Några tips för att tackla intervaller

DSC_2936

Ska jag vara helt ärlig så är inte intervaller direkt min favorit träningsform. Jag skulle hellre bara gå på gymet och köra spänst/snabbhet och explosivitet mm. och totalt strunta i intervallträning.
Dock funkar det ju inte så bra om man ska satsa på en elitkarriär så jag får ta mig i nacken och köra intervallpassen ändå.Under varje intervallpass hinner jag tänka minst 10 gånger på hur fruktansvärt det är, men det finns aldrig en chans att jag skulle ge upp, jag kör alltid alla pass till slut.
Tänkte att det kanske finns någon annan som känner likadant och tänkte därför dela med mig 5 tips som i varje fall hjälper mig att ta mig igenom dessa tunga pass.

1. Skaffa dig ett par bra hörlurar, gärna bluetooth för att slippa trassel med sladdar och dylikt, fixa ihop en bra spellista och ta med dig musiken som ett hjälpmedel på träningen.

2. Spring i en sådan omgivning som du tycker om. Jag hatar att springa långa intervaller t.ex. på en idrottsplan utan springer hellre på en grusväg där det finns både kurvor och upp-och-nerför backar.

3. Spring med någon kompis/familjemedlem, oavsett hur olika nivå ni är på. Mina bästa pass löper jag ihop med min mamma. Hon är väldigt duktig på att springa och fungerar oftast som en utmärkt "kanin" för mig att jaga.

4. Gör ett tydligt system där du ser varje intervall du avklarat. När jag springer sandintervaller på jobbet så ritar jag alltid tydliga stora sträck för varje avslutad intervall. När man sedan ser svart för vitt att man tagit sig över hälften av passet så ger det alltid en extra kick.

5. Bestäm dig för att avsluta alla planerade intervaller, oavsett om du så måste gå de sista sekunderna för att alla krafter är slut. När du sedan klarat alla intervaller är det viktigt att du ger dig själv en klapp på axel och tänker " Oh vad jag är bra ;) "

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sista veckan i Tärnaby

DSC_2592

Hej!
Tyvärr blev den sista slalomtävlingen inställd så vi fick packa ihop säsongen med ett litet annorlunda avslut. Senaste dagarna har varit fartfyllda så har inte riktigt hunnit sätta mig ner och skriva men till slut så. Håller på att skriva ihop ett summerande inlägg om säsongen, som kommer upp här när jag är klar. För övrigt har jag bestämt mig för att åka hem till Finland den 6e Maj, så nu inleds alltså den sista veckan för mig i Tärnaby för denna säsong.
Idag har det varit superfint väder här. Jag har suttit ute på balkongen och pluggat inför tentan. Ikväll ska vi grilla med ett rätt stort gäng hemma hos mig så det kommer bli superkul. Glad Valborg åt er allihopa :)

DSC_2595DSC_2596

Ljuset i Studietunneln

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG-20150320-WA0000#1
Yes! Där lämnade jag in min sista uppgift som jag kommer göra för denna utbildning som jag går just nu. Jag har alltså gått en Livsstils och Kostrådgivare utbildning via skolan Bergklint Education. Det som jag har kvar just nu är den stora sluttentan och sedan är jag diplomerad Livsstils och Kostrådgivare. Jag kommer dock fortsätta studera inom ämnet då jag inte anser att jag har tillräckligt mycket kunskap för att känna mig redo för arbetslivet. Den 4e maj skriver jag tentan, och sedan får även jag sommarlov. Till hösten kommer jag studera kurser via universitetet. Jag har sökt lite olika kurser men temat kan man väl säga är: Hälsa, kost, webbdesign/utveckling och entreprenörskap. En bra mix med andra ord tycker jag!
Imorgon ska vi äntligen tävla i slalom! Jag hade lite otur med lottningen och fick nummer 15, men det kommer bli kanon ändå. Idag blir det tidigt i säng så man är fräsch imorgon, kram på er :)

Yes! I just sent in my last school assignment for the education I'm studying. For those of you who have no idea what I'm talking about here is a quick throwback: I'm studying Life-coaching and Nutrition at Bergklint Education. Now I just have to do the final exam and then I'm done with this education.
All though I'm soon done, I'm going to continue studying in the fall, because I don't think I'm ready or have enough knowledge to start working.  

Tomorrow we are finally racing slalom races! I have number 15 tomorrow. I'm going to go to bed early today, so I'm alert and ready tomorrow, hugs :) 

Ylläs

DSC_2566
Hej från Ylläs!
Idag har vi tävlat en slalomtävling, tyvärr ställde de in den andra slalomen, så det blev bara en slalom. Underlaget var inte direkt vad jag önskade, mjukt och hål. Min teknik och mjukt underlag är inte direkt kompisar. Att få till tekniken på det mjuka är verkligen något jag jobbar, och måste fortsätta jobba på. Jag får ingen bra känsla alls på mjukt underlag och är helt ute och cyklar. Det blev en sjunde plats idag, vilket inte var något jag direkt hoppats att ta med mig härifrån.
Imorgon ska vi åka en storslalomtävling, om planen håller. Egentligen skulle vi köra två storslalomtävlingar men de ställde tyvärr in den andra storslalomtävlingen. Vi var smarta och fixade klart skidorna redan i Gällivare, så ikväll kan man ta det lugnt istället för att stressa med skidorna, alltid lika skönt :P

Hi from Ylläs!

Unfortunately they decided to cancelled two of four races, one SL and one GS. Today we raced one slalom, in a pretty soft and bad surface, and I finished 7th. My technique and soft surface isn't working so good together, and I had a lot of problems today. I'm working on skiing good on soft surface, but I still have a lot of work to do.
Tomorrow we are racing one GS, if they are sticking to the plan. We were smart and fix our skis before we came to Ylläs, so tonight we don't have to worry about anything, and instead we can focus on tomorrows race. 

Säsongens andra vinst!!

21marts-uzvareetaaji-392
Photo: infoski.lv
Boom! Äntligen kom säsongens andra vinst! Efter första åket låg jag trea med ett rätt bra åk. Inför andra åket försökte jag att inte bli nervös utan istället hålla ett bra lugn. Andra åket var ett riktigt kämpigt åk med många missar. När jag kom ner trodde jag aldrig att det skulle räcka men till min glädje så räckte det hela vägen!
Jag är väldigt nöjd över dagens vinst, härifrån är det bra att fortsätta :)
Nu när jag har tillfället vill jag tacka mina fantastiska sponsorer:
RENAULT FINLAND
KOMPERDELL
SUOMENURHEILUHIERONTAKESKUS
HÖJDMETER
DOBSOM
FYSIOSTORE  
 <3

Boom!
 Today I scored this seasons second victory! I was the third fastest after the first run, with a pretty good run.
I tried not to be nervous before the second run, and instead I tried to keep calm. My second run was really hard, and I had a lot of mistakes. I didn't think it would ever be enough for the victory, but luckily it was ! I'm really happy about todays victory, it's good to continue from here :)
Now when I have the opportunity I want to thank my amazing sponsors:
RENAULT FINLAND
KOMPERDELL
SUOMENURHEILUHIERONTAKESKUS
HÖJDMETER
DOBSOM
FYSIOSTORE  
 <3 

En till fjärde plats

IMG-20160320-WA0019
Photos taken by Saana Ahonen
IMG-20160320-WA0000IMG-20160320-WA0010IMG-20160320-WA0007DSC_2472

Idag tänkte jag hålla mig kortfattad eftersom det är läggdags för mig. Gårdagens GS-tävling blev rätt katastrof, kanske var lite väl tidigt att tävla efter knappt två veckor träning på hela säsongen.
Idag växlade vi om till slalom, vilket jag såklart var glad över. Första åket åkte jag rätt fegt och nätt, utan något ös och tempo, vilket resulterade i en åttonde plats och väldigt långt efter ledaren.
I andra åket försökte jag släppa på mer och jobba upp mera fart. Jag klättrade fyra placeringar och slutade till slut delad fyra med min vän Rebecca. Jag var tredje snabbast i andra åket, vilket kändes bra! Skönt att få ett kvitto på att åkningen finns där. Tyckte inte andra åket var något speciellt, vilket ju betyder att det finns mycket mer att hämta! Imorgon har jag startnummer tre och siktet är inställt på prispallen!:)

Okay I'm going to be quit concise since it's time to go to bed. Yesterdays GS was a disaster, maybe it was too early to race, since I have trained only two weeks GS this season.
Today we changed to slalom, which I, of course, was happy about. My first run was pretty bad and slow, and I was eight after the first run, and pretty much behind.
In the second run I tried to push more and to build up some speed. I did a pretty okay second run and finished 4th, which I think is okay. I was the third fastest in the second run with a pretty basic run. I don't think there was anything special with my second run which is good because that means I can bee even faster! Tomorrow I have bib number 3 and I'm going for the podium :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PYHÄ

DSC_0513

Vi är framme i Pyhä! Imorgon kör vi dubbeltävling storslalom, vilket ju innebär för mig min första tävling i storslalom för denna säsong. Håll tummarna för mig imorgon så hörs vi efter tävlingarna :)

We have arrived to Pyhä! Tomorrow we have two giantslalom races, and this will also be my first GS races for this season. Keep you fingers crossed for me tomorrow! I will write to you after the races :)

Effektiv dag

DCIM100GOPROHej och trevlig start på den nya veckan!
Min måndag har varit väldigt effektiv. Jag har hunnit träna på morgonen ( två åk som gick riktigt bra), fixa mina skidor så de är i tävlingsskick, packa ihop alla grejer, köra iväg till Mo I Rana och ta flyget därifrån till Oslo. I oslo kommer jag tävla tre tävlingar som jag sett länge fram emot. Första tävlingen är imorgon och de två andra på torsdag. En extra rolig grej med dessa tävlingar är att min mamma och pappa kommer och hälsar på!

Just nu sitter jag på ett café vid Trondheims flygplats och väntar på mitt nästa flyg. Rätt skönt med en mellanlandning faktiskt, hinner precis piggna till och dricka en god kaffe innan det är dags att stiga på planet igen. De första flyget mellanlandade en gång utan att jag ens märkte det för jag sov som ett barn, haha. Nu ska jag dock försöka hålla mig vaken för jag har lite grejer som behöver fixas.
Senare ikväll tänkte jag bjuda er på en härlig bildbomb från i helgen, så kika in här senare. Kram på er så länge!

Hi!
Hopefully you have had a nice start of the new week. My monday has been an effective one. I have trained in the morning, fixed my skis so they are ready for tomorrows race, packed my stuff, driven to Mo I Rana where I took the flight to Oslo. Tomorrow we have a race in Wyller and on Thursday two races in Baerum. I have been looking forward to these races for quite some time now. These races will be extra fun because my parents are also coming to Oslo!
Right now I'm waiting at Trondheim airport for my second flight. I had to drink some coffee to wake up, since I slept like a baby on my first flight, haha.
Later in the evening I'm going to post some pictures from my weekend, so check in later for some positive energy. Hugs! 


DCIM100GOPRO

Järvsö

DSC_2402

Igår kom jag fram till Järvsö efter en dålig tävling i Bollnäs och en snopen åttondeplats. Vi laddade om och styrde ihop en brasa och satt och spelade kort med vännerna.
Yesterday I arrived to Järvsö after a bad race in Bollnäs where I finished at the 8th position. We spent the evening by playing cards with my friends and I tried to forget the day and focus on todays race. 

DSC_2403
Väckarklockan stod på 6.30 och 8.15 hade vi första åkets besiktning. Det hade snöat rätt mycket så vi fick hjälpa till och ploga bort den nya snön. Till min glädje visade sig att under all den nya snön låg ett riktigt hårt och bra underlag! Jag var superpeppad inför tävlingen och kände att det här kan bli riktigt bra.

The alarm woke me up at 6.30 in the morning, and at 8.15 we had the first inspection of the day. It snowed a lot during the night, so we had to work quite much to get all the snow away, but under all the new snow the surface was really great! I was superstoked before the race and felt that this could turn out really good. 

DSC_2406
Och det blev bra, så långt jag kom.. En bana består inte bara av svängar som står enkelt sväng åt höger och sväng åt vänster, utan även av olika kombinationer och långsvängar. Jag fick med mig riktigt mycket fart från just en sådan långsväng och kom då in i en vertikal med alldeles för mycket fart och då gränslade jag. Gränsla innebär att man "stiger " på käppen, alltså att skidan i misstag går på fel sida om käppen. Då ska man sluta åka, eftersom man då kört fel, och gör man inte det så får man antingen böter, eller så får man inte starta på nästa tävling. Jag gränslar väldigt sällan, så att det skulle hända just idag, i en hård och lite brantare backe kändes SÅ surt.

And it did, as far I came.. But unfortunately I straddled in the vertical and there my race was over. If you straddled, you have to stop, because it count's as skiing the course wrong. I don't usually straddle so it felt really bad to do it under a racerun, but there is not much I can do about it anymore. 

DSC_2408
Istället har jag suttit och försökt få ihop resandet de kommande tre veckorna. Är rätt mycket planerat men först ska jag fokusera på morgondagens träning. Mina favoritnummer att starta på tävling är 2,3 och 7 och imorgon har jag nummer 3 ! Lite extra boost att få starta med ett favoritnummer. Hoppas verkligen jag kan få till åkningen tills imorgon, både underlaget och backen är verkligen toppen enligt mig.
Håll tummarna för mig imorgon!:)
Instead I have been trying to plan my nearest three weeks. I have quite much planned but first I'm going to focus on tomorrows race. My favourite startnumbers is 2,3 and 7, and tomorrow I have 3. Of course it's nice to get a little extra boost when I get to start with my favourite bib. I hope I can ski my own skiing tomorrow, at least the surface and the slope fits me really good.
Keep your fingers crossed for me tomorrow! :) 

En femteplats och några bra svängar

DSC_2334DSC_2337

Hej!
Tävlingarna i helgen blev ingen fullträff, men en okej placering fick jag med mig. I nolby fick jag inte till åkningen till hundra, vilket verkligen krävs i denna backe, eftersom den är rätt flack. Det blev till slut en femteplats. På något sätt skönt ändå att ta en femteplats trots rätt dålig skidåkning.

Hi!
This weekends race wasn't perfect, but I got to take with me one okay result. In nolby my skiing wasn't as its best, which is really required in this slope, since it is so flat. Finally I finished in fifth place. In some way it feels good to finish fifth, all though the skiing was pretty bad. 


DSC_2340DSC_2359

I Sundsvall på söndagen, fick jag till ett riktigt bra första åk, men efter "de svåra" partierna så fastnar min skida i lössnön och jag gör en jättemiss vilket kostar en massa tid. SÅ synd, då det äntligen kändes som att åkningen var bättre än tidigare. Sådant som händer men nu känner jag verkligen att jag vill få till en bra prestation på tävling, gäller bara att ha tålamod.

In Sundsvall on sunday, I skied really good in the first run but unfortunately one of my skis got stuck in the soft snow and I did a big mistake which cost a lot of time. Things like that happens, but it felt really sad when I finally got a good feeling during my run. Now I just have to have patience, the good result will come. 

DSC_2348DSC_2352

Nu är jag tillbaka i Tärnaby och stannar här en vecka. Ska träna på ordentligt i veckan innan det är dags för nästa långa tour. Känner att jag verkligen behöver denna träningsvecka för att hitta en bättre form. I övrigt känns kroppen bra. Jag återhämtar mig efter träning och allt fungerar bra, vilket är väldigt roligt.
Dags att sova!
Hörs imorgon :)

Now I'm back in Tärnaby, and I will stay for a week. I'm going to train hard this week before it's time to leave again and begin the next racetour. My body feels good, I'm recovering from the trainings and everything feels okay.
Time to sleep!
Take care :) 


DSC_2356