Gå ut nykter och ha kul - Tips hur du festar loss utan alkohol

Det känns som att fler och fler börjat fundera och också redan väljer att gå ut och festa nykter, vilket jag tycker är så bra. Eftersom jag själv valt att inte dricka alkohol (med ytterst få undantag drack t.ex. senast för ett år sedan ) så brukar många fråga mig hur man gör. Sådär rent teoretiskt är det ju inte svårt att göra, man väljer helt enkelt att inte hälla i sig alkohol.  I praktiken kan det dock vara svårare än så eftersom alkoholkulturen är rätt så stor i vårt samhälle och det anses nästan lite konstigt om man inte dricker alkohol till exempel på middagar eller på krogen. 

Gå ut nykter och ha kul!

För det första måste jag säga att det är betydligt lättare att gå ut nykter nuförtiden jämfört med för några år sedan. Både för att allt fler väljer att festa nykter men också för att utbudet på alkoholfritt ökat massivt både på krogar, restauranger och i butikerna. I dag tänkte jag ge några tips på hur du kan göra det lättare att gå ut nykter och framförallt hur du gör för att ha lika roligt fastän du väljer att inte dricka alkohol.   

Tips på hur du festar loss nykter

 • Först och främst: Gör inte en så stor grej av det. Du behöver inte förklara åt alla på festen att du inte dricker ikväll, om du inte vill förstås. Om inte du gör en grej av det så kommer troligen inte någon annan göra en så stor grej av det heller.

 • Beställ alkoholfria alternativ. Tragiskt nog har jag märkt att man får betydligt färre frågor och på-pressande kommentarer om att man borde dricka om man går omkring med någon form av drickbart i handen. Samtidigt finns det väldigt många alkoholfria drickor och speciellt drinkar som är supergoda så det är ju absolut ingen pina att dricka alkoholfritt. Min favoritdrink just nu är virgin mojito.

drinkar.jpg
 • Dansa på borden och häng i baren. Gör helt enkelt allt det du brukar göra på de kvällar du i vanliga fall dricker. Många tror att man blir tråkig när man slutar dricka men så behöver det ju absolut inte vara. ” Jag kan inte dansa nykter ” är en kommentar många brukar säga när de är nyktra och egentligen skulle vilja dansa men inte riktigt vågar. Mitt svar på frågan är alltid: Det är klart du kan! Egentligen sitter det ju bara i huvudet men jag förstår att de i början känns obekvämt att släppa loss på dansgolvet nykter om man inte är van vid det.

 • Ta hjälp av en kompis. Bestäm er tillsammans för att gå ut nykter eller be en kompis om hjälp att peppa dig till att gå ut nykter. Det mesta brukar bli lite lättare om man gör det tillsammans med någon.

 • Låt det ta lite tid och ha tålamod. I början kommer det vara ovant att dansa nyktert och du kommer få frågor om varför du inte dricker. Mitt tips är att bara kör på, till sist kommer det kännas naturligt att gå ut helt nykter. Fundera ut ett bra svar på frågan varför du inte dricker och stå på dig. I början märkte jag att jag började med världens bortförklaringar till varför jag inte dricker medan jag nuförtiden helt enkelt bara konstaterar “Jag vill inte.” Med ett bestämt och rakt svar brukar man oftast inte få så många följdfrågor heller.

 • Fokusera på fördelarna med att gå ut nykter! Njut av att vakna upp pigg dagen efter. Njut av att kunna köra hem med bilen mitt i natten efter en utekväll. Njut av att veta att du inte förgiftar din kropp utan ger den bästa möjliga förutsättningar att må bra. Var stolt över att du vågar stå emot grupptrycket och att du vill prioritera din hälsa.

Sist men inte minst! En önskan till alla därute, oavsett om ni dricker eller inte när ni går ut. Sluta pressa andra till att dricka alkohol. Gör helt enkelt inte någon grej av det utan låt det vara varje enskild människas beslut. Man vet aldrig orsaken bakom varför en person inte vill dricka alkohol och då ska den personen inte heller behöva försvara sig kring sitt beslut! Jag tycker inte det är något fel med att dricka alkohol och önskar därmed att det inte heller ska vara något fel med att inte göra det. Kram!

Läs också: Varför dricker du inte? - Kan man gå ut nykter?

Dagen jag nästan svimmade på yogapasset - Om när jag vågade trotsa rädslan

Jag stiger in i rummet. Känner värmen komma emot mig. I snart fyra års tid har jag besökt yogasalen, under de senaste två åren rätt så regelbundet. Rummet ger mig harmoni och jag vecklar ut min yogamatta och lägger mig ner på golvet. Blundar. Känner hur kroppen och hjärnan slappnar av. En mjuk röst säger att vi ska börja passet.

Efter bara några minuter börjar jag känna mig yr, något känns inte rätt. Äh, tänker jag och fortsätter köra på. “Kanske jag bara är ovan med värmen efter sommaren” försöker jag intala mig själv.

När det gått 45 minuter känns det som att jag skulle kunna spy och svimma vilken minut som helst. Hur jag än försöker ta det lugnt och lägga mig i barnets position för att slappna av, så försvinner det inte. Hela yogasalen snurrar och all harmoni jag någonsin känt är så långt borta som det bara går. Till sist klarar jag inte av det mer och rusar ut från salen mitt i passet.

ljusmedkrans.jpg

Skräckslagen slår jag mig ner på en stol utanför yogasalen och börjar hälla i mig vatten och tugga på några torkade frukter som yogastudion bjuder på. Yogan som alltid varit så härligt, jobbigt men aldrig obehagligt har plötsligt förvandlats till illamående och en rädsla. Världen börjar sakta men säkert kännas någorlunda normal igen och snurrandet börjar avta.

“Det kan bli så ibland” säger en av instruktörerna när jag berättar vad jag precis upplevt. Tydligen kan man vara med om att man drabbas av illamående och känner sig svimfärdig när man går på Hot Yoga och kroppen samtidigt kämpar mot kanske något virus eller liknande.

Om en magisk yogadag som jag troligen aldrig kommer glömma. <3

Om en magisk yogadag som jag troligen aldrig kommer glömma. <3

Fastän jag alltid varit en sådan som aldrig låtit mig skrämmas och alltid kastat mig ut i backen igen efter krascher som resulterat i allvarliga hjärnskakningar och krossade knän, så sätter det sig någon spärr i huvudet på mig. Hur jag än försöker intala mig själv att det kommer gå bra, så vågar jag inte prova på nytt i rädslan om att nästa gång verkligen svimma på yogapasset.

Men i går tog jag till sist tag i mig själv, efter nästan två månaders uppehåll. Bokade in mig på en lätt timme med ganska mild värme. Tog mig igenom hela passet utan ett släng av illamående och plötsligt började yogasalen förvandlas tillbaka till det harmoniska. Jag klarade det. Det gick bra.

Vad lär vi oss av detta? Jo. Lyssna på din kropp, men våga också trotsa din rädsla. En obehaglig upplevelse kan sätta stora spår i ditt tankemönster och då är det så viktigt att våga trotsa rädslan och “ta sig upp i sadeln på nytt”. I de flesta fall visar det sig att du varit rädd helt i onödan. <3

I vilka situationer tänker du onda tankar om dig själv? - Stärk din självkänsla Del 2

Det har blivit dags för nästa del i min korta inläggsserie om att stärka din självkänsla. I denna serie fokuserar jag på hur du pratar med dig själv. Innan du läser detta inlägg så passa på att läsa det första inlägget Hur pratar du med dig själv? - Stärk din självkänsla Del 1 om du missat det.

Som jag skrev i första inlägget har jag själv jobbat mycket med min självkänsla under de senaste 10 åren och det tror jag är en stor orsak till att jag verkligen lärt känna mig själv och känner en stor trygghet i mig själv. Något jag verkligen inte tar för givet och som såklart också går upp och ner ibland.

Höj din självkänsla del 2

När jag började stärka min självkänsla kom jag fram till att det oftast var i några situationer och speciellt med en del människor jag kunde tänka onda och onödiga tankar om mig själv. De kunde även vara att andra människor satte griller i mitt huvud.

Till exempel hade jag en kompis som under mina tonårsår kunde kommentera mitt utseende och personlighet på ett negativt sätt som sedan till slut gjorde att jag själv började tycka likadant som henne, fastän jag ju inte alls tyckte det från början. Hon kunde få mig att ändra åsikt totalt. Nuförtiden känner jag mig så stark i mig själv att jag klarar av att låta såna negativa kommentarer rinna av mig.

Det gör mig dock väldigt ledsen att tänka att jag förut påverkades så mycket av andras kommentarer.

Stärk din självkänsla med Corinne Grönholm

Vilka situationer och vilka personer får dig att tänka onda tankar om dig själv?

Jag hoppas att du under dessa två veckor verkligen tagit dig tiden på att observera dina tankar och hur du pratar och tänker om dig själv. Nu vill jag att du under följande dagars tid börjar observera vilka situationer och vilka personer som gör eller på något vis påverkar ditt sätt att tänka och prata med dig själv på ett negativt sätt.

Det kan till exempel vara en person som tar mycket energi av dig och som säger taskiga kommentarer eller pikar. Det kan vara situationer där du känner dig stressad eller kanske trött. Det kan vara situationer där du är nervös eller kanske en situation där du känner dig osäker. Vad det än är, lägg ingen värdering i det utan bara observera och skriv ner. Hittar du kanske något mönster?

Om du har ork så fundera även i vilka situationer du tänker positivt om dig själv och med vilka människor. Vad vi sen ska göra med all denna information vi har kartlagt under dessa veckor får ni veta i del tre av denna serie. Lycka till, kram! <3

Fem val jag gör som minskar på oro och bidrar med lugn och glädje i mitt liv

Jag gör varje dag olika val och handlingar för mitt egna välmåendes skull. Jag har lagt ner mycket tid och energi på att lära känna mig själv. Jag vet vad som gör mig orolig och vad som gör mig glad. Jag är en person som lätt oroar sig. Att ge mig själv dåligt samvete i onödan är jag rätt så duktig på. Varje dag gör jag val som jag vet att gör mig både gladare och lugnare. Såklart löser det inte alla problem i livet men det gör ändå en märkbar skillnad.

Idag tänkte jag dela med mig av några av dem åt er, i hopp att det kunde minska på oro och göra ert liv också gladare och lugnare!

lyckligochfrifranoro.jpg

Saker jag gör för att aktivt minska på onödig oro och ledsna miner

Äter med jämna mellanrum och alltid bra och näringsrik mat.

Hur enkelt detta än låter så tenderar det att visa sig allt viktigare för mig. Om jag inte äter regelbundet, oftast med ca. 3 timmars mellanrum känner jag mig ledsen utan orsak samt trött och energilös. Går det alldeles för länge kan jag bli irriterad vilket ju är onödigt när jag vet vad som kan hjälpa. Därför är jag noga med att alltid få i mig mat med jämna mellanrum.

Dessutom ska maten vara näringsrik. Äter jag till exempel choklad så innebär inte det att jag hoppar över mitt viktiga mellanmål. Nej isåfall blir det både mellanmål och choklad. Oftast brukar dock sötsuget, som tenderar att dyka upp på eftermiddagen, lägga sig direkt jag fått i mig mellanmål. 

IMG_0282.JPG

Håller koll på mina utgifter för att minska ekonomisk stress  

Jag har skrivit om detta förut bland annat när jag tipsade om mina fem bästa ekonomi tips. I det inlägget nämner jag att jag håller koll på mina utgifter med hjälp av en app där jag skriver upp vartenda köp jag gör, oavsett om det handlar om ett köp på två eller tjugo euro. Jag ogillar verkligen att behöva känna oro och ångest över vad jag har råd med eller inte. Genom att kartlägga mina utgifter behöver jag inte oroa mig, för jag har svart på vitt vad jag har råd med.

Prioriterar sömn, minst 8 timmar per natt

Om inte jag får sova tillräckligt så är mitt humör helt upp och ner. Jag kan känna mig superpigg och nästa sekund så låg. Visst finns det nätter när jag sover mindre och då är det bara att acceptera situationen. Det viktigaste är att det alltid bara är ett undantag och inte en återkommande grej. Min personliga åsikt är att ett jobb, hobbyn eller ja - vad som helst som är tidskrävande, aldrig får gå ut över mängden sömn. Sömn är A och O för återhämtning och därmed även välmående.

IMG_0283.JPG

Erkänner mina misstag och ber om ursäkt när det behövs

Ödmjukhet och förståelse är två viktiga personlighetsdrag enligt mig. Ibland måste man vara förstående mot andra, ibland mot sig själv. Jag är inte en person som är länge sur, oftast går det över rätt så fort. Däremot kan mitt dåliga samvete plåga mig i en längre tid. Ett av det viktigaste jag lärt mig är att våga säga förlåt och verkligen mena det. Har jag gjort fel, ber jag om ursäkt.

Däremot tycker jag också det är viktigt att inte alltid vika sig och be om ursäkt om man inte gjort fel. Det kräver ju såklart att man kan vara helt ärlig mot sig själv och verkligen med handen på hjärtat stå fast vid att man inte är den skyldige. Det är också viktigt att stå upp för sig själv och visa åt sin omgivning att man inte tolererar vad som helst. Gräver du innerst inne i hjärtat så vet du när det är läge att be om ursäkt. Gör det för både din egen och din relations skull.

Det var fyra olika val och saker, som kanske inte verkar revolutionerande men som jag själv märker att gör skillnad i mitt liv. Sedan finns det såklart även andra saker som är viktiga, till exempel motion. Men det tänkte jag prata mer om i ett annat inlägg.

Vad gör du för att minska på oro i ditt liv?

Ps. Kom ihåg att trycka på det lilla hjärtat vid inlägget om du gillar det du läser. <3

EDIT: Var tydligen lite trött när jag skrev inläggets rubrik, valen jag presenterar är fyra och inte fem som det lovas i rubriken. Samtidigt kanske det inte är så farligt. Jag säger som Michaela Forni, jag är inte perfekt tyvärr.

BÄSTA TIPSET FÖR EN LUGN OCH STRESSFRI MORGON

Det finns många val vi står för varje dag som påverkar hur våra dagar blir. Många tänker kanske inte på dem, men de är ofta de små valen som gör oss stressade. Ibland blir vi nästan arga när någon påpekar att en del val kunde göra oss mindre stressade, kanske beror det på att vi innerst inne vet att de har rätt?

telefonmugg.jpg

I cirka ett halvår nu har jag valt att inte ta upp och scrolla på min mobil på en gång när jag vaknar. Istället stänger jag av larmet och kliver upp direkt. Går i duschen, äter frukost medan jag kanske läser någon tidning eller bara gör ingenting. Jag klär på mig och packar min väska. När jag är nästan helt klar med alla mina morgonsysslor, vilket brukar innebära att det gått ca. 45 minuter, tar jag upp min mobil för första gången. 

Detta är seriöst något som förändrat mina morgnar från att ha varit stressiga med andan i halsen till att bli betydligt mer lugna och harmoniska. När jag låter mobilen vara gör jag mig själv en stor tjänst för jag tillåter mig själv att vakna i lugn och ro utan några onödiga stressmoment. 

telefonmugg.jpg

Varför lönar det sig att inte ta upp och scrolla på mobilen direkt man vaknat?

 • Du använder din tid bättre och minimerar risken att hamna i tidsnöd. Du får mer tid till att göra dina morgonsysslor vilket leder till att du kan minimera onödig stressig tid där du borstar tänderna samtidigt som du klär på dig. Istället har du tid för allt i lugn och ro eftersom telefonen inte ätit upp en massa tid på morgonen. För helt ärligt, vem har inte tänkt: Jag ska bara kolla snabbt, vilket resulterat i att man scrollat tredubbelt så länge som man tänkt sig. 
   
 • Du börjar morgonen stressfri. Fastän du kanske inte tänker på det så sätter din mobil på en gång igång tankar i ditt huvud som börjar mala. Vad var det du skulle komma ihåg ikväll? Kanske du kollar din mail och påminns av att din kollega bad dig göra den ena saken på jobbet. Eller så kommer du på att du ju måste ringa banken idag och boka in ett möte. Många säger att de måste kolla så det inte har hänt något akut på jobbet. Men där tycker jag man ska fundera efter ordentligt. Finns det verkligen något så akut tidigt på morgonen som inte kan vänta några minuter?
   
 • Du spenderar mindre tid vid en skärm. Tyvärr är det så att vi spenderar mer tid än någonsin vid en skärm. Att då minimera tiden direkt på morgonen gör en stor skillnad för både dina ögon, din hjärna men även dina fingrar och nacke. Vi mår gott av att sträcka på oss och ta det lite lugnt när vi börjar en ny dag.
telefonblomma.jpg

Börja med fem minuter och öka varje vecka med fem

Nu kanske du tänker att vakna genom att scrolla på Instagram är typ det skönaste du vet. Så tänkte även jag. Men om du riktigt funderar efter så kanske den sköna Instagram tiden även genererar till att du påminns om jobb, måsten och saker du lovat att fixa. Samtidigt är det också bra att kartlägga hur beroende du är av din mobil.

Fixar du att stiga upp och gå i duschen utan att nyfikenheten tar över så att du bara måste kolla om det hänt något spännande under natten? Utmana dig själv. Börja med att första veckan vänta fem minuter innan du tar upp och scrollar igenom mobilen. Stig upp och gör någon morgonsyssla som tar ca. 5 minuter. Utöka sedan för varje vecka som går med fem minuter. Till slut kommer du märka hur mycket lugnare dina dagar börjar när de inte innebär att sitta fastklistrad i en mobil! 

Är du intresserad av fler liknande inlägg? Då vill jag tipsa om mitt inlägg Hur kan jag förbättra min sömnkvalité?

FYRA VIKTIGA VÄLMÅENDETANKAR

corinnejarvso.jpg
 • Varje minut av motion räknas. Ibland kanske det bara blir en kvarts promenad och någon annan dag en hel timme på gymmet. Jag tror vi mår bättre av att skippa dåligt samvete och istället vara stolta över varje motionsminut vi gör. Genom att sänka kraven blir det roligare att motionera och därmed ökar troligtvis också motivationen för att göra det! 
   
 • Man kan aldrig le en gång för mycket. Skratta och le när du känner för det. Dessutom brukar leenden ha en tendens att smitta av sig på andra så det blir en win-win situation att bjuda på ett leende åt till exempel grannen när ni möts i trappan. Vill du läsa om fler fördelar med att skratta så vill jag tipsa om mitt inlägg Fem fördelar med att skratta ofta.
   
 • Fokusera på små positiva hälsoförändringar istället för att begränsa dig med att ta bort något annat. Bestäm dig för att försöka äta mer frukt och grönt och mer regelbundet istället för att börja begränsa till exempel ditt godisätande. Att äta regelbundet gör dessutom blodsockret jämnare vilket minskar sötsuget!
   
 • Ensam är inte alltid starkast. Våga prata och be om ett lyssnande öra om det behövs. Be om hjälp. Lätta på hjärtat. Och du, kom ihåg att delad glädje är dubbelglädje. ❤

ALDRIG MERA HUVUDVÄRK I ONÖDAN

corinneglasogon.jpg

Nu har det gått ett halvår sedan jag tog ett av mina bästa beslut, att verkligen försöka hitta ett par glasögon jag trivs i och framförallt börja använda dem. 

Från att ha använt mina glasögon kanske en till två gånger i veckan och istället gått omkring med onödig huvudvärk har jag nu senaste halvåret använt mina glasögon nästan dagligen. Nuförtiden sitter jag nästan aldrig och jobbar eller läser utan mina glasögon. Dessutom försöker jag också  använda dem ofta på min fritid. Tack vare att jag äntligen tagit tag i mig själv så har jag blivit av med den onödiga huvudvärken. 

I början var det ovant att använda glasögon och framförallt att se sig själv i dem. Jag ville lätt ta av mig dem när jag skulle träffa folk men nu efter ett halvår har jag vant mig och känner mig precis lika fin med dem än utan. Jag behövde helt enkelt tid att vänja mig. Det jag fortfarande har lite svårt för är att vara med på bild med glasögonen på men jag jobbar på det, sakta men säkert. 

corinneglasogon.jpg

En uppmaning till dig med huvudvärk: Ta tag i problemet!

Därför vill jag uppmana just dig som läser att ta tag i problemet, om du ofta går omkring med huvudvärk. Ofta, tyvärr inte alltid, men oftast finns det ett hjälpmedel, så som i mitt fall glasögon! Jag lovar dig det är såååå mycket mer värt det att använda glasögon än att välja huvudvärken. 

Jag kan inte förstå att jag i nästan tio års tid har valt huvudvärk och svårigheter med att se och läsa, framför att bara ta tag i saken och skaffa mig ett par riktigt bra glasögon som jag trivs i. Man kan minst sagt säga att för dumt huvud får kroppen lida. Tur att man i detta fall kan säga att jag blivit smartare! ;)

Alla foton i detta inlägg är fotade av duktiga Rebecka Hägert.

ÄR DIN ÖNSKADE LIVSSTIL REALISTISK MED DIN VERKLIGHET?

Jag tycker så mycket om att prata om vardagsbalans och problemen man stöter på i vardagen med människor jag träffar. Ofta halkar man in på att man gärna skulle vilja hinna så mycket mer än man gör. Jag märker att många känner en viss sorts missnöje med sig själv "Jag borde egentligen träna mycket mer" eller "Jag borde äta nyttigare". Många lägger upp stora mål och blir besvikna när de inte hinner uppnå alla dessa mål. Detta vill jag att vi pratar närmare om idag.

corinnesjo.jpg

Drömmer du om en vardag där du träffar vänner minst fem gånger i veckan och tränar lika många? Vill du också hinna äta nyttigt samtidigt som du vill se på din favoritserie för att inte glömma att baka nytt bröd varje vecka samt dammsuga minst två gånger i veckan. Dessutom vill du vara en glad vän och partner som alltid har tid för den andra och sova minst 8 timmar per natt och så jobbar du heltid?

Med handen på hjärtat kan jag säga att dessa tankar rätt ofta kan snurra i mitt huvud. Jag vill så mycket men vet att det inte finns en realistisk chans att hinna allt. Någonstans tar tiden slut. Allt det jag vill göra får inte resultera i stress och missnöje. Istället måste jag lägga upp en livsstil som är realistisk till min verklighet. 

corinnesjo-2.jpg

Tänk realistiskt när du lägger upp hur du vill att din vardag ska se ut

Istället för att lägga upp orimliga krav och mål på hur du vill att din vardag ser ut är det så mycket bättre att tänka realistiskt. Det kanske inte helt enkelt kommer finnas tid och energi att träna fem gånger i veckan förutom i undantagsfall? Är det inte bättre då att lägga upp ett mål på minst tre pass i veckan, som är möjligt att uppnå? Istället se de extra passen som plus. 

Om det finns något jag lärt mig, så är det att för höga krav bara sätter krokben på sig själv. Man måste vara lite realistisk också. Nu menar jag inte att det är fel att ställa krav på sig själv, men att de måste vara möjliga att uppnå utan att de blir ohälsosamma. Vi har 24 timmar på ett dygn, varken mer eller mindre. Vi måste sova ordentligt, för visst lovar du mig att aldrig börja sova mindre bara för att hinna med mer? Sömn är så otroligt viktigt. Med dessa ord presenterar jag...

Veckans tankeställare.

Fråga dig själv: Har jag orimligt högra krav på hur jag vill att min vardag ser ut? Är det möjligt för mig att uppnå min önskade livsstil som det ser ut just nu eller måste jag tänka om? 

Var ärlig och realistisk. Hur lägger du upp din vardag för att du ska känna dig nöjd och samtidigt må bra?

LÄGG TYDLIGA GRÄNSER I DITT ARBETE - FÖR DITT EGET VÄLMÅENDE

corinnejobbar.jpg

Vi lever i ett samhälle där vi ständigt är uppkopplade. Skulle man vilja, kunde man konstant jobba och tänka på jobbet, vilket många säkert också gör, vare sig de vill det eller inte. Man kollar mailen på kvällarna, svarar på arbetsrelaterade meddelande och kollar upp något som har med jobbet att göra. 

Idag har jag fått äran att gästa min branschorganisation Influencers of Swedens Instagram-konto där jag pratat om att skilja på jobb och fritid. Där pratar jag bland annat om att man måste sätta tydliga gränser när man inte jobbar, för sin egen skull. 

Apelsinjuice & dator.jpg

Jag tror många faller ner i fällan speciellt under kvällarna när de varit på jobb en hel dag. Någon kollega jobbar sent och kanske sms:ar dig angående något på jobbet och du tänker att du bara ska svara på det ena meddelandet. Ett meddelande blir till flera och vips har du lagt tjugo minuter på någon jobbgrej du lika bra kunde tagit imorgon. Vad händer med din hjärna då? Jo du börjar fundera på allt du borde göra imorgon, vad du måste komma ihåg osv. Känner du igen dig?

Tre tips för att lägga tydliga gränser

 1. Lägg upp en tid när du ska sluta jobba och bestäm dig därefter att inte gå in på mailen, läsa arbetsrelaterade sms eller svara på meddelanden som har med jobbet att göra. Håll din egen gräns och gör saker som får dig att tänka på annat.

 2. Var tydlig med dina kollegor om att du ogärna vill påminnas om arbetsrelaterade saker på din fritid. Detta kan ibland få folk att reagera men det är verkligen viktigt för din egen orks skull att få koppla bort jobbet på fritiden. Detta kan även vara en bra sak att ta upp på arbetet att ni ska respektera varandras fritid, för allas välmåendes skull.

 3. Ha tålamod med både dig själv och dina kollegor. Ibland kanske du råkar kolla ett mail fastän du är ledig, eller så ringer din kollega sent på kvällen utan att tänka på saken. Ingen förändring sker under en natt och det är bra att påminna dig själv och kollegorna om att arbetsrelaterat sköter man på arbetstid och fritid är fritid.

Det viktigaste av allt: Påminn dig själv om att du inte behöver vara tillgänglig hela tiden. Man behöver inte svara och reagera genast. Såklart finns det undantag men det ska int ske hela tiden varje dag. Lägg tydliga gränser, de kommer gynna dig både i framtiden och i längden! 

HUR OFTA SKRATTAR DU? - FEM FÖRDELAR MED ATT SKRATTA OFTA

EllenCorinneskrattar.jpg
EllenCorinneskrattar.jpg

Under vår första kurs med Ellen frågade vi deltagarna en fråga som är rätt simpel men ack så viktig, nämligen: Hur ofta skrattar du? Att skratta är lätt något man tar för givet men som man kanske inte riktigt förstår hur viktigt det är, förrän man märker att man inte gör det så ofta. 

För mig är skratt en indikator på hur jag mår. När jag märker att jag skrattar mycket, och framförallt riktigt sådär genuint att det känns i hela kroppen, då vet jag att jag mår som bäst. Om jag har en period som är tuffare märker jag att jag skrattar mindre. Det är också skillnad på att skratta bara på ytan och att skratta riktigt genuint. Det genuina skrattet ger oss en massa fina fördelar, vilket jag berättar mer om nedan. 

Corinneskrattar.jpg

Fem fördelar med att skratta ofta

 • När du skrattar minskar stresshormonerna i kroppen och du blir mer avslappnad. 
   
 • Att skratta förbättrar ditt immunförsvar. Som en följd av att stresshormonerna minskar blir ditt immunförsvar mer stabilt. 
   
 • Du blir på bättre humör! Simpelt men viktigt; När du skrattar blir du på bättre (eller ännu bättre) humör och det utlöses en massa endorfiner i kroppen. 
   
 • Att skratta riktigt sådär genuint minskar på känslor av oro och rädsla. 
   
 • När du skrattar med någon du tycker om så förstärks er relation. Våra relationer är superviktiga för vårt välmående och vi mår lite extra bra när vi skrattar ihop. Våga släppa lös skrattet och skratta tills du nästan får ont i magen.
rosablomma.jpg

Med dessa ord vill jag uppmuntra er alla till att ta er en liten funderare. Hur ofta skrattar du egentligen sådär riktigt genuint så att det känns i hela kroppen? Vad får dig att skratta? Hur kan du göra för att få mer av det i ditt liv?

Om du har några frågor och funderingar om detta är du alltid välkommen att höra av dig till mig. Kram <3