Tänk om vi alla bara skulle …

 • Sluta ifrågasätta varandra så mycket och istället lyfta och peppa varandra. Istället för att svara ifrågasättande kunde vi säga: Kör hårt, jag tror på dig och jag finns här om du behöver tips och råd. 

 • Le en extra gång. Åt den gamle mannen på gatan. Åt grannen i trappan eller åt damen du möter ute i skogen på din joggingtur. 

 • Ringa en vän när vi grubblar för mycket. När livet känns för stort och för mycket. Eller när det känns glatt men ändå komplicerat. Istället för att hålla allt inom oss, bara ringa upp och fråga: Hej kan vi prata?

 • Kramat varandra, lite längre och lite mer med känsla. Utan att säga något. Bara kramas. 

public.jpeg

Det tror jag hade bidragit till en lite mer välmående värld, vad tror du?

Ditt värde mäts inte i prestationer - Lär dig skilja på person och prestation

Ditt värde mäts inte i dina prestationer. En rätt enkel men komplicerad mening, med otrolig stor innebörd. Har du funderat på detta någongång? Om du värderar dig själv efter vad du presterar? Kanske har du hört det men aldrig riktigt reflekterat över det ordentligt, vad det egentligen innebär. Det tänkte jag vi skulle göra i dag. I och med sommaren har jag inte fokuserat så mycket på välmåendeinlägg och framförallt självutvecklingsinlägg men nu när de flesta börjar vara tillbaka från eventuella semestrar och sommarjobb så tänkte jag att det är dags.

carolinef_corinnegronholm-5009.jpg

Det är ett faktum att vi närmar oss vardagen som innebär skoluppgifter som ska skrivas och arbetsuppgifter som ska göras. Kanske med prestationsångest på köpet. Det jobbas långa dagar och man kombinerar skola & jobb med social tid. Man finslipar arbeten till sista sekund och hoppas på det bästa när de skickas in.

När väl resultatet från tentan eller arbetet kommer, lyser en del upp i ett stort leende medan andra blir ledsna. Du gav ditt allt och resultatet du har framför dig är betydligt sämre än du tänkte dig. "Hur kunde det bli såhär? Fan vad dålig jag är, kan ju ingenting. Helt värdelös ju." Kanske du tänker.

carolinef_corinnegronholm-5008.jpg

Där vill jag stoppa dej på en gång, med stora STOP- skyltar. För det du presterar definierar inte ditt värde och dig som person. Visst är det viktigt att satsa på skola och jobb, men du som person definieras inte av den siffran eller bokstäverna som kommer tillbaka efter granskning. Du är precis lika fin, värdefull, bra och viktig oavsett om du får en 10:a eller en 6:a. Samma gäller även på jobbet, man kan inte alltid prestera på topp.

När man lyckas med något och det blir en riktig fullträff så kan det kännas så bra, en riktig självförtroende boost. Något som kan höja motivationen till skyarna. Det är bra och man ska verkligen vara stolt över sig själv i sådana situationer.

public.jpeg

Det är ändå viktigt att komma ihåg, att skilja mellan sitt egna värde och det man presenterar. Jag vet själv att jag kan förknippa mitt värde med mina prestationer, något jag försöker jobba bort hela tiden. Detta var jag noga med när jag idrottade, att jag som person inte är dålig eller värdelös fastän min prestation i en tävling kunde vara det. Min dagsform för dagen kanske var dålig, men jag var fortfarande lika fantastisk.

I dagens prestationssamhälle blir det lätt att man tänker att det man åstadkommer är det som definierar ens människovärde och det vill jag med denna text understryka att så är det inte.

public.jpeg

Öva på att skilja på person och prestation

Jag tror att det är viktigt att redan från ung ålder öva på att skilja mellan person och prestation. Börja med att påminna dig själv om att du är fantastisk varje dag. Påminn dig lite extra mycket om det både innan någon svår uppgift på till exempel jobbet men även efter, oavsett hur det gått med uppgiften. Det som du kanske inte märker av direkt, men som kan komma som en bonus är att nervositeten oftast minskar när man börjar skilja på prestation och person, speciellt om man är en person som lätt blir nervös.

Kom ihåg: Du är bra precis som du är. Du är värdefull!

PS. Jag pratar en del om detta även i vårt sjätte poddavsnitt av Träning med Mening. Det avsnittet hittar du här.

Livets drömhelg och telefondetox

WOW. Det är det enda jag kan säga när jag tänker tillbaka på helgen som varit. Den har nämligen levererat deluxe. Jag vet inte riktigt ens var jag ska börja, en del upplevelser och dagar är svåra att med ord göra rättvisa, men jag ska åtminstone försöka.

sommarbilder_corinnegronholm-40.jpg

Först och främst kan jag konstatera att det var svårt att hitta många olika sorters bilder att visa upp från helgen, för jag har cirka 15 stycken att välja på. Av dem är majoriteten sådana jag fotat bara för att ha som minne. Resterande hittas i detta inlägg, men nu när jag tänker efter så beskriver de helgen ändå rätt så bra. Orsaken till att det inte blivit fler stavas telefondetox, vilket jag tänkte berätta mer om alldeles strax.

Som du kan se har helgen spenderats ute i skärgården, närmare bestämt Stockholm skärgård. Det är två goda vänner till mig och Laban som hade sommarstället dit dom bjöd in oss för ett dygn av härligt häng, god mat och badande. Tanken var att köra fredag - lördag men när lördagen kom och vi hade det så orimligt bra, så bestämde vi spontant att stanna en natt till. Totalt blev det tre ytterst värdefulla dagar ute i skärgården.

sommarbilder_corinnegronholm-24-2.jpg

Vad har vi gjort då som gjort det hela så himla speciellt? Enklast förklarat så skulle jag säga så här: Levt sommarlivet till fullo. Vi har badat otaliga gånger, ätit sommarmat, badat lite till, solat, pratat, lyssnat på musik, tränat, ätit lite mer, yogat på bryggan osv. Bara haft det himla gött helt enkelt.

En kväll körde vi fiLmkväll på brygGan. Fint sommarminne att ta med sig.

En kväll körde vi fiLmkväll på brygGan. Fint sommarminne att ta med sig.

Jag valde att köra en riktig telefondetox helg vilket innebar att jag kollade på mobilen en gång på morgonen, en gång på dagen och en gång på kvällen. Mellan dessa tidpunkter låg den i min väska i stugan. Totalt blev det 30 min skärmtid under till exempel lördag. Väldigt välbehövligt.

I och med att jag körde en telefondetox så började tankarna snurra. Just nu är jag nästan helt säkert på att jag ska köra samma system även under min semester. Max 30 minuter på telefonen per dag och resterande tid får den vara undanstoppad i fickan. Det är nämligen viktigt att lägga undan den helt och hållet för att den inte ska kunna trigga hjärnan. Finns mycket otroligt intressant forskning kring detta. Kanske borde skriva ett eget inlägg om detta?

Nu när jag försöker skriva detta inlägg så märker jag att jag inte riktigt kan förklara så mycket mer än så här. Kanske det egentligen inte ens behövs? Tack livet och sommaren för dessa dagar. För att jag kunde slappna av ordentligt, bara leva livet och njuta. Det var magi.

Du klarar mer än du någonsin kan tro!

I dag har jag tänkt mycket på ett motto som lyder: Du klarar mer än du någonsin kan tro. Jag vet inte varför, men på något vis har jag påmints av det extra mycket i dag. För det stämmer ju verkligen. Vi klarar så himla mycket mer än vi någonsin kan tro. Ibland kan ett hinder kännas enormt, men sakta men säkert tar vi oss förbi det. Ibland kan en jobbig känsla kännas övermäktig, som att den äter upp oss. Efter ett tag märker vi hur den sakta men säkert försvinner och till slut ersätts med ljusare och lättare känslor.

corinnegronholmblogg-4657.jpg

Skriv upp fem hinder som du klarat av

I dag satte jag mig ner och funderade på fem hinder som jag klarat av, men som kändes otroligt stora och svåra i stunden. En del hinder var större, en del mindre. Ibland kan även ett litet hinder kännas omöjligt att klara av, medan det i efterhand nästan känns konstigt att man kunde känna att det var så svårt att ta sig över. Det kändes givande att ta tiden och fundera på de olika hindren jag stött på i livet och att sedan forma dem till ord på ett papper. Då blir det mer svart på vitt än om man bara tänker på det i huvudet.

Därför uppmuntrar jag dig att också sätta dig ner och fundera på fem hinder du klarat av. Fundera och skriv ner. Låt det ta tid. Kanske du inte i början kommer på fler än ett men efter ett tag kommer du märka att du kan lista fler och fler.

Avslutande tänkte jag dela med mig av två av hindren jag skrev ner. De här två var av de lite större slaget men ganska olika i karaktär. Hoppas du tar dig tiden nu och gör detta, för din skull!

Två hinder jag klarat av under det senaste året

 • Hittat tillbaka till träningsglädjen. När jag slutade idrotten i november 2016 så tappade jag träningslusten totalt. Inget kändes kul och jag trodde aldrig jag skulle hitta tillbaka till den glädjen jag brukade känna. Efter mycket tålamod och slit kan jag nu stolt säga att jag hittat glädjen igen och nu känns det som att den är här för att stanna. Så glad över att kunna säga det och också mena det till 100%.

 • Följt min dröm om företagande. Jag vet att det är mycket snack om mitt företag just nu, men det är verkligen en big deal för mig. Att jag vågade ta steget och kasta mig ut kändes inte som en självklarhet och nu så här i efterhand förstår jag knappt att jag vågade haha.

Din tur! Ta fram papper och penna. Fundera och skriv! Du kommer helt säkert märka att du klarat av hinder som känts nästintill omöjliga! ❤️

Stilla tankarna och gå ut i naturen!

Jag tänker ofta på om jag lever som jag lär. Min egna uppfattning är att jag gör det, om än även jag gör misstag, slarvar med återhämtning, sömn och träning. Oftast lever jag dock som jag lär, med hållbar vardagsbalans som mitt ledord genom allt jag gör. Efter den hektiska vintern och våren som varit har jag varit extra noga med det, eftersom jag känt att jag ibland haft lite för mycket och inte riktigt haft den energin jag gärna vill ha i vardagen. 

IMG_6900.JPG

I dag när jag kom hem skulle jag egentligen sätta mig ner och skriva om våra dagar i Stockholm med Jennifer. Ett inlägg jag verkligen vill skriva både för att berätta åt er men även för mig själv, för att ha det som minne. Men när jag satte mig vid min dator så märkte jag hur otroligt trött jag var i huvudet efter min långa dag som minst sagt varit intensiv med både jobb och skola. Då kände jag att nej, det här är inte rätt tidpunkt att sitta några timmar till framför datorn.  

IMG_6901.JPG

Istället valde jag att skriva det inlägget du läser just precis nu för att sedan lägga mig ner på soffan och bara stirra upp i taket och andas i några minuter. Därefter bytte jag om till promenadkläder, snörde på mig skorna för att om en stund möta upp Maria för en skön promenad i naturen. Ikväll får datorn vila och imorgon ska jag sätta mig ner och skriva i lugn och ro med en massa ny energi. 

Jag tycker det är viktigt att lyssna inåt och handla därefter oavsett vad man egentligen planerat för dagen eller stunden. Om kroppen eller hjärnan behöver få vila så ska man ge den det. Enligt mig är ett utmärkt sätt att återhämta sig på att gå ut i skogen / naturen och stänga av allt som distraherad. Det funkar betydligt bättre för mig än att till exempel titta på serier eftersom jag då oftast hittar mig själv med telefonen i ena handen på grund av att jag inte kan slappna av ordentligt. Vi får aldrig glömma vardagsbalansen och absolut inte underskatta naturen positiva påverkan på oss. 

Vad brukar du göra när du märker att du är ” helt slut i huvudet” efter en lång dag?  

Kom med på 30 dagars yogautmaning!

Det var länge sedan jag gav er olika sorters uppgifter eller utmaningar. Jag har tidigare fått feedback av er att ni gillar dem vilket gör mig väldigt glad! Därför har jag nu funderat en hel del på vad vi kunde hitta på och nu har jag kommit på något. Jag vill utmana dig som läser att komma med på min 30 dagars yogautmaning! Utmaningen är 15 minuter lång och min tanke är att vi ska yoga varje dag i 30 dagar i sträck. Hur härligt låter inte det?

Från en magisk strand i Marocko. Här hade jag gärna yogat varje morgon.

Från en magisk strand i Marocko. Här hade jag gärna yogat varje morgon.

Jag kommer försöka börja varje morgon med utmaningen. Om det känns för stressigt så flyttar jag utmaningen till kvällen innan jag ska sova. Det viktigaste är att utmaningen ska ge oss energi och kännas bara allmänt härlig. Samtidigt hoppas jag att vi kommer märka att vi blir mer rörliga, får en fin rutin (ta t.ex. hjälp av Julias inlägg om du behöver tips för att få igång rutiner) och att det känns bra att börja dagen med att ta det lugnt och väcka kroppen. För att inte låta detta bli för utsvävat tänkte jag sammanfatta utmaningen så ni vet vad som gäller.

30 dagars yogautmaning i korthet

 • Yoga 15 minuter varje morgon (eller kväll)

 • Ta hjälp av youtube till exempel min favoritinfluencer Josefine Dahlbergs 15 minuters yogapass. Jag tror att jag kommer börja med hjälp av det för att komma in i rutinen utan att behöva fundera så mycket!

 • 30 dagar i sträck - inga ursäkter är tillräckligt stora, förutom sjukdom förstås. Men ursäkten “jag hinner inte” är absolut inte godkänd. Prioritera ditt välmående! <3

Jag föreslår att vi börjar direkt och därmed kör första dagen på utmaningen igång i morgon och då blir den sista dagen den 13 april (dagen innan riksdagsvalet i Finland!) . Nu återstår bara frågan: Är du med?

Glöm inte bort att sova ordentligt!

I mitt liv är det ofta högt tempo och jag har ju skrivit många gånger inlägg om vardagsbalans, att undvika onödig stress osv. När jag lyssnar på podcaster eller överlag på människor i min omgivning, så hör jag ofta hur personerna berättar att de suttit uppe halva natten och jobbat eller gjort på något skolarbete. Det gör mig alltid lite orolig, för det kan ge dåliga signaler om att man måste jobba sena kvällar och nätter för att lyckas och för att jobba hårt. Visst krävs det ofta hårt jobb för att göra något ordentligt, men det hårda jobbet får aldrig gå över din nattsömn. 

IMG_4726.JPG

Att sova ordentligt och tillräckligt är väldigt viktigt och även ett av det bästa du kan göra för ditt egna välmående. Din sömn indikerar också ofta på hur du mår (finns såklart undantag) men för de flesta kan orolig sömn eller svårt att somna vara en indikator för att du är till exempel för stressad eller går och oroar dig över något. För mig är det åtminstone så. 

Förra veckan märkte jag att jag sov oroligare än jag brukar göra. När jag kom hem till Stockholm så berättade jag det åt Laban och sade att vi verkligen måste satsa på att få ordentligt med sömn under helgen.

För att jag ska må bra och klara av vardagens höga tempo så behöver jag mycket sömn. Om jag märker att jag sover oroligt så tar jag tag i saken genast. Funderar på vad de kan bero på och vad jag kan göra för att sova bra igen. Det kan vara allt från att äta bättre och inte så kort inpå innan jag ska sova, att träna mer eller tidigare på dagen. Att lägga mig tidigare eller att se till att jag har tillräckligt med tid för att slappna av innan jag ska sova. Ingen förändring sker ju över en natt men det är lättare att åtgärda ju fortare man tar tag i saken.

IMG_4727.JPG

Så vad försöker jag egentligen komma fram till? Jo, oavsett hur höga mål du har eller hur mycket jobb du har, prioritera alltid din sömn. Lägg ett stoppdatum när du ska sluta jobba (jag har t.ex. absolut senast 21.30) och håll dig till det. Hellre då lägga dig i tid och vakna tidigare på morgonen än att svänga på dygnet och vara vaken halva natten. Se till att få minst 7-8 timmar sömn per natt och var lyhörd för kroppens signaler.

Sover du bra så är det i de flesta fall ett tecken på att du också mår bra. Sover du dåligt så indikerar det på att du måste lyssna på kroppen och ändra på något i din vardag för att få din återhämtning. När du sover bra känner du dig pigg och orkar genom hela dagen. Kom ihåg att ditt välmående är viktigare än fina jobb och prestationer. ❤️

Vill du läsa mer inom samma ämne? Då vill jag tipsa om mitt inlägg: Hur kan jag förbättra min sömnkvalitet?  Hoppas du får med dig något nytt eller åtminstone en bra påminnelse! 

Våga vara dig själv

Vet ni vad jag tror är ett av de absolut svåraste man kan göra? Jo att våga vara sig själv. Att helt enkelt fullt ut vara den man är och konstatera att det här är jag utan att ta åt sig om folk tycker att man borde tystas ner, bete sig annorlunda osv. Visst är det bra att lyssna på feedback och verkligen ta åt sig av det, men det är också viktigt att våga vara sig själv. 

Blogginlägg om att våga vara sig själv

När man läser och lyssnar på historier om framgångsrika personer så kommer det ofta upp att en av de viktigaste delarna i att lyckas är att våga vara sig själv. Att gå sin egen väg och lyssna på magkänslan. Skrev bland annat om det på min Instagram för ett tag sedan och fick medhåll av många. Ibland kan det dock vara lätt att glömma bort och då är det bra att påminna sig själv om det. 

Jag och Nicole pratade mycket om detta igår när vi var på Danielas inflyttningsfest. Hur viktigt det är att vara sig själv och hur mycket lyckligare man är när man inte försöker passa in i någon annans mall utan i sin egen. Vår diskussion fick mig att tänka efter lite extra och jag kom fram till att livet är betydligt mycket enklare när man är sig själv. Det går så otroliga mängder onödig energi åt att fundera på vad andra tänker och tycker. Energi man kunde lägga på något mer givande. 

Att våga vara sig själv

Mycket kring varför det kan vara så svårt att vara sig själv hänger ju ihop med att vi så lätt jämför oss med varandra. För fastän jag verkligen jobbar på att vara mig själv under livets alla timmar, oavsett situation så finns de ögonblick då jag också jämför mig. Då jag tänker att jag borde göra något helt annorlunda. Ta sociala medier och bloggar som ett exempel. 

Jag kanske läser ett inlägg där bloggaren skriver provocerande vilket leder till att hen får mycket uppmärksamhet och statistiken skjuter i höjden. Eller ser den perfekta bilden på Instagram som höjer engagemanget enormt. Då brukar min hjärna börja spinna, hur ska jag göra för att också lyckas? Men någonstans där brukar jag påminna mig om att nej, det är inte jag. Jag är inte någon som gillar att provocera för att få mer läsare, eller som lägger timtal på den perfekta bilden. Det är inget fel med det, men det är inte jag. Istället ska jag fokusera på att göra min grej. 

 

Tre tips för att våga vara dig själv fullt ut

Alla dessa tankar fick mig att tänka på vad man kan göra för att verkligen våga vara sig själv. Det är ju lätt att säga men i praktiken kanske svårare. Så här spontant kom jag på tre tips som åtminstone funkar bra för min egen del.  

 • Sluta jämföra dig med andra. Något som är betydligt lättare sagt än gjort. Jag tänker att man får vara lyhörd till sig själv. Uppmärksamma vad och vilka situationer som gör att man jämför. Jobba på sin självkänsla, vara ödmjuk mot sig själv och kritiskt gallra bort sådant som får en att må dåligt. Avfölja några konton på Instagram brukar ofta vara ett bra steg. 
 •  Säg ifrån när någon säger åt dig hur du ska vara och leva ditt liv. Ännu en grej som är lättare sagt än gjort, men oj så viktigt det är att våga stå upp för sig själv. Både för att visa andra, men även dig själv, att du är den som bestämmer över ditt egna liv och vem du vill vara. 
 •  Var dig själv med alla dina egenskaper. Våga satsa på dina drömmar och göra sådant som kanske inte anses normalt och vettigt. Jag möter ständigt på mothugg och tråkiga kommentarer när jag säger att jag är bloggare och önskar att kunna leva på mina sociala kanaler och mitt företag i framtiden . Men det här är det jag tycker om och det som gör just mig lycklig. Samma sak gäller med att vara glad och tycka livet är härligt. Att skratta ofta och mycket. Någon kan tycka att man ska dämpas ner men då undrar jag att varför? 

Vi är alla olika och istället för att dämpa varandras personligheten borde vi uppskatta dem och förstärka dem. Visa varandra att det är bra att följa sina drömmar och att vara sig själv. Skapa ett klimat där fler vågar vara just dem de vill vara. Kan vi tillsammans komma överens om att hädanefter göra det?  ❤️

I min tacksamhetsbok skrev jag ikväll ...

Jag har börjat skriva tacksamhetsbok. Varje kväll skriver jag ner tre saker som jag är extra tacksam för just denna dag. Stort som smått. Jag försöker skriva ner sådant som känns speciellt just för denna dag. Varje dag är jag ju tacksam för att vara frisk, ha världens bästa vänner och pojkvän och mycket annat, men just i denna bok försöker jag skriva mer detaljerat om något jag känner mig extra tacksam för just i dag, förutom de allra viktigaste pelarna såklart. Oftast är det något som har hänt mig under dagen eller som jag tänkt på extra mycket.

corinnevar.jpg

Jag är tacksam för ...

 • Att så gott som allt nu hittat sin egna plats i lägenheten. Att garderoben har dörrar och soffan igen kan användas och inte längre ockuperas av diverse lådor. Att känna hur stressen med att bli klar äntligen kan börja avlägsna sig.

 • Att få vakna upp bredvid Laban. Den känslan är magisk. Nästan varje kväll skriver jag om något som har med honom att göra, men det är ju inte så konstigt. För varje dag är jag så tacksam för att jag får dela mitt liv med just honom.

 • För att jag blivit smartare med matplaneringen igen. Veckans måltider är planerade och det mesta inhandlat. Det kanske kan verka som en trist grej att skriva upp, men för mig kan just planeringen med mat vara en riktig jobbig grej om jag känner att jag har inte har det fixat i tid. Därför är jag tacksam att jag tagit tag i det igen, för att undvika onödig stress.

Att skriva tacksamhetsbok är för mig ett sätt att påminna mig själv om hur bra livet är, speciellt på de dagar som de känns som sämst. Det är också ett sätt att reflektera över dagen och inte bara ånga på. Känna extra mycket tacksamhet för en stund. Jag rekommenderar dig verkligen att prova. Jag brukar ha som regel att skriva upp tre saker per dag. Det har gett mig fint perspektiv på livet.

Brukar du skriva tacksamhetsbok?

Sträck på dig!

Vet ni vad som skrämmer mig? Jo vårt extremt stillasittande samhälle. Hur vi kan sitta timtals på möten utan att stiga upp en enda gång. Hur man kan fastna framför datorn i en ställning som är allt annat än ergonomisk. Det har blivit så vanligt att vi inte ens märker det längre. 

Oavsett vilket kontor eller coworkingställe man går in på ser man krummade ryggar och nackar som stirrar ner i skärmar. Axlar som är spända och nästan så uppdragna att de rör öronen. Det enda jag skulle vilja göra är att ropa: Sträck på er! För det är nu så många gånger bevisat att detta stillasittande gör allt annat än gott för oss.

strackpadig.jpg

Personligen är jag inte något toppenexempel, men jag försöker hela tiden påminna mig själv om att sträcka på mig, inte sitta stilla för länge och röra på kroppen med jämna mellanrum. Trots det fastnar jag lätt framför datorn, glömmer bort att sträcka på mig och märker först efter ett tag hur ryggen börjar värka och hur allt bara låser sig. Jag märker dock stor skillnad under de dagar jag kommer ihåg att göra paus-gympa och tänker på att ha en ergonomisk arbetsställningar. 

Nu tycker jag vi tillsammans tar tag i det här och börjar tänka på att inte vara så stillasittande i dåliga ställningar. Sträck på dig med jämna mellanrum, minst en gång i timmen. Stå med jämna mellanrum och ha till exempel som regel att du alltid ska stå upp när du pratar i telefon. Kör lite pausgympa åtminstone några gånger per dag och ta alltid trapporna när du har möjlighet. Kom ihåg att varje grej räknas! 

Kanske jag borde skriva ihop något pausgympa program som man kan göra enkelt på 5 minuter? Är det något du tycker skulle var kul och intressant?