Svårt att få till träningspass och att upprätthålla motivationen? - Sänk ribban!

Kan du ibland uppleva att du inte har tid för träning? Att du lätt tappar motivationen för att träna? Eller att det känns som att det krävs så mycket för att kunna träna vilket leder till att ribban känns alltför hög och du därmed låter bli att träna helt och hållet?

Jag tror detta är väldigt vanliga känslor kopplade till träning och därför skriver jag detta inlägg i dag för att förhoppningsvis få dig på andra tankar och hjälpa dig att upprätthålla din träningsmotivation!

 Svårt att få till träningsmotivationen

Bildkälla

Jag tror att man lätt känner att man inte har tid för träning helt enkelt för att man lagt ribban alldeles för högt. Du kanske lagt upp ett mål som känns omöjligt att uppnå eller så har du fått för dig att det bara är minst en timmes träning som räknas och allt under det är för lite för att räknas som ett träningspass.

Minns du mitt inlägg Är din önskade livsstil realistisk med din verklighet? Där tog jag bland annat upp att man inte kan förvänta sig att hinna träna flera pass i veckan om man för tillfället lever ett väldigt hektiskt liv med alldeles för långa dagar. Att de målen vi lägger upp också måste vara realistiska.

Vad är det jag vill komma fram till? Jo helt enkelt: Sänk ribban.

 Tips för att hitta tid till träning
 Hitta träningsmotivationen

I dag var en dag jag egentligen inte hade så lust att träna, men jag drog mig till gymet ändå. Där körde jag ett ca. 50 minuter långt pass med fokus på överkropp. Det var helt enkelt det jag hade lust med just i dag. 50 viktiga minuter för mitt egna välmåendes skull.

Varje träningsminut räknas

Jag tror att många tappar träningsmotivationen för att de upplever att de antingen inte har tid att träna eller helt enkelt inte lust att träna så långa pass. Oftast handlar det om en mental spärr där man lagt upp olika krav på sig själv angående hur mycket som är tillräckligt. Enligt mig finns det inget tillräckligt utan anser att varje minut av träning och motion räknas.

Ibland kanske du har världens lust att träna och kör ett riktigt långt och svettigt pass på gymet. En annan gång kanske du bara vill träna men inte har ork eller lust för ett långt pass. Då kan ett tjugo minuter långt intensivpass vara perfekt just den dagen. Var inte så hård mot dig själv. Strunta i åsikter om hur ett långt träningspass ska vara för att räknas och bara kör!

Kom också ihåg att berömma dig själv. Var stolt över att du tog dig till gymet och tog i allt vad du hade under ett halvtimmes långt pass. Var stolt över dig själv för att du krigade dig igenom ett löppass på en mil. Att du gjorde personrekord på gymet. Var stolt över dig själv för att du tog dig upp från soffan och gick en lång promenad. Var stolt över dig själv för att du prioriterar ditt välmående. Kom ihåg: Varje minut räknas.

Ps. Missa inte mitt inlägg Tips hur du får träningsmotivationen att hållas på topp!

Att övervinna en rädsla

Jag har aldrig gillat mörker. Tycker inte om att gå ensam ute när det är mörkt. Samtidigt är det något jag skulle vilja lära mig att göra, för det finns något som fascinerar mig med mörkret. Eller egentligen behöver jag inte lära mig att njuta av att gå ensam ute i mörkret men jag skulle vilja lära mig att uppskatta mörkret när man är flera.

IMG_0836.JPG

I fredags fick jag ett par nya löparskor av Laban som jag direkt ville iväg och prova. På lördagen snörde vi på oss skorna och drog ut och sprang. Det hade redan blivit riktigt mörkt och Laban föreslog att vi skulle springa i skogen. 

Jag sade lite motvilligt okej och så sprang vi mot skogen. När vi kom fram till stigen vi tänkte springa på bad Laban mig att inte tända lampan utan att jag istället skulle få uppleva något annat än vad jag är van vid. 

Efter det följde en halvtimmes löptur i skogen. Det var riktigt mörkt men samtidigt så häftigt. Jag har aldrig sprungit i sådant mörker och aldrig fått uppleva hur alla sinnen blir extra alerta i mörkret. Plötsligt kunde jag se konturer, löv och ja - allt mer detaljer. Även luktsinnet blev bättre och hörseln likaså. Under löpturens gång rullade benen på och det enda jag kunde koncentrera mig på var att behålla lugnet (fick lite småpanik med jämna mellanrum) och njuta av känslan när alla sinnen är extra känsliga. 

Samtidigt som jag både var stolt över mig själv för att jag vågade och tacksam till Laban som peppade mig att våga så tänkte jag på hur synd det är att man som kvinna måste vara så rädd att vistas utomhus i mörker. Fastän jag hade haft en lampa med mig så hade jag aldrig någonsin sprungit där själv. Jag hade inte kunnat njuta av det överhuvudtaget för det enda jag hade tänkt på var om någon skulle överfalla mig. Så sjuk värld vi lever i. 

Efteråt kände jag mig så pigg och fylld av positiva känslor. För man blir verkligen så energifylld av att öva på att övervinna en rädsla. Fastän det var läskigt var det också så otroligt häftigt. Fick även Laban att lova mig att vi snart ska göra det igen. Jag kommer aldrig våga springa ensam i mörkret och det känns helt okej, men jag hoppas att jag i framtiden kan njuta fullt ut av löpturerna i mörkret med Laban vid min sida.   

Har du sprungit i mörker och varit med om känslan när alla sinnen är sådär superalerta? 

EN FRÅGA JAG OFTA STÄLLER MIG

corinnetraning.jpg

Det finns en fråga som jag ofta ställer mig själv. Den handlar om idrott och allt jag lärt mig under mina år med träning och hela skidåkningslivet. I flera års tid omringade jag mig av idrott och allt vad det innebar. Jag tränade med fantastiskt duktiga elitidrottare och tränare. Träffade mentaltränare, fystränare, fysioterapeuter, massörer, teknik-kunniga, tyngdlyftare osv. Kunskapen runtomkring mig var enorm. 

När jag tycker något är intressant suger jag åt mig informationen som en svamp. Jag hade en fystränare vid namn Lars som var så fantastiskt duktig på träning och speciellt balans inom träning. Han lärde mig mycket, framförallt hur man kan bli stark och snabb utan att vara osmart. Hur man hittade balans.

corinnetraning.jpg
tarnaby.jpg

Nu har det snart gått två år sedan jag lämnade hela idrottscirkusen. I början behövde jag en paus, att få prata om något annat än idrott och hur du tränar optimalt. Få diskutera andra saker än återhämtning och resultat. Nu under den senaste tiden börjar jag dock längta tillbaka men på ett annat sätt.

Jag skulle vilja göra något av allt det jag lärt mig, av all den kunskap om idrott som jag har. Men jag vet inte vad. Så jag ställer mig ofta frågan hur jag kan använda mig av min kunskap och hur jag kan sprida den till de som vill höra. Jag tror absolut inte att jag vet och kan allt, men jag tror att jag kan ha kunskap som ändå är till nytta. Nu är bara frågan vad jag ska göra av den. 

DET ÄR DEN FÖRSTA VECKAN SOM ÄR VÄRST

sommarstockholm.jpg

Hej på er och trevlig söndag. Hoppas ni haft en fin helg. Här i Stockholm har det varit riktigt sommarväder, strålande solsken och så varmt att man kunnat gå i shorts, underbart. Idag ska vi snacka lite om träning tänkte jag. 

Om det är något jag märkt under de senaste två åren så är det att det är så lätt att skjuta upp träningen om man hamnat i en svacka och inte tränat på länge. Det som jag också märkt är att det är den första veckan som alltid är värst. Veckan när man gruvar sig lite extra inför varje pass och veckan som man är så nöjd när man kämpat sig igenom. Det som dock är väldigt positivt är att man efter den första veckan ganska snabbt hittar rutinen och så börjar träningen flyta på igen. 

sommarsolna.jpg

När man väl kommit igång lönar det sig att försöka hålla uppe motivationen och inte tappa rutinen. Annars blir det ju att man är tillbaka på steg ett igen några veckor senare. Jag rekommenderar verkligen att köra någon liknande utmaning med en kompis så som Våren bästa träningsutmaning som jag skrev om tidigare i veckan. Den har hjälpt åtminstone mig väldigt mycket. 

Jag har haft en svacka med träningen under våren men nu känner jag att jag kommit igång ordentligt och börjat få in en rutin. Nu tänker jag verkligen planera in träningspass varje vecka så att jag säkert inte tappar det igen. Det känns så härligt när man hittat rutinen igen. Jag märker också hur jag utvecklas för varje pass som går vilket ger en fin boost till motivationen.

Hur ligger du till med träningen? Upplever du också att den första veckan alltid är tyngst?

Vårens bästa träningsutmaning!

skogsglänta.jpg

För att jag ska hålla uppe motivationen för träning så behöver jag mål. De behöver inte vara att springa ett maraton, utan något som gör att har något att sträva efter. Denna månad har jag och Cessi kört igång en utmaning som jag vill dela med mig av till er. Jag tycker detta verkligen är ett fantastiskt bra koncept som jag därmed tagit mig friheten att kalla Vårens bästa träningsutmaning. 

Hur går utmaningen till?

Det du behöver är någon du gör utmaningen med. Det kan vara en kompis, din sambo eller en arbetskamrat - du bestämmer. Dessa riktlinjer gäller för utmaningen: 

1. Utmaningen går ut på att ni tillsammans ska uppnå ett visst antal kilometrar per vecka genom att springa, promenera eller cykla ihop dem. Det räknas inte att man går 200 meter till butiken utan de kilometrar som räknas måste vara i motionssyfte. Under kilometrarnas gång är det inte tillåtet att hela tiden stirra ner på mobilen utan nu gäller det att låta kroppen jobba och hjärnan vila. 

2. Bestäm ett gemensamt antal kilometrar ni ska uppnå under en veckas eller månads gång, till exempel 30, 40, 50 km etc. Lägg upp ett mål som är rimligt men inte för lätt. Vi kör per vecka för att vi tycker det kändes roligare, men ni kan också köra per månad om det känns lämpligare för er livsstil. 

3. Tillsammans samlar ni ihop kilometrarna. Antingen så att ni motionerar ihop eller på var sitt håll. Det viktiga är inte vem som samlar ihop mest kilometrar utan att ni peppar varandra till att gemensamt nå ert mål. Med Cessi har vi tänkt att vi ibland går ut och går tillsammans och ibland motionerar vi på skilda håll. 

4. Om ni klarat veckomålet får ni er belöning som ni kommit överens om innan veckan börjat. Det kan vara allt från att prova den nya glassorten till att besöka en restaurang ni länge skulle vilja besöka. "Belöningen" behöver inte vara stor och dyr, det är själva resan dit som är viktig och belöningen är mer ett bevis på att ni fixade det. 

Kom ihåg att detta är en utmaning som ska vara rolig. Det är inte en tävling utan en kul grej som man gör tillsammans. Träning är roligt och bra för oss men ibland kan det vara svårt att hitta motivationen till att träna. Att då utmana varandra och har gemensamma mål gör att man låter träningen få utrymme i vardagen och så kan man även peppa varandra om den andra känner sig låg och otaggad. Nu återstår bara frågan:

Vem utmanar du? 

TRÄNINGSGLÄDJE & UNISPORT

Jag ska tydligen vara försiktig med vad jag önskar för idag har det vräkt ner snö. Dock är det för varmt i luften så det blir till slask på en gång, men ändå. Hade det bara varit några minusgrader så hade vi haft ett magiskt vinterlandskap runtomkring oss. Nu har ju allt regnat bort men förutsättningarna fanns en kort stund i varje fall. Passade på att fota av julfönstret vid Stockmann när jag gick förbi där, ser ju så mysigt ut!

Idag har jag jobbat hela dagen,ska berätta mer om vad jag jobbar med om ett litet tag, måste bara fundera hur. Trivs verkligen med det jag börjat jobba med nu, känns som min grej.

Efter jobbet gick jag till Unisport och köpte mig ett 4-månaders gymkort! Väldigt förmånligt att träna där som studerande, uppskattas verkligen när man inte har världens största budget att leva på. Är det någon annan som tränar på Unisport? Gillar ni det och har ni några bra tips jag känna till?

Hade först tänkt köpa endast ett gymkort på ett annat gym, som inte skulle inkludera några gruppass men sen när jag tänkte efter, så kände jag att jag kanske ändå borde ge det en chans. Är ju verkligen så mycket roligare att träna i grupp än ensam. Eller egentligen är kombinationen av båda två bäst.

Gymmet är väldigt fräscht och fint och har verkligen allt jag behöver plus att det är tillräckligt stort. Gillar inte att trängas när man tränar. Har hittat ett så skönt flow med träningen nu och framförallt har jag hittat tillbaka träningsglädjen, som ju lyste med sin frånvaro efter att jag slutade min alpina karriär. Många av mina vänner tränar också på Unisport så jag hoppas man hittar tider ibland som man kunde träna tillsammans på. Så härligt att fyllas av träningsglädje! :)

TRÄNAR FÖR ATT MÅ BRA

Hej kära ni. I skrivande stund dricker jag en kopp kaffe och samlar energi för att ta mig till gymmet. Har varit i skolan nästan hela dagen och kom hem för en tid sedan. Den här veckan har jag haft väldigt långa dagar i skolan, så jag var tvungen att ta ledigt hela veckan från jobbet.

Trots långa dagar har veckan ändå varit väldigt återhämtande för mig eftersom jag kunnat fokusera fullt ut på bara skolan och bloggen. Känns som att denna vecka var välbehövlig för min energi. Har kommit in i ett bra träningsflow nu också så det är skönt. Tappade bort träningen lite i början av hösten och det märks nu när jag börjat träna igen. Får typ muskelvärk efter varje pass haha, men snart är jag back in business igen.

Jag mår som bäst när jag tränar regelbundet och har verkligen försökt ta mig tillbaka till att ha det som en rutin i min vardag. När jag ännu idrottade var jag van vid att träna kring åtta-tio pass per vecka, så tränar såklart väldigt olika nu jämfört med då. Nu känner jag mig nöjd och glad om jag får in några pass i veckan och när jag känner att kroppen känns pigg och fräsch. Ingen press och prestationsångest får rum här, utan jag vill bara känna att det är kul och att jag blir glad av att träna. Om jag inte tränar och rör på mig får jag ont överallt. Min kropp stelnar verkligen ihop då så det finns många saker som motiverar för träning. 


Trots en dipp i träningen nu på hösten så har jag ändå försökt att inte lägga så mycket fokus och energi på att det blivit så. Träning ska ju vara något kul och något som gör att du mår bra, inte något som stressar dig. Jag hör ofta människor som säger att de måste till gymmet, att de måste ut och springa och att de måste träna hit och dit. Jag förstår att det kan kännas så ibland, men viktigt ändå att försöka tänka att du vill träna, du vill gå på gymmet, du vill göra det för att du mår bra av det, för att det gynnar din hälsa.

Jag brukar ofta få frågan vad jag tränar, så tänkte att jag sku dela med mig av det som en avslutning till dagens inlägg. Just nu tränar jag yoga minst en gång i veckan. Älskar det. Därtill blir det gym något pass och så kondition av något slag. Ibland får jag även möjlighet att spela tennis med Pappa vilket jag ser som bonusträning, en väldigt kul sådan. Jag tränar endast på dagar då jag känner att jag har tid och energi. Som jag sa tidigare vill jag att det ska känna så kravlöst som möjligt.

Nä hörni, dags för mig att sluta och istället ta mig till gymet. Senare ikväll ska jag se Okänd Soldat på bio, det blir supermysigt. Minns inte när jag senast ens var på bio så det ska bli kul att gå idag. Hoppas ni får en magisk fredag och att ni fick lite inspiration till träning av detta inlägg. Kram ❤️

Första sommaren utan elitidrott

Det finns mycket nytt med denna sommar. Det som kanske märks mest varje dag är att det är min första sommar, på så länge jag kan minnas där inte idrotten styrt sommardagarnas planer. Så långt som jag minns har sommaren bestått av otroligt mycket träning. Satsar man på att bli bäst i världen på något, så måste man även prioritera därefter. Sommaren är även tiden när man hinner träna ordentligt med fys som skidåkare vilket gjort att flera timmar i dagen gått till just träning.

Denna sommar har jag inte haft något träningsschema att följa, inte haft någon tränare som jag pratat med varje dag, inga planeringsmöten, inga gemensamma träningar - ja mycket har varit annorlunda. Det har både varit väldigt skönt men samtidigt saknar jag även en del saker. Om vi tar de positiva först så är det helt klart friheten. Att det är inte är så noga om jag är vaken långt efter midnatt flera dagar i rad och att kroppen är lite trött. Att det inte är någon fara om man är iväg några dagar och lämnar allt som heter träningskläder hemma. Att jag kan med gott samvete vara utan att träna längre perioder utan att behöva ha dåligt samvete att jag ligger efter. Att det inte finns några träningstider att passa och scheman att följa. Det jag saknar mest är glädjen och gemenskapen som man haft under träningspassen och så känslan när man strävar mot ett stort mål med träningen. För den känslan, det drivet som inte går att förklara, det är så mäktigt att känna.

Största skillnaden sådär träningsmässigt är helt klart att jag nu tränar det jag känner för just i stunden. Jag följer inget schema utan tränar det som faller mig in. Till exempel hade jag tänkt gymma igår, men efter tio minuter av bara uppvärmning märkte jag att jag inte alls hade lust att gymma utan att jag ville vara utomhus. Så då struntade jag i gymet, bytte om till cykelkläder och drog ut på en runda. Jag kan träna det som jag känner för och behöver inte tänka så mycket på hur de gynnar min gren eller hur träningarna passar bäst ihop. Det känns på något sätt rätt härligt att träningen nuförtiden är så lättsam, att det inte är så himla noga. Såklart noga att man gör rätt, så att inte kroppen tar skada, men mera att man kan göra så som man känner just för stunden. En del av mig saknar elitidrotten ofta, medan en del tycker det är kul att leva lite annorlunda liv nuförtiden. Spännande att se hur det kommer kännas kommande år :)


Tisdagsträning & Kvällsfika

Godkväll! Just nu är det en väldigt trött men glad tjej som skriver. Jag har gjort mig klar för att sova men ville ändå kika in här ännu och skriva av mig lite. Tycker det är så roligt att blogga, känns som om jag pratar med er fastän det går såhär över text.

Idag har jag haft en helt normal arbetsdag och därefter provade jag gymet som vi har på jobbet. Lyx att ha ett gym på jobbet så kan man gå ner dit direkt när man är klar för dagen. Gäller bara att planera lite innan så man har med mellanmål till jobbet för hungrig ska man inte träna! Hursomhelst var det roligt att gymma igen, känns som det var väldigt länge sedan jag var på gymet sist, har mest tränat utomhus och yoga. Märker att kroppen var lite ovan vid tyngder så jag tog det ganska lugnt och lät kroppen ta den tid den behövde.

Efter gymet kom min kära vän över till mig på kvällsfika. Vi kokade te, lagade mackor och även en liten efterrätt som blev supergod. Det blev en nyttig banan & hallonkaka som ni får recept på inom kort. Lite liknande som min choklad & banankaka (här). Snart får ni prova, måste bara skriva klart recept och kolla hur bilderna blev. Hursomhelst hade vi det toppen med min kompis. Verkligen perfekt att äta kvällsmål tillsammans, sedan kan man med ett extra gott humör göra sig klar för att sova.

Imorgon efter jobbet är min plan att möta upp några vänner och gå på Younghearteds konsert. Dock verkade det som biljetterna tagit slut och eftersom detta var en väldigt spontan idé, så har vi inte några biljetter. Får försöka lösa det på något vis för jag vill så gärna gå! Har länge vilja se dem live men har alltid haft något annat program när de spelat. OM du vet någon som inte vill ha sin biljett så snälla skriva åt mig, hade blivit sååå glad! Nu ska jag sova, godnatt kära ni <3Livets badmintonmatch

Igår spelade jag badminton första gången på säkert ett år, och det var så roligt. Trodde jag skulle vara riktigt rostig men det gick faktiskt rätt så okej. Jag har en tendens av att koppla ihop olika situationer och i detta fall t.ex. en idrott till livet. Nu kanske ni inte alls hänger med i vad jag tänker, men jag ska försöka förklara. Under badmintonmatchens gång märkte jag hur mycket av situationerna som efterliknande livet. Låt mig få gå igenom en badmintonmatch med inspiration av livet.

Ni inleder matchen utan någon som helst aning om hur det ska gå. Du vet bara att du ska ge ditt allt och se hur långt det räcker. Lite som när du börjar en ny fas i livet. Du börjar den utan att veta något, förutom att det gäller att gå in helhjärtat i den nya utmaningen. Man börjar slå bollen fram och tillbaka, några returer är lättare, andra betydligt svårare. Efter ett tag blir man varm i kläderna, börjar få in någon slags rutin, så även i livet. Det som kändes så svårt i början är så mycket lättare efter ett tag. Plötsligt slår motståndaren en svår boll, och du tänker att du aldrig kommer hinna träffa bollen och få över returen, men du bestämmer dig för att försöka ändå. Sträcker ut armen allt vad du kan och hoppas att du på något sätt träffar rätt.

Plopp, hörs det när du mirakulöst har lyckats hoppa och sträcka på armen såpass, att du får över bollen tillbaka till motståndaren. Yes, vilken tur att jag försökte och inte gav upp, tänker du. Lite som i livet när du klarar en utmaning som du inte trodde du skulle klara av. Matchen fortsätter, du slår över bollen några gånger till och lyckas rätt så bra. Efter ett tag kommer en till riktigt svår boll flygandes. Du märker att du är helt på fel ställe och försöker allt du kan att returnera bollen. Swosh, hörs det när bollen träffar rakt i nätet. Det lyckades inte den här gången, så som det även kan göra i det "riktiga" livet. Ibland misslyckas vi, det är bara så. Det finns ingen som bara lyckas gång efter gång, i något skede går det helt enkelt inte som man tänkt sig. Det är i denna stund som det gäller att kunna lämna misslyckandet bakom sig, nollställa hjärnan och försöka pånytt.

Din tur att serva, du har inget att förlora, tänker du nu. Du servar, och lyckas riktigt bra. Du lyckas plocka poäng efter poäng. Du kommer in i ett flow. Du har redan glömt den gången när du inte lyckades, du är inställd på att se de positiva och kämpa, istället för att fastna i gången när det inte lyckades. Efter en timme är det dags att låta nästa gäng ta över planen. Du tackar din kompis, eller i mitt fall, min mamma som varit med mig och spelat. Vi skrattar högt åt hur roligt det var och hur vissa bollar blev så tokiga. Ingendera kommer ihåg den andras bollar som flög rakt in i nätet. Inte bryr vi oss så mycket heller om vem som vann till slut, för det är lite som med livet, att resan till målet är oftast viktigare än själva slutresultatet.