Tips på två nordiska drama-och thrillerserier för dig som gillar spänning

Hej kära ni. I helgen har vi kollat klart ytterligare en serie, och därför tänkte jag att det nu är dags för mig att tipsa om två nordiska drama-och thriller serier som vi kollat på senaste tiden och verkligen gillat riktigt mycket. Båda två är rätt så nya, ena från år 2015 och den andra från år 2018.

Tips på serier från Scandinavien

Bildkälla

Gråzon - en drama-och thrillerserie från år 2018

Vi hittade Gråzon av en slump på Cmore. Vi gav serien en chans och efter ett avsnitt var vi fast. Det var så bra och spännande att det inte gick att sluta titta. Gråzon består hittills av en säsong med tio avsnitt där vi får följa med en kvinna som mot sin egen vilja blir indragen i planeringen av en terrorattack i Scandinavien. Jag tänker inte förklara mer än så, utan bara konstatera en sak: Se den.

Drama-och thriller serier som jag rekommenderar

Bildkälla

Frikjent - en norsk drama- och crimeserie

Serien Frikänd tipsade Cmore om efter att vi sett klart Gråzon. Serien är från år 2015 och består av två säsonger med totalt 18 avsnitt. Serien handlar om en man som levt lite av ett dubbelliv då han blivit anklagad för ett mord och därmed flyttat till Malaysia. När han kommer tillbaka till den norska byn där han vuxit upp radar problem efter problem upp sig och hela hans liv vänds upp och ner när man försöker lösa mordgåtan.

Serien kan bli en aning långdragen, men det är så värt det att kolla klart för att få reda på sanningen, men var förberedd på att det kan bli lite långrandigt.

Dessa serier passar perfekt för dig som gillar spänning och drama. Det är serier som gör att du bara vill se mer, för att du vill veta hur allt utvecklar sig. Dessutom känns det roligt också med två nordiska serier. Ge dessa en chans, jag lovar att du inte kommer bli besviken!

Det är inte så länge sedan jag frågade senast men jag frågar ändå igen! Har du tips på någon bra serie? Har börjat se på Vår tid är nu, men skulle gärna hitta en annan att kolla på efter jag sett klart den! Tipsa gärna <3

Blogginlägg jag rekommenderar att läsa

Hej kära ni. Idag har jag både jobbat länge och varit i skolan vilket resulterat i att det står totalt stilla i hjärnan. Därför tänkte jag att istället för att jag nu sätter mig ner och skriver något som troligen inte kommer bli av bästa kvalitet, så passar jag på att tipsa om några blogginlägg jag läste under den senaste tiden som jag rekommenderar just dig att läsa.

corinneblogg.jpg

Blogginläggen som jag inspirerats av och gillat lite extra

Det blir blogginlägg av olika bloggare, med lite olika tema. Jag tycker alla dessa inlägg varit inspirerande på sitt sätt och hoppas att du kommer känna likadant!

Minska flygutsläpp utan att själv flyga mindre Den rubriken står bloggen Resa Medvetet för och fick åtminstone mina ögon att öppnas upp lite extra. Linda, som driver bloggen, tar upp flera olika aspekter som man kanske inte tänker på så ofta. Jag tycker hennes inlägg kändes rätt i tid samtidigt som det var roligt att läsa om andra sätt hur man kan minska på flygutsläpp än att endast själv flyga mindre.

Samarbeten är inte trovärdiga eftersom bloggare får betalt för dem Det inlägget dök upp idag i mitt FB-flöde när Karolina delade med sig av hennes åsikter kring samarbeten. Ett inlägg som verkligen visar hur mycket arbete det ligger bakom ett bloggsamarbete. Hennes inlägg var så bra och jag rekommenderar alla att läsa det.

blogginlaggstips.jpg

Som den matmänniska jag är har jag självklart hittat ett recept jag vill prova. Det är receptet på Limerisotto med mynta och kräftstjärtar som fångade mitt tycke när Michaela Backman delade med sig av sitt recept. Denna tänkte jag och Laban prova i helgen. Visst låter det gott?

Inlägg om frilans och entreprenörskap

Som ni säkert kunde gissa har jag fastnat för inlägg om frilans och entreprenörskap. Ett inlägg, som jag läst om flera gånger, är Kugges inlägg Lär dig ta tillräckligt betalt som frilans. Ett inlägg som åtminstone jag tycker var otroligt matnyttigt och som jag rekommenderar alla frilansare att läsa. Här får du ta del av tips som garanterat kommer vara till stor hjälp.

Malincorinnekuggeblogathon.jpg

Nästa inlägg jag vill tipsa om är skrivet av en av mina favoritbloggare Josefin Dahlberg. Hon verkar ha en fin inställning till livet vilket jag inspireras mycket av. Hon har skrivit inlägget Låt din dröm ta tid - Ge inte upp! som jag gillade starkt. Läs det.

Även Malin brukar bjuda på många bra inlägg om egenföretagande vilka jag givetvis slukar direkt. För ett tag sedan skrev hon inlägget Starta eget företag - Hur hittar jag kunder? där hon delar med sig av bra tips som jag tror kommer vara till stor hjälp när jag startar mitt företag. Går du också i de tankarna och undrar hur du ska hitta kunder så tycker jag du ska klicka in dig på Malins blogg.

jenniferblogg.jpg

Sist men absolut inte minst, har vi Jennifer som skrivit inlägget Vad kan man göra i Gällivare? som ju träffade mitt i prick med tanke på mitt inlägg Saknaden till staden som gav mig så mycket. I inlägget berättar hon mer om fina Gällivare och jag rekommenderar alla att läsa det, oavsett om du är nyfiken på att åka dit eller bara nyfiken på att se mer av platsen jag spenderade fyra år på. När du väl klickar in på Jennifers blogg kommer du inte ta dig därifrån på en stund, det finns nämligen en hel hög av intressanta inlägg på hennes blogg.

Som ni säkert förstår kunde jag fortsätta i all oändlighet, för det finns så många bra blogginlägg därute. Får se till att göra ett liknande inlägg snart igen! Så länge vänder jag mig mot dig och undrar om du har läst något inlägg du tycker jag borde läsa? Länka då gärna till det i kommentarerna! :)

Flytta din blogg från Nouw - Några punkter som är bra att veta på förhand!

Ända sedan jag flyttade min blogg från Nouw till eget har jag fått frågor av andra bloggare kring flytten och olika problem som uppstod längs med vägen. Jag har länge tänkt på att det säkert är andra bloggare än de som hört av sig till mig som har samma funderingar och därför har jag nu kommit fram till att skriva ett inlägg om saken.

Jag hoppas detta inlägg om kan hjälpa någon annan i samma situation. Dessutom får ni läsare en inblick i en del av bakgrundsarbetet som sker här på bloggen som ni troligen inte märker av, vilket jag hoppas ni tycker är intressant. 

Bra att veta om man vill flytta sin blogg från Nouw

Jag flyttade alltså min blogg från Nouw till Squarespace vilket innebar en hel del förändringar. Den största skillnaden är att jag gick från att blogga för en bloggportal till att vara helt egen. Nu äger jag allt och har alla rättigheter till mitt material. För mig var detta ett steg jag länge har tänkt ta och jag har inte ångrat mig en sekund. Att flytta från Nouw var dock inte en helt enkel historia, vilket en flytt troligen aldrig är oavsett vilken plattform du flyttar från.

kaffeochmjolk.jpg

Borttappade och för stora bilder vid export

Jag hade bloggat för Nouw i nästan ett år när jag bestämde mig för att flytta bloggen. Ett år innebär många bilder och mycket text. Vid flytten tappade jag en stor del av inläggens bilder, vilket ni fortfarande kan se på en del inlägg här på bloggen. I kaoset tog jag beslutet att manuellt lägga in bilder i mina lite viktigare inlägg, dvs. inlägg jag lagt mycket tid och hjärta i så som recept, djupa tankar, välmående inlägg med mera, och låta de andra inläggen vara. Bara det arbetet att manuellt leta upp och lägga in bilder i inläggen har tagit enormt mycket tid och var något jag var helt oförberedd på så det kan vara bra att veta om på förhand.

En del bilder hängde dock med men även dem blev det lite problem med eftersom de blev tredubbelt så stora än normalt vilket gör att hela sidan täcks av bilden som är så stor. Dessutom tappade jag en del av inläggens text vilket gjort att en del inlägg tyvärr är nästan oläsbara men som tur var det inte så många och gick rätt så lätt att fixa till.

Datorochblogg.jpg

Summering och konstig kod i URL

Sen blev det även tokigt med tanke på URL:en eftersom varje Nouw inlägg alltid börjar som en ”vanlig” URL men slutar med en kod. Detta är inte så bra med tanke på SEO samtidigt som det inte är bra heller att göra om inläggens URL för att det då blir brutna länkar. En jobbig detalj som tyvärr inte kan göras så mycket åt.

För att summera mina tankar så skulle jag säga så här. Om du planerar att flytta din blogg från Nouw så ska du vara beredd på att det kommer strula och en del av ditt innehåll tyvärr kommer gå förlorat. Samtidigt är det ju bättre att göra undan flytten så fort som möjligt eftersom du då mister möjligast lite material. Om du vet om att du någondag vill flytta din blogg så skulle jag göra det så fort som möjligt. Om du däremot trivs toppenbra på Nouw och inte har några planer på att flytta så har du inget att oroa dig för. :) 

Har du flyttat från Nouw och har du då upplevt något liknande? Dela gärna med dig om du har några tankar som kan vara till nytta för andra som funderar på att göra samma sak!

Tips på två serier och en film du inte får missa under år 2018

Hej på er! Igår jobbade jag väldigt mycket vilket resulterade i en trött tjej. På kvällen hade vi en riktig myskväll med Cessi med film och choklad. Exakt det jag behövde. Det fick mig också att påminnas hur svårt det är varje gång att hitta en bra film att se när man ska ha filmkväll. Någon som har samma problem? Därför tänkte jag idag tipsa om två bra serier och en film du inte får missa. 

myslampor.jpg

Två serier jag rekommenderar att se under år 2018

Först kanske vi måste börja med den serie som seriöst fångat mig totalt. Jag fastnar sällan för serier men när jag väl gör det så är jag fast. Det har hänt några få gånger till exempel med Gossip Girl, White Collar och The Good Wife.

Den senaste serien som jag fastnat för är serien Younger. Den handlar om en 40-årig kvinna vid namn Liza som skiljer sig från sin man och försöker börja ett nytt liv. När hon en dag blir misstagen för att vara 26 år bestämmer hon sig för att låtsas vara 26 år igen. Hennes nya liv tar fart lite snabbare än hon tänkt sig och det händer så himla mycket tokigheter på vägen. Serien får mig att skratta, skämmas och beröras, allt om vartannat. Jag kollar på Cmore men vet faktiskt inte om den går att hitta på andra sidor också? 

Den andra serien är Gåsmamman, som jag inte vet om jag tipsat om tidigare. Det är en svensk serie som handlar om Sonja Ek vars liv och familj hamnar i trubbel nästan konstant. Denna serie är både spännande och dramatisk och får åtminstone mig att sitta på helspänn hela tiden. Rekommenderar verkligen! Även denna har jag sett på Cmore men vet att den sänts både på Yle Arenan och SVT Play. 

ljusmedkrans.jpg

Filmen som berörde mig 

Jag ser sällan på film men ibland händer det. En film som berörde mig mycket är filmen Gifted. Den handlar om en ung flicka som är ett riktigt underbarn och otroligt smart. Hon uppfostras av sin mammas bror som försöker ge henne en normal uppväxt trots att hon är matematiskt geni som många vill utnyttja. Detta är en film som jag tror de flesta kommer gilla så perfekt att se om ni är flera med olika filmsmak. 

Det var mina tre tips just nu. Jag är verkligen inne i en film och serieperiod för tillfället, troligen för att hösten är här. Har du tips på filmer och serier som man måste se? Dela gärna med dig i kommentarerna! <3 

Ps. Gillar ni tips-inlägg som detta? Tryck gärna på det lilla hjärtat nedanför inlägget så jag vet om tipsinlägg uppskattas eller inte! Så mycket lättare att planera innehåll när jag vet vad som gillas, kram!

ATT GÖRA I STOCKHOLM NÄR DET ÄR DÅLIGT VÄDER - FOTOGRAFISKA

Hej på er och trevlig söndagkväll! Idag tänkte jag vi skulle ta och göra en liten tillbaka blick till en dag i Stockholm förra veckan. 

fotografiska.jpg

Under min sista semestervecka som jag spenderare i Stockholm var det strålande väder nästa varje dag. En dag hade jag och Lina bestämt oss för att mötas upp för sol och bad. När vi vaknade och drog upp gardinerna såg vi hur det ösregnade. Därför beslöt vi oss för att snabbt styra om dagens planer. Men vad kan man egentligen göra i Stockholm när det är dåligt väder?

Vi valde att spendera vår dag tillsammans på Fotografiska som visade sig vara ett riktigt toppen ställe. När vi kom dit sprack det dock upp och blev soligt väder men vi hade ställt in oss på att spendera en dag i fotoutställningarnas tecken och så fick det bli. 

fotografiska.jpg

Inne på Fotografiska fick vi ta del av helt fantastiska fotografier. Där har man lite att jobba på förrän man kan mäta sig med dessa fotografer. Den coolaste utställningen enligt mig var en som hette Sealegacy som handlade om havet och klimatförändringen. 

Stämningen inne på Fotografiska var sådär härligt lugn och harmonisk. Känns verkligen som perfekta inomhusaktiviteten om man vill hitta på något som är kul och lättsamt. 

fotografiskautstallning.jpg
fotografiskapingviner.jpg
fotografiska.jpg

Bilden till vänster på de två pigvinerna med sin unge var typ det sötaste jag sett. En sådan hade jag gärna ramat in och spikat upp på väggen. Alla dessa bilder ovan är från Sealegacy utställningen. De tilltalade mig verkligen, kanske beror det på min kärlek till havet?

fotografiskafika.jpg
fotografiskafika.jpg

Efter vi kollat igenom både väldigt fina utställningar och en del lite väl konstnärliga för min smak började det kurra i magen. Därför beslöt vi oss för att avsluta vår mysiga dejt med en fika. Vi vandrade upp för alla trappor och tog oss till sist upp till restaurangen där vi köpte två mackor samt en rödbetsbiskvi och en brownie. Mackorna var goda men saknade lite det lilla extra med tanke på priset. 

fotografiskafika.jpg

Bakelserna däremot var så otroligt goda! Värt att åka till Fotografiska bara för fikats skull, haha. Summa summarum säger jag såhär: Besök Fotografiska på en regnig dag i Stockholm. Ät mat innan ni kommer dit så ni orkar gå igenom alla utställningar i lugn och ro. Avsluta sedan med en fika högst upp och njut av utsikten. 

Tack Lina för en helt fantastisk dag, vad vore jag utan dig? <3

Fotografiskas restaurang hade även öppet på kvällarna och har tydligen fått väldigt mycket positiv kritik av besökare. Har någon av er varit där och ätit? Är det värt ett besök?

Fotografiskas restaurang hade även öppet på kvällarna och har tydligen fått väldigt mycket positiv kritik av besökare. Har någon av er varit där och ätit? Är det värt ett besök?

CAFÈ HEMMA - TÖLÖS GÖMDA GODBIT

cafehemmaLinn.jpg

Det bästa jag vet är att börja morgonen med en lyxig frukost. Att vakna, göra sig i ordning och ta cykeln till ett mysigt café. Möta upp någon man tycker extra mycket om och känna hur det kurrar i magen. Precis så var en morgon förra veckan när jag mötte upp min fina vän Linn på Tölös gömda godbit - Café Hemma. Ett café som egentligen inte är så speciellt men som ändå fattat mitt tycke. 

corinnefika.jpg

När vi kom fram till caféet berättade ägaren att hon låg lite efter i tidtabell, att det skulle ta ett tag för oss att få maten. Vi som inte hade bråttom någonstans slog oss ner vid borden utanför caféet och njöt av solen.

Stämningen på caféet var som vanligt väldigt stressfri och hemtrevlig. Det är de jag gillar med Café Hemma, att det känns verkligen som att komma hem till någon. Omgivningen är mysig och man upplever inga typiska säljknep, utan saker sker lite enligt känsla. Dock är detta inte ett ställe man ska besöka om man har bråttom. 

caféhemmafrukost.jpg
cafehemmabröd.jpg
cafehemma.jpg

Efter en tid började maten dukas upp på bordet framför oss. På Café Hemma verkar de nästan aldrig riktigt ha någon meny utan mera forma menyn efter dagens utbud. Denna gång fick vi toast med tomat & basilika samt yoghurt med hemlagad granola. Till det en specialkaffe och läskande dryck. Maten smakade underbart och kaffet var precis så gott som det bör vara. 

caféhemmafrukost.jpg

Efter några timmar var det dags för mig att gå till jobbet. Vi lämnade Café Hemma med ett leende på läpparna, för det är något speciellt med detta ställe. Priset ligger enligt mig lite i överkant, för frukosten fick vi betala 15 euro vilket ändå är rätt mycket för en rätt så enkel frukost. Ändå vill jag återvända till caféet gång på gång, för stämningen och matens skull. För att det finns något speciellt med Tölös gömda godbit. 

MINA TRE FAVORITPODDAR JUST NU

solnedgång.jpg

Som typ en av de sista i dagens samhälle fastnade jag för att lyssna på podcasts för cirka ett halvår sedan. Min mamma och mina vänner har i många år berättat om hur härligt det är att lyssna på poddar och hur mycket det ger en, men av någon anledning tog det mig rätt länge innan jag fastnade på riktigt. 

Nuförtiden lyssnar jag på poddar flera gånger i veckan och har lyssnat igenom en hel del. Idag tänkte jag därmed lyfta mina tre favoritpoddar just nu, i hopp om att någon av er kanske hittar en ny favoritpodd! Poddarna är inte listade i någon favoritordning och du hittar avsnitten genom att trycka på rubrikerna.  

Marknadscoacherna

Marknadscoacherna är en podd som Josefine Freij och Sanna Persson från Sverige håller i. Detta är den nyaste i skaran av poddar som jag hittat till och lyssnat på väldigt mycket under den senaste tiden. Här får man grymt mycket tips om digital marknadsföring och verkligen tips som är nyttiga. En del grejer håller jag inte riktigt med dem om men det mesta är verkligen matnyttigt. Dessutom är de ganska korta, kring 15 minuter vilket är perfekt för mig. Stort tips om man är intresserad av digital marknadsföring!

Två systrar en podd

Är en podd som trivs av Alexandra Bring och Victoria Törnegren som är två influencers från Sverige. I podden pratar dom om livets olika sidor och är väldigt ärliga med hur de känner och tycker om olika saker. Deras podd får mig att skratta högt i varje avsnitt och de känns verkligen som att lyssna på två kompisar. Avsnitten är oftast ganska långa så försöker lyssna på dem allting när jag lagar mat och står i köket en lite längre tid.

Faraway Finland

Drivs av mina två vänner Jennifer Sandström och Malin Lundsten och handlar om Finland. I podden lyfter tjejerna upp Finlands olika sidor och framförallt berättar de mycket om Finland som många kanske inte vet om. Podden är nystartad och hittills finns de fem avsnitt att lyssna på. Jag gillar deras idé med att lyfta Finland för jag tycker verkligen att Finland får alldeles för lite berömmelse med tanke på vilket härligt land det är. 

Nu vill jag ha fler poddar att lyssna på! Vilken är din favoritpodd just nu?

VILKA KAMEROR FOTAR JAG MED OCH VEM TAR BILDERNA TILL BLOGGEN?

Hej på er och trevlig söndag! Jag fick en fråga häromdagen om jag kan berätta mer om vilka kameror jag fotar med samt vem som fotar bilderna till bloggen.

De flesta av mina bilder här på bloggen är fotade med min superkamera Canon EOS 50D. Den önskade jag till 18-års present och har använt den väldigt flitigt sedan dess. Till den har jag två objektiv som jag byter emellan.

Min Canonkamera går alltid att lita på och jag fotar alla viktiga bilder med den. När jag jobbar använder jag också den kameran så den får sällan vila med andra ord.

Jag redigerar mina bilder i Lightroom sedan några veckor tillbaka. Det är egentligen största skillnaden som hänt med mina bilder på senaste tiden, vilket ni kanske märkt? Förut redigerade jag i ett vanligt basprogram men nu passade jag på att köpa Lightroom och jag är så nöjd! Bildernas potential kommer verkligen mycket bättre fram när man kan redigera dem litegrann.

Den andra kameran jag fotar med är en Sony A5000. Den använder jag främst vid vardagsbilder eftersom den är smidig att ha med sig. Den har även en videofunktion som jag använder när jag filmar mina videon. Tycker den är en bra baskamera och så var den inte så dyr vilket såklart är ett stort plus. Vill man med andra ord ha en smidig kamera som tar fina bilder men som inte har mycket funktioner och sånt, så är denna riktigt bra.

Ibland kan någon enstaka bild vara tagen med telefonen, men det är väldigt sällan. Eftersom fotografering är ett så stort intresse för mig så är det sällan jag inte tar med mig en kamera om jag ska någonstans. Tycker egentligen inte det är något fel med mobilbilder men föredrar bilder tagna med en bra kamera alla gånger framför mobilbilder.

Vem fotar bilderna till bloggen då? Jag fotar alla bilder som ni får se här, förutom de som är på mig själv förstås. Jag älskar att fota och för mig är bloggen ett ypperligt sätt att kunna visa mina bilder på. Jag kan lätt vara ute och fota fina landskap och människor i flera timmar, tycker det är så roligt.

När det publiceras bilder på mig så är det oftast Linnea som tagit dem. Annars brukar jag fråga någon annan kompis om de orkar ställa upp och fota. Till exempel bilderna i detta inlägg har min kompis Hencka tagit. Han går också på Arcada och vi har varit iväg och fotat ihop plus att han lärt mig trixa med Lightroom. Kul med en kompis som också gillar fotografering lika mycket som jag! 

Via min utbildning har jag träffat många kreativa människor som också brinner för fotografering. Genom detta har jag fått en massa bra tips som gör att jag utvecklas som fotograf. Dessutom är Sofia, som jag hälsade på i Åbo för ett tag sedan, professionell fotograf så brukar även fråga tips av henne.

Nu ska jag möta upp flickorna i Grankulla. Dock hinner jag inte träffas så länge eftersom jag sedan ska på konsert. Hursomhelst blir det kul att träffas en stund i varje fall. Har haft en riktigt usel dag idag så hoppas kvällen blir bättre så man kan lägga sig med ett leende på läpparna. Kram på er!