LÄGG TYDLIGA GRÄNSER I DITT ARBETE - FÖR DITT EGET VÄLMÅENDE

corinnejobbar.jpg

Vi lever i ett samhälle där vi ständigt är uppkopplade. Skulle man vilja, kunde man konstant jobba och tänka på jobbet, vilket många säkert också gör, vare sig de vill det eller inte. Man kollar mailen på kvällarna, svarar på arbetsrelaterade meddelande och kollar upp något som har med jobbet att göra. 

Idag har jag fått äran att gästa min branschorganisation Influencers of Swedens Instagram-konto där jag pratat om att skilja på jobb och fritid. Där pratar jag bland annat om att man måste sätta tydliga gränser när man inte jobbar, för sin egen skull. 

Apelsinjuice & dator.jpg

Jag tror många faller ner i fällan speciellt under kvällarna när de varit på jobb en hel dag. Någon kollega jobbar sent och kanske sms:ar dig angående något på jobbet och du tänker att du bara ska svara på det ena meddelandet. Ett meddelande blir till flera och vips har du lagt tjugo minuter på någon jobbgrej du lika bra kunde tagit imorgon. Vad händer med din hjärna då? Jo du börjar fundera på allt du borde göra imorgon, vad du måste komma ihåg osv. Känner du igen dig?

Tre tips för att lägga tydliga gränser

 1. Lägg upp en tid när du ska sluta jobba och bestäm dig därefter att inte gå in på mailen, läsa arbetsrelaterade sms eller svara på meddelanden som har med jobbet att göra. Håll din egen gräns och gör saker som får dig att tänka på annat.
   
 2. Var tydlig med dina kollegor om att du ogärna vill påminnas om arbetsrelaterade saker på din fritid. Detta kan ibland få folk att reagera men det är verkligen viktigt för din egen orks skull att få koppla bort jobbet på fritiden. Detta kan även vara en bra sak att ta upp på arbetet att ni ska respektera varandras fritid, för allas välmåendes skull. 
   
 3. Ha tålamod med både dig själv och dina kollegor. Ibland kanske du råkar kolla ett mail fastän du är ledig, eller så ringer din kollega sent på kvällen utan att tänka på saken. Ingen förändring sker under en natt och det är bra att påminna dig själv och kollegorna om att arbetsrelaterat sköter man på arbetstid och fritid är fritid. 

Det viktigaste av allt: Påminn dig själv om att du inte behöver vara tillgänglig hela tiden. Man behöver inte svara och reagera genast. Såklart finns det undantag men det ska int ske hela tiden varje dag. Lägg tydliga gränser, de kommer gynna dig både i framtiden och i längden! 

HUR OFTA SKRATTAR DU? - FEM FÖRDELAR MED ATT SKRATTA OFTA

EllenCorinneskrattar.jpg
EllenCorinneskrattar.jpg

Under vår första kurs med Ellen frågade vi deltagarna en fråga som är rätt simpel men ack så viktig, nämligen: Hur ofta skrattar du? Att skratta är lätt något man tar för givet men som man kanske inte riktigt förstår hur viktigt det är, förrän man märker att man inte gör det så ofta. 

För mig är skratt en indikator på hur jag mår. När jag märker att jag skrattar mycket, och framförallt riktigt sådär genuint att det känns i hela kroppen, då vet jag att jag mår som bäst. Om jag har en period som är tuffare märker jag att jag skrattar mindre. Det är också skillnad på att skratta bara på ytan och att skratta riktigt genuint. Det genuina skrattet ger oss en massa fina fördelar, vilket jag berättar mer om nedan. 

Corinneskrattar.jpg

Fem fördelar med att skratta ofta

 • När du skrattar minskar stresshormonerna i kroppen och du blir mer avslappnad. 
   
 • Att skratta förbättrar ditt immunförsvar. Som en följd av att stresshormonerna minskar blir ditt immunförsvar mer stabilt. 
   
 • Du blir på bättre humör! Simpelt men viktigt; När du skrattar blir du på bättre (eller ännu bättre) humör och det utlöses en massa endorfiner i kroppen. 
   
 • Att skratta riktigt sådär genuint minskar på känslor av oro och rädsla. 
   
 • När du skrattar med någon du tycker om så förstärks er relation. Våra relationer är superviktiga för vårt välmående och vi mår lite extra bra när vi skrattar ihop. Våga släppa lös skrattet och skratta tills du nästan får ont i magen.
rosablomma.jpg

Med dessa ord vill jag uppmuntra er alla till att ta er en liten funderare. Hur ofta skrattar du egentligen sådär riktigt genuint så att det känns i hela kroppen? Vad får dig att skratta? Hur kan du göra för att få mer av det i ditt liv?

Om du har några frågor och funderingar om detta är du alltid välkommen att höra av dig till mig. Kram <3

HITTA MOTIVATIONEN TILLSAMMANS MED EN KOMPIS

kaffetryffel.jpg
elfantkahvi.jpg

Idag på eftermiddagen hade jag verkligen noll inspiration & motivation att sitta mig ner och jobba med både administrativa grejer och jobb. Efter en rätt lång dag kan det ibland kännas riktigt tungt att man måste vara effektiv ännu några timmar till. Dock är det omöjligt ibland att bara strunta i allt och ta en ledig kväll och därför är det bra att hitta ett system som fungerar. Det har jag och Cessi gjort.

Nuförtiden brukar vi mötas upp på olika caféer eller hemma hos mig och plugga / jobba tillsammans. Först börjar vi med att snacka lite om ditt och datt och så börjar vi jobba. Idag möttes vi upp på ett café i Helsingfors och tog först en fika tillsammans och därefter började vi jobba med det som vi behövde få gjort. Nedan några tips för att jobba effektivt tillsammans!

Aprilkalender.jpg

Tips för att jobba effektivt tillsammans

1. Jobba i en omgivning som är tillräckligt lugn och ljus. Om det är mörkt i utrymmet är det svårt att inte spänna sig när man jobbar och om det är för mycket ljud tenderar man lätt att bli okoncentrerad. Hitta några favoritställen som alltid funkar och gå dit.

2. Bestäm en tid hur länge ni ska jobba eller vilket system ni ska köra på. Idag hade vi till exempel bestämt att vi skulle jobba fram tills caféet stängde oavsett hur otaggade vi kände oss på slutet. Ibland har vi också kört på 30 minuters systemet som jag beskrivit i mitt inlägg Kom ihåg att ta en paus.

3. Hjälp varandra att hålla fokus. Om vi ser att den andra bara sitter och stirrar ut i tomma intet så brukar vi kommentera något i stil med "jobbajobba" eller liknande för att peppa den andra att fokusera. Idag fick jag till exempel gjort en uppgift som jag så länge skjutit upp och det var mycket tack vare att Cessi peppade mig att göra undan den. Viktigt också att ni ger varandra arbetsro så att man inte tappar fokus på grund av den andra.

Tre tips som gör att ni kommer långt på vägen. Lycka till <3

REDO FÖR LIVETS UTMANINGAR MED HJÄLP AV MÅLBILDER

Under hela min idrottskarriär jobbade jag väldigt mycket med mental träning. Efter att jag la ner karriären har jag fortsatt med detta på egen hand.

Att jag är stark mentalt ser jag som en av mina bästa egenskaper. Visst kan även jag ha svackor men jag har verkligen hittat ett sätt som fungerar och som gör att jag oftast känner att jag kan fixa utmaningar som jag ställs inför. När jag peppar mig mentalt inför något så använder jag mig ofta av målbilder.

Varför är det bra med målbilder?

Målbilder har alltid hjälpt mig i flera aspekter men speciellt med motivationen och att tro på att något kan lyckas. Jag är en visuell människa och ser ofta på saker ur ett bildperspektiv. Därför har målbilder blivit ett så välfungerande koncept för mig eftersom det hjälper mig att se vad det är jag strävar mot. 

När jag har något jag vill jobba hårt för så hjälper det mig att skapa en bild i huvudet av hur det kommer se ut när jag lyckas. Jag brukar sätta mig på någon fin plats, till exempel som på bilden ovan och bara låta fantasin flöda. Måla upp situationer och fundera på hur det kommer kännas när jag tar mig till mitt mål. Sedan sparar jag bilden & känslan på minnet och gräver fram den när det känns som att det aldrig kommer gå. Då fylls jag igen av motivation när jag påminns om vad det är jag strävar mot.

Till exempel har jag som mål att under mina studieår sakta men säkert kunna börja leva mer på egenföretagande och bloggen. Att kunna utveckla det jag jobbar med nu samtidigt som jag studerar. Detta skulle göra mitt liv ännu mer flexibelt än vad det är nu och framförallt tror jag att det skulle passa mig väldigt bra och vara fruktansvärt roligt.

Ibland känns det som att det inte kommer gå, men då brukar jag gå ut på en promenad, sätta mig vid havet och bara låta tankarna flyga omkring. Lägga på musik och måla upp bilder om hur framtiden kommer se ut. Låta ett leende sprida sig på läpparna och bara suga in all energi och pepp som tanken av framtiden ger mig.

Det viktiga är att jag ser målbilderna som verkliga händelser i mitt liv. Som att det kommer vara möjligt att det händer bara jag jobbar hårt för det. Själva vägen dit, hur jag ska gå till väga osv. är sedan ett helt annat kapitel, det jag jobbar med här är mer att fyllas av motivation och att peppa mig själv. Det praktiska tar jag sedan itu med på annat sätt. Viktigaste är att känslan är rätt.

Tycker du att det är intressant att läsa om sådana här mentala knep man kan använda sig av? Skulle du vara intresserad av att läsa mer om konkret hur man kan gå till väga?

HITTA BALANSEN MED LUGNARE DAGAR

Det är ingen hemlighet att jag i perioder lever ett ganska hektiskt liv. Speciellt förut var jag duktig på att fylla dagarna med jobb och diverse olika program. Nu under det senaste året har jag verkligen försökt att hitta en bättre balans mellan hektiska och lugna dagar, för att helt enkelt ha energin på topp hela tiden. Det som jag senaste tiden funderat mycket på är hurdana lugna dagar som ger mig mest återhämtning.

Jag tror att man lätt tänker att en lugnare/återhämtningsdag ska innebära noll aktivitet. Jag tror dock inte att det är så simpelt utan att det gäller att hitta en balans som funkar bäst för en själv. Någon kanske kan behöva en helt aktivitetsfri dag, där man inte ens byter om från pyjamas för att samla energi, medan någon annan behöver ett lite annorlunda koncept. Jag känner att jag äntligen har hittat en balans med mina lugnare dagar som fungerar bäst för mig.

Om jag har en dag där jag till exempel bara ligger i soffan en hel dag, så blir jag väldigt slö och känner mig inte ett dugg piggare följande dag. Däremot om mina lugna dagar består av en balans av att slöa på soffan och någon liten aktivitet så som att handla eller fixa någon grej hemma, så märker jag att jag återhämtar mig bäst.

Mina lugna dagar måste vara lugna, men inte för slöa. Detta innebär inte att jag ska fylla mina lugna dagar med massor program, men om jag bara har någon liten aktivitet som balans till slöandet så fylls jag av ny energi. I eftermiddag har jag varvat slöande i sängen med att byta mull på mina krukväxter (hehe) samtidigt som jag lyssnade på podcast. Perfekt balans!

Hur upplever du lugna dagar? Vilket koncept funkar bäst för dig för att samla på dig ny energi?

SLUTA UPPMUNTRA TILL ATT INTE LYSSNA PÅ KROPPEN

För ett tag sedan gick jag in på en känd svensk bloggares blogg och blev förbannad när jag såg att hon skrivit om hur hon blivit förkyld men istället för att vila, ringt upp sin läkare, fått utskrivet en del mediciner och så skulle hon ånga på i hög takt på jobbet fram till helgen (detta var mitt i veckan).

Att en förebild för många, och överlag oavsett vem det nu skulle vara, uppmuntrar och berättar om ett sådant val är enligt mig problematiskt. Att skriva ut och verkligen skylta med att man inte ska vila utan bara jobba på som vanligt när kroppen säger ifrån anser jag inte vara den rätta vägen att gå.

Fler och fler i samhället börjar våga berätta om att de blivit utbrända, känner sig utbrända eller kanske är nära att bli det, vilket jag ser som något positivt eftersom det hoppeligen leder till att allt fler öppnar upp ögonen för att det faktiskt finns en risk att det blir för mycket som kan ha allvarliga konsekvenser.

När kroppen säger ifrån, du kanske blir förkyld, så finns det inget viktigare än att lyssna och vila. Fastän det kan kännas som att man är hurtig som ångar på ändå så kan jag säga att nej det är du inte. Det är inte coolt eller häftigt att inte lyssna på kroppen. Det är bara oschysst mot dig själv.

Därför uppmuntrar jag alla än en gång att verkligen lyssna till din kropp. Vila när du blir sjuk. Stanna åtminstone hemma några dagar när du precis håller på att bli sjuk, eftersom smittorisken är högst och kroppen väldigt belastad. Dra ner på allt som ska göras och genuint vila. För din egen skull.

MOBILFRI SEMESTER - TILLÅT DIG SJÄLV HA EN PAUS FRÅN MOBILEN

I helgen provade vi på en ny grej, för mig i varje fall, vilket jag inte kan bestämma mig om det är skrämmande eller alarmerande att jag inte gjort det förut. Nämligen att ha en helt mobilfri semester. Inte en semester där man bara tänker att man inte ska ta upp mobilen ofta, utan en helt överenskommen mobilfri semester. Ni kan säkert redan tänka er hur jag kommer kommentera detta, jo såklart att det var så skönt.

Vi gjorde så att man fick kolla på mobilen nån enstaka gång om dagen och i såna fall om man verkligen hade något viktigt att göra. Med andra ord var det inte en giltig orsak att man kände för att scrolla igenom sociala medier i en halvtimme. För min del blev det att kolla igenom mina meddelanden, en gång på morgonen och en gång på kvällen, för att se att inget hänt hemma som jag borde veta om och så passade jag på att blogga. Att kolla igenom mailen var förbjudet.

I vanliga fall laddar jag min mobil minst en gång i dagen i och med att jag använder den så mycket i mitt jobb. Under semestern laddade jag den totalt två gånger under loppet av nästan fyra dagar. Med andra ord över hälften så många gånger än vanligt vilket redan säger mycket. Tack vare den mobilfria semestern var det även lättare att slappna av och glömma bort jobb för en stund.

Kan ni se mobilen? Nä inte jag heller. Kameran var dock godkänd vilket var tur haha. Annars hade jag blivit tokig för har alltid så mycket inspiration när jag reser. I framtiden kommer jag fortsätta med mobilfria semestrar, för det känns som det blir så mycket mer kvalité då, både på alla sorts konversationer men även på återhämtningen. Det är nästan skrämmande hur "mobiltittandet" inte bara blivit en vana utan nästan en automatik.

Härmed rekommenderar jag er alla som är påväg på semester att komma överens med ditt sällskap att köra på mobilfri semester. Detta innebär inte bara att ni ska tänka *Vi försöker att inte ta upp mobilen så ofta*, utan mer konkret till exempel att man endast får ta upp mobilen en gång på morgonen och en gång på kvällen. Så kan man ha undantag så som vi hade om man ville lägga upp en snabb InstaStory, men då gäller det att bara göra det man ska och inte stanna kvar och scrolla igenom något mer.

Har du haft mobilfria semestrar eller dagar? Hur kändes det enligt dig?

Ps. Vill du läsa liknande inlägg som detta? Här hittar du till exempel mitt inlägg: Det underskattade flygplansläget

ATT VARA GENUINT INTRESSERAD AV SVARET

Idag när jag gick hem från gymet lyssnade jag klart min vän Joeys första avsnitt av hans nya podcast där han hade Andreas Andersson som veckans gäst. De pratade bland annat om entreprenörskap och Andreas sade något som jag verkligen tror starkt på, nämligen att man kommer så mycket längre på att vara genuint intresserad av andra människor och inte bara tänka "vad kan jag få ut till min egna fördel av denna person".

Detta tror jag verkligen stämmer så mycket, både i arbetslivet men även i privatlivet. Jag försöker verkligen mitt allt för att visa mina vänner och kollegor att jag är genuint intresserad av att höra vad de har att säga, att jag lyssnar för att jag är intresserad inte bara för att jag själv ska få något ut av det.

Jag tror personligen flera av oss hade mått så mycket bättre om man tänkt mer kvalitet framför kvantitet även när det gäller relationer, oavsett om det är privat eller i arbetet. Oftast om du visar åt någon att du är genuint intresserad av hur de mår och tänker, så vill de även lyssna på dig. Dessutom får du troligen en massa energi och nya idéer av dem samt får dem att må bra.

Jag tycker det det finns en sak som vi alla kan göra ännu bättre och det är att när vi ställer en fråga som till exempel: Hur mår du? så ska vi stanna upp och verkligen lyssna och intressera oss för svaret.

En fin vän som alltid lyssnar genuint.
Det finns få saker som känns lika dumt enligt mig som när personer frågar hur man mår och sedan öppet visar att de inte är intresserade av svaret. Därför uppmuntrar jag dig att denna vecka lägga detta bakom minnet och verkligen visa intresse och lyssna på svaren du får på de frågor du ställer. Det är så himla viktigt. Med dessa ord önskar jag er en fortsatt fin måndag och underbar start på veckan.❤️

Upplever du ofta situationer där någon ställer dig en fråga men inte lyssnar på svaret?

DE EXTRA 15 MINUTERNA, SOM GÖR SKILLNAD

Det råder en väldigt harmonisk och lugn känsla runt om mig just nu, trots att det är hektiskt. Jag tror det har med vår kurs att göra. Fastän vi var där för att hålla i kursen, föreläsa och berätta så fungerar det även som en sorts repetition för en själv. Man poängterar det som är viktigt för hälsan, både för deltagarna men också för en själv. Vi pratade mycket om stress och även en del om stressiga morgnar.

Jag mår som bäst när jag inte behöver stressa på morgonen. När jag kan vakna utan att genast känna att jag är i tidsnöd. Dock är jag inte en morgonmänniska vilket gör det betydligt svårare att inte hamna i tidsnöd eftersom jag lätt stannar kvar i sängen några minuter för länge.

VAKNA 15 MINUTER TIDIGARE ÄN VANLIGT

Nu har jag dock tvingat mig själv att göra något väldigt simpelt, men som känns jobbigt men som jag vet att fungerar. Det är helt enkelt att ställa klockan en kvart tidigare än vad jag i vanliga fall gör och har gjort. För någon som är morgonpigg är troligen 15 minuter ingenting, men är man trött på morgonen så känns det så härligt att ligga kvar och morna sig i 15 minuter extra.

Nu har jag hållit på med detta i två veckor och det är så härligt! En kvart gör så stor skillnad. Fem minuter går till att ta det lugnt och morna mig och de övriga extraminuterna möjliggör att jag kan äta i lugn och ro och då kommer jag även iväg i tid. Ibland behöver man inte göra stora och drastiska åtgärder för att märka skillnad. Prova du med om du tycker dina morgnar är onödigt stressiga!

HUR LÄR MAN SIG SÄGA NEJ?

corinnecaferang.jpg

Något som jag verkligen borde bli bättre på är att sluta vända och vrida på mig själv så att alla ska bli nöjda. Jag är en person som lätt får dåligt samvete och som verkligen ogillar alla former av bråk och dålig stämning.

Speciellt när jag var yngre försökte jag göra allt för att alla i mitt sällskap skulle vara nöjda med vad jag gjorde. Ibland kunde jag ställa upp och hjälpa till på grejer som jag inte hade ett dugg lust till. Jag sa sällan nej, utan var med på de flesta grejer och ställde alltid upp när någon frågade om jag kunde hjälpa till eller göra någon grej.

Nu några år äldre och förhoppningsvis klokare, har jag lärt mig att säga nej, åtminstone i bättre mån än förut. Dock tycker jag att jag fortfarande kan bli bättre. Säga mera nej helt enkelt. Det är klart jag vill ställa upp för mina vänner, kollegor och familj men jag måste även sätta gränser för min egen skull. Det tror jag alla borde göra. För ibland vill jag hjälpa till så mycket att det går ut över mitt egna ork, och så ska det ju inte vara.

Kvistar Mars.jpg

Jag fick en gång ett tips av en kompis som jag tycker varit väldigt användbart och det vill jag dela med mig av till dig idag. Det är ofta någon ringer och exempelvis ber mig redigera en bild eller läsa igenom och rätta en text. Det gör jag såklart väldigt gärna, men då brukar jag använda mig av min kompis tips och det är att alltid säga att jag kan ha det klart tidigast nästa dag.

Det gör jag för att inte skapa stress åt mig själv och samtidigt meddela åt den som frågar att jag inte kan släppa allt som jag har på gång. Råkar det vara så att jag har lite på gång just då, så är det klar jag gärna hjälper till på en gång, men jag har blivit noga med att inte låta alla extra saker ta för mycket av min energi.

Jag har alltid varit en person som vill haka på nya saker, alltid haft lätt för att säga ja och börja något nytt, vilket jag gillar. Jag vill vara en "ja-person", men jag har lärt mig att man måste säga nej ibland också. Satsa på kvalité framför kvantitet både när det handlar om jobb och hobbyn men även när det är frågan om social tid. Det har jag skrivit mer om bland annat i detta inlägg om social tid- Kvalité framför kvantitet.

Är du bra på att säga nej eller är du som jag och säger ja till mycket?

PS. Carola Ekman skrev också om detta ämne för ett tag sedan. Tycker hennes inlägg var superbra så passa på att läsa det också!