Att studera medieanalys - Vad kan man göra efter avslutad utbildning?

En av frågorna jag fick i min frågestund, som jag skrivit om tidigare var om min utbildning. Under sommaren har inte utbildningsfrågor känts så relevanta men nu när hösten är här tänkte jag passa på att svara på frågan som handlar om min utbildning medieanalys.

datorkalender.jpg

Kort fakta om Medieanalys på Yrkeshögskolan Arcada

Jag studerar som ni vet på Yrkeshögskolan Arcada och går en ny inriktning som heter Medianom - Medieanalys. Just nu är vi endast fem personer som studerar medieanalys och eftersom Arcada valde att inte öppna ansökan för kommande året så kommer vi vara de fem som studerar medieanalys på svenska i Finland, det finns nämligen ingen motsvarig utbildning i Finland just nu.

Tanken med medieanalys utbildningen är att gå en utbildning som både är praktisk och teoretisk. Det innebär att vi både läser en del praktiska kurser så som till exempel filmproduktion men även teoretiska studier så som kritisk medieanalys och representation, något vi ska läsa mycket nu detta kommande skolår.

CorinneSommar.jpg

Min syn på min utbildning

När jag började min utbildning på Arcada förväntade jag mig rätt mycket. En del förväntningar har uppfyllts medan en del inte gjort det. Vi har några riktigt kunniga föreläsare och lektorer som håller kurser som påriktigt ger något. Jag har lärt mig mycket nytt som varit ögonöppnande. Speciellt har min analytiska förmåga avancerats ordentligt. Något som skett under årens gång utan att jag riktigt förstått det själv.

Inriktning marknadsföring och mediautveckling

Det är inte bara min analytiska förmåga som förbättrats utan även min kunskap inom marknadsföring och produktutveckling ur ett mediaanalytiskt & marknadsföringsperspektiv. Nu kommande år har jag möjlighet att specialisera mig, vilket jag velat en del kring exakt VAD jag vill specialisera mig inom. Till slut har jag kommit fram till att det blir marknadsföring och mediautveckling. Jag har jobbat och jobbar även i dag en hel del inom detta område och tycker det är så kul! Detta kräver dock att jag studerar på distans vilket såklart alltid är en utmaning i sig.

De delar jag inte riktigt är nöjd med gällande min utbildning är en del kurser som känts antingen riktigt ogenomtänkta eller inte alls relevanta för min utbildning. Kurser som det känns som att vi mer bara lagts på för att det inte funnits något annat och de behöver leverera kurser åt oss. Det känns trist, när man inte får ut allt man KAN av en inriktning pga. dålig planering och resurser från skolans sida. Något vi också gett feedback om. Samtidigt förstår jag verkligen skolan att det är svårt att alltid leverera bra och relevanta kurser åt ett såpass litet program.

corinnejobbar.jpg

Vad kan man göra efter avslutande utbildning som medieanalytiker?

I och med att jag snart är klar med min utbildning och därmed färdigutbildad medieanalytiker så kan man ju fråga sig VAD jag kan jobba med efter min utbildning. Eftersom det finns ytterst få arbeten som renodlad medieanalytiker så får man se en aning bredare på arbetsmöjligheterna.

Jag ser min utbildning som medieanalytiker som en enorm ”dörröppnare”. Som medieanalytiker kan man jobba med marknadsföring och produktutveckling. Man kan jobba inom samhälle och politik samt med stora mediahus. Eller så går man in på den linjen jag har valt hittills. Som egenföretagare som hjälper andra företagare med deras medier och marknadsföring.

Alternativen och möjligheterna är många men samtidigt krävs det mycket eget engagemang. Det krävs att man tror på sig själv och vågar söka jobb som kanske inte direkt matchar utbildningen.

Så här i efterhand är jag glad över att jag valde att söka in till Medieanalys. Jag vet inte exakt hur men jag är säker på att utbildningen kommer gynna mig och min framtid. Dock krävs det som sagt mycket eget ansvar och engagemang eftersom det inte är en så känd utbildning eller kunskapsområde.

Hoppas du som ställde frågan känner sig åtminstone lite klokare nu! Annars är det som vanligt bara att fråga :)