Beställ vin med alkohol eller drick saft - Kommentaren som kan ha större konsekvenser än man kan ana

Hej kära ni. Jäklar vad tiden gick fort under helgen! Började på detta inlägg under eftermiddagen och skulle bara ta en paus när vi fick gäster för att sedan fortsätta på inlägget efteråt men i virrvarret av kompishäng, bullbak och matlådor så blev klockan vips 22 och jag kände att det inte var riktigt läge att börja blogga, utan istället gå och lägga mig pga den tidiga uppstigningen. Nu är det dock dags att publicera inlägget om den klumpiga kommentaren jag fick pga att jag valt att inte dricka alkohol. Kommentaren som gjorde mig både en aning förvånad, ledsen och fundersam vilket som ni vet oftast brukar leda till ett blogginlägg. Låt mig förklara.

public.jpeg

” Det är väl inte så konstigt att det inte smakar gott, det är ju alkoholfritt ”

Det var i fredags, under middagen jag berättade om tidigare, som jag skulle beställa alkoholfritt vin. Som ni kanske minns så dricker jag inte alkohol. Ett beslut jag känner mig bekväm och nöjd med. Nåväl. Jag får in ett glas vitt vin som inte smakar helt hundra. Ni vet när vinet har en konstig bismak? Så var detta vinet. Det råkade ännu till vara ett vin jag druckit flera gånger så jag VET att det inte ska smaka som de gjorde. 

Jag frågar därmed servitören om det är något tokigt med vinet. Restaurangen var nämligen trevlig och maten väldigt god, så det kändes naturligt att fråga honom eftersom jag hittills varit en nöjd och belåten kund. Tyvärr blev reaktionen inte alls som jag tänkt mig. Svaret jag fick var nämligen: ” Det är väl inte så konstigt att det inte smakar gott. Det är ju alkoholfritt. Ta riktigt vin istället.” Med en röst som var allt annat än trevlig.

Jag, som blev väldigt förvånad av hans lösning, speciellt då jag uttryckligen bett om alkoholfritt vin, förklarade åt honom att jag inte dricker alkohol. Då blir svaret att jag isåfall ska satsa på saft eller en alkoholfri drink om jag förväntar mig något gott.

Från en sommaRkväll När vi drack ett supergott Glas vin, utan en gnutta alkohol.

Från en sommaRkväll När vi drack ett supergott Glas vin, utan en gnutta alkohol.

En klumpig kommentar kan leda till större konsekvenser än man kan tro

Hans attityd gjorde mig både en aning upprörd men framförallt ledsen. För tänk om jag hade varit en person som alldeles nyss tagit beslutet om att sluta dricka alkohol? Som kanske inte alls tagit det för att jag helt enkelt tycker det är onödigt och jag inte gillar det, utan för att jag inte TÅL alkohol. Om jag kanske till och med skulle haft stora problem med alkohol och verkligen kämpade för varje nykter dag? Det kan man aldrig som utomstående veta och därför tycker jag man ska vara ytterst försiktig när eller OM man väljer att ifrågasätta eller säga åt någon att hen borde dricka alkohol istället om hen förväntar sig något gott att dricka. Eller egentligen alltid när man ifrågasätter själva grejen att dricka alkohol eller inte.

Behöver valet att inte dricka alkohol verkligen ifrågasättas så mycket?

Just i denna situation var det ju lyckligtvis så att jag inte har någon problematisk relation till alkohol och därmed var inte någon större skada skedd. Dessutom tror jag, precis som jag skrev innan, att servitören bara reagerade med en klumpig kommentar, men jag känner ändå att man blir trött när man blir ifrågasatt eller tillrättavisad över sitt val att inte dricka alkohol. För det är inte första gången det händer, och troligen inte den sista. Därför vill jag lyfta upp denna något klumpiga kommentar, för att belysa och påminna hur viktigt det är att tänka efter hur och OM man verkligen behöver ifrågasätta valet att inte dricka alkohol. För man vet aldrig vad som ligger bakom ett beslut och vad en klumpig kommentar kan få för följder. 

vittvin-33.jpg

Dessutom finns det massor goda viner att välja mellan så i framtiden kommer jag fortsätta välja de alkoholfria trots att jag enligt herr servitör borde välja saft. 😉