Så jävla duktig - Premiär & lanseringsfest

Detta inlägg är inte ett samarbete, utan skrivet på eget initiativ. Däremot har YLE bjudit på resan upp till Vasa samt boende. Ville bara tydliggöra det så det inte blir några oklarheter :)

I veckan har jag fått möjligheten att se på serien Så jävla duktig som har premiär i dag. Serien handlar om fem kvinnor, deras vardag och hur de upplever att samhället lägger upp orimliga krav på speciellt unga kvinnor. Man får följa med deras tankar om prestationsångest och egentligen ångest i flera olika former. 

Bild: Miro Johansson och Marcus Rosenlund

Bild: Miro Johansson och Marcus Rosenlund

Stress och prestationsångest i vardagen

Att skriva om en serie som denna är alltid svårt, för det är ett känsligt ämne som också känns personligt. Jag kan själv känna igen mig i mycket av det kvinnorna berättar om. Hur man förväntas som kvinna vara så jäkla duktig hela tiden. Hur man ska bara ta allt och inte klaga eller må dåligt. Man ska prestera på topp samtidigt som man ska hinna med en massa annat.

Pressen kommer från många olika håll: Samhället, folk i sin närhet men såklart också från sig själv. För man vill ju prestera bra och lyckas, men med det kommer också negativa följder så som ångest och stress. Inte alltid, men ibland, speciellt om det blir för mycket. Just prestationsångest är något jag upplevt otaliga gånger i mitt liv och jag tycker det är väldigt positivt att det diskuteras och att serier som Så jävla duktig görs. För de behövs. 

Jag tänkte inte avslöja något om innehållet i själva serien utan tycker att alla ska se den. Jag blev själv förvånad över att avsnitten var så korta, men så här i efterhand så förstår jag ändå varför. Lite som jag skrev för någon dag sedan så kan några få ord vara viktigare än fyra långa sidor. Så känner jag lite med serien också.

seriekvallsnacks-.jpg

Modiga kvinnor och riktiga känslor

Min första tanke om serien är hur otroligt modiga jag tycker de fem kvinnorna är som valt att dela med sig av sitt liv och sina tankar. Som vågar öppna upp sig och berätta om hur de mår och upplever situationer. Här får man verkligen se ”the real deal”. Inga påklistrade leenden utan genuina känslor, och som ni vet gillar jag det genuina och äkta. Vi behöver mer sånt. 

Jag kollade på serien tillsammans med Ellen, vilket jag såhär i efterhand är väldigt glad över. Det är ingen lättsam serie, vilket ju också är meningen, men åtminstone för mig innebär det att man börjar grubbla mycket och då är det bästa att få diskutera och bara få ut alla tankar. För den här serien väckte verkligen mycket känslor inom mig. Känslor och tankar som skapade långa diskussioner. Så nästa gång du har en stund över, ladda upp med goda snacks och kör seriemaraton en kväll men någon du trivs med. Det gjorde vi och fick till en toppenbra kväll.

På tal om kväll. Jag har tagit mig upp till Vasa och ikväll ska jag gå på seriens lanseringsfest. Vi åkte upp till Vasa tillsammans med Kugge och har förstått att vi är ett gäng bloggare som är påväg på festen ikväll. Ser fram emot att träffa allihopa!

Har du sett serien? Vad tyckte du?

*****

Mår du dåligt? Eller väckte serien stora känslor som du inte riktigt kan hantera på egen hand? Kom ihåg att det finns hjälp att få. I den här artikeln hittar du en bra sammanfattning på vart du kan vända dig, ta hand om dig! <3