Hur går det med mina träningsmål för våren 2019?

Nu har det gått drygt en månad sedan jag skrev mina träningsmål för våren 2019 och i dag tänkte jag uppdatera er om hur det går.

Om man väljer att lägga upp ett träningsmål så tycker jag att det är viktigt att med jämna mellanrum reflektera kring hur det går och gärna skriva ner sina tankar i träningsdagboken eller på någon annan anteckning i telefonen / blocket. I reflektionen är det bra att fundera kring hur det känns både i kroppen men även i huvudet. Går träningen lätt eller tungt? Gör det ont någonstans osv. 

För mig ser det ut så här efter att det gått cirkus en månad och ett gäng dagar sedan jag la upp målet. 

Så här glad kände jag mig efter första löppasset på flera månader

Så här glad kände jag mig efter första löppasset på flera månader

Uppdatering mål ett: Springa minst 5 km utan att få ont i knät

Första steget för att klara målet var att hitta ett par löparskor som fungerade med knät. Att hitta bra skor, som inte gör knät irriterat, har alltid varit ett problem för mig men till sist hittade jag en sko från Asics som verkar funka. 

Nu har jag sprungit några gånger i veckan i snart tre veckors tid utan en enda negativ känning i knät. Hur bra?!

De första gångerna kände jag av lite i knät på grund av ovana, men det har aldrig blivit så att jag skulle ha ont under passets gång eller efter. Inte heller har det uppstått någon alarmerande svullnad vilket är stora framsteg. Jag har tagit det väldigt lugnt i början vilket jag tror är A och O för att detta ska fungera. Jag tänkte skriva mer om mitt upplägg när det gått några månader. 

Så första målet går riktigt bra tycker jag! Det har varit roligt att kunna springa igen och jag märker att jag njuter av löpningen på ett helt annat sätt nu än tidigare. Nu gäller det att jag inte blir för ivrig utan fortskrider enligt min plan. Lättare sagt än gjort dock. 

IMG_5416.JPG

Uppdatering mål två: Träna benböj och frivändningar 5x5 med samma vikt som sommaren år 2016

 Det här målet gick det bra med innan jag hittade mina nya löparskor. Jag körde regelbunden styrketräning och kunde med jämna mellanrum höja vikterna. Sedan började jag löpträna och känner för tillfället att det blir för mycket belastning på knät och därför har jag tagit det lite lugnare med styrketräningen. Jag upplever ändå att jag fått tillbaka mycket styrka men jag tror att det här målet kan bli riktigt tufft att fixa. 

Känner dock att jag hellre prioriterar löpningen eftersom det känns extra kul att springa nu när det är vår och soligt utomhus. Som tur har jag flera veckor ännu på mig så jag är helt övertygad om att jag åtminstone kommer komma närmare mitt mål innan juni. 

Det som känts extra roligt med träningen under de senaste veckorna är att jag både haft tid att träna en hel del men framförallt att jag haft energin för att träna. Jag märkte direkt när min arbetsmängd blev mindre, hur motivationen och energin för att träna blev större. Ännu ett bevis på att alla pusselbitar i livet påverkar varandra. I dag började jag till och med min dag med en löprunda. Det kände jag mig riktigt stolt över för morgnar och jag är inte alltid en perfekt kombination. 

Hur går det med din träning? Berätta gärna!