Hur vågar man göra en förändring i livet och hur kan man göra beslutet lättare?

"Jag vet inte om jag vågar."

Den tanken har jag tänkt flera gånger. Enda sedan jag var liten har jag utmanat mig själv. Inte alltid valt den enkla eller den logiska vägen. Ibland har det lyckats, ibland något helt annat. Jag försöker alltid tänka igenom mina beslut innan jag tar dem. Jag har lärt mig den hårda vägen att svåra och stora steg kräver lite eftertanke för att resultatet ska bli det bästa möjliga.

Jag tror vi alla människor är väldigt olika i hur vi upplever saker. För någon kan ett liv som jag strävar till, och som jag lever, vara totalt ointressant och de sista dom skulle vilja göra. För mig är det mitt liv och mina drömmar, och det jag vill göra. Jag ser det som att varje steg är en bit på vägen till något ännu större.

corinneglad.jpg

Jag tror man ska försöka jämföra sina beslut och sina steg,lite som möjligt med andras. Istället bara jämföra med sig själv. Däremot tycker jag vi ska inspireras av varandra, och peppa varandra.

Vilka de stegen är måste var och en bestämma själv. Ett stort steg för mig, kan vara ett litet steg för någon annan. Men hur vågar man egentligen ta stegen? Jag tror att även här är det bäst att utgå från sig själv. Jag har under mitt liv hittat en strategi som funkar. En sorts lista med några punkter, som jag alltid brukar tänka utifrån. Sen bygger jag på dem, men detta är grunden. Den tänkte jag dela med mig av idag.

corinneallvarlig.jpg

Check-lista för att våga ta stora steg på bästa sätt

Definiera

Definiera vad det är du vill göra. För att kunna ta ett stort steg måste du veta vad det är du verkligen vill åstadkomma för resultat av steget. Luddiga svar som "göra något annorlunda" gör oftast att det är svårt att veta om man uppnått den förändring och det resultatet man tänkt sig. Tänk alltså väldigt konkret och tydligt.

Kartlägg följder

Fundera på följder av ditt beslut. Skriv ner konkret olika plus och minus. Vad får du ut av att ta steget och vilka positiva följder kan det få? Finns det några negativa delar eller faktorer du bör ta i beaktande?

Bolla idéer med någon du litar på

Bolla idéer med någon du litar på och som peppar dig. Som du vet att vågar säga sin ärliga åsikt. Med någon som vill att du ska lyckas. Det är viktigt att det är någon du verkligen kan vara ärlig med för då kommer du också vara ärlig mot dig själv. Ibland behöver inte den andra säga så mycket utan bara det att du delar med dig av dina tankar och funderingar brukar kunna ge kloka insikter.

Ta inga förhastade beslut

Sov på saken. Riktigt stora beslut kan ibland vara bra att låta smälta lite innan man tar det avgörande klivet. Ibland är det inte möjligt, men om det är, så tycker jag det är bra att låta det gå lite tid, men inte för mycket. Jag brukar lägga upp en tidsram, t.ex. 24 timmar. När tiden är ute, går jag igenom plus och minus pånytt och så tar jag ett beslut. Att vela fram och tillbaka i veckor hjälper oftast inte.

Lyssna på din magkänsla och våga!

Lyssna på ditt hjärta och din magkänsla. Har du förutsättningarna för att ta ditt svåra steg? Vill du verkligen göra det men vågar inte riktigt? Säger din magkänsla att detta är så rätt. Då säger jag bara: Go for it. Våga satsa!

Samla mod och gå in till 100 %

Samla mod, ta ett beslut och gå in med hundra procent. När väl beslutet är taget är det bättre att ge sitt allt än att fundera fram och tillbaka. Ge dig chansen att verkligen prova. Lägg inte krokben för dig själv innan du ens har börjat.

Det ska vara spännande!

Kom ihåg att det ska vara lite spännande och läskigt att ta svåra steg. Våga satsa och våga ta snedsteg. Ibland funkar det inte och då är det bara så. Ingen klarar livet utan ett enda snedsteg. Om det visar sig att det inte går vägen, så är det inte så katastrof som det kanske känns. Se det som en lärdom och tänk hur du kan göra det bättre nästa gång. Att våga är modigt och häftigt, att ta risken att det inte lyckas är också det. Men provar du inte, så kan du aldrig veta hur det skulle blivit.

Har du några tips på hur man ska tänka när man står inför ett stort beslut?

Ps. Gillade du detta inlägg? Då får du gärna lämna en kommentar eller klicka i det lilla hjärtat under inlägget.