Att fånga ögonblick och mina tankar kring att hitta rätt känsla

När vi var på stugan frågade min kompis en ytterst intressant fråga, nämligen vad det är som jag gillar så mycket med att fotografera. Jag funderade en stund, för det finns så mycket fint med att fota, om du frågar mig. 

skargard.jpg

För mig handlar det mycket om att fånga ögonblick som annars bara skulle gå förbi. Att föreviga en fin detalj, ett skratt eller ett minne. För mig är det ett sätt att också ta in stunden lite extra, speciellt när jag fotar natur. Det behöver inte alltid vara perfekt och uppstyrt, gärna tvärtom. Jag gillar till exempel att fånga in en stämning. Så som på bilden ovan och nedan. Ingendera är kanske perfekt på papper, men jag tycker de är perfekt för de avspeglar exakt hur det är och var. Dessutom är de fantastiskt vackra.

frukostbild.jpg

Christina har skrivit en del om att fota frukostar som inte är perfekt upplagda och stökiga bord. Jag kan finna en stor charm i just det, att fota av något i stunden. Gillar också att hon tar upp det, för att belysa att det finns något fint med ett helt vanligt frukostbord. För mig är känslan viktigast. Jag gillar dock inte för röriga bilder där allt ligger hur som helst och man har spillt på golvet. Jag uppskattar det vardagliga, som för mig är vardag. Ibland ser det ut som ovan och ibland en städigare och mer uppstyrd version till exempel på ett café.

Det viktigaste för mig är känslan och att det är äkta. Att det avspeglar att så här såg det ut och det här åt vi. Så tänker jag alltid när jag fotar mina recept. Att de ska vara normala portioner och att maten ska vara upplagt snyggt, utan att det blir för mycket. 

grytor-8446.jpg

Jag tycker mest om att fota detaljer och människor. Även solnedgångar och skärgård står högt på listan.  På min snart ett år gamla dator finns redan 15 000 bilder. En del redigerade och klara, andra har bara fått ligga kvar. Kanske jag någondag kollar på dem, kanske inte.

pelargon.jpg

Det viktigaste i mitt fotande är att det aldrig ska bli ett måste. Det får heller inte bli att man bara fotar och inte upplever livet. Det är superviktigt. För ett tag sedan tappade jag lite bort mitt sätt att fota på. Började tänka för mycket på hur bilden skulle se ut, på fotovinklar och trix jag lärt mig. Visst är det kul att lära sig nytt, men det känns viktigt för mig att det fotande jag gör på min fritid och till mina kanaler aldrig blir en stressfaktor. Blir det inte bra så blir det inte och då är det inte hela världen.

När jag jobbar har jag lite annorlunda inställning till fotandet, då är det klart jag har mer press och tankar kring att fånga de bilderna som kunden vill ha. Men på min fritid och på bloggen är det fånga ögonblick och känslor som gäller. Framförallt ska det vara kul. Jag njuter av att komma in i mitt kreativa flow där jag får ta del av livets vackra och ibland även trista detaljer.

ljus.jpg
brasa-8401.jpg

Vill du läsa mer? Jag har tidigare skrivit om det här med perfektionshets och mina tankar kring att skriva om det äkta och ärliga livet i mitt inlägg: Är min blogg äkta eller förskönad version av livet? - Mina tankar kring att bidra till perfektionshets. Spana gärna in det om du är intresserad att läsa mer kring mina tankar om det.