Sträck på dig!

Vet ni vad som skrämmer mig? Jo vårt extremt stillasittande samhälle. Hur vi kan sitta timtals på möten utan att stiga upp en enda gång. Hur man kan fastna framför datorn i en ställning som är allt annat än ergonomisk. Det har blivit så vanligt att vi inte ens märker det längre. 

Oavsett vilket kontor eller coworkingställe man går in på ser man krummade ryggar och nackar som stirrar ner i skärmar. Axlar som är spända och nästan så uppdragna att de rör öronen. Det enda jag skulle vilja göra är att ropa: Sträck på er! För det är nu så många gånger bevisat att detta stillasittande gör allt annat än gott för oss.

strackpadig.jpg

Personligen är jag inte något toppenexempel, men jag försöker hela tiden påminna mig själv om att sträcka på mig, inte sitta stilla för länge och röra på kroppen med jämna mellanrum. Trots det fastnar jag lätt framför datorn, glömmer bort att sträcka på mig och märker först efter ett tag hur ryggen börjar värka och hur allt bara låser sig. Jag märker dock stor skillnad under de dagar jag kommer ihåg att göra paus-gympa och tänker på att ha en ergonomisk arbetsställningar. 

Nu tycker jag vi tillsammans tar tag i det här och börjar tänka på att inte vara så stillasittande i dåliga ställningar. Sträck på dig med jämna mellanrum, minst en gång i timmen. Stå med jämna mellanrum och ha till exempel som regel att du alltid ska stå upp när du pratar i telefon. Kör lite pausgympa åtminstone några gånger per dag och ta alltid trapporna när du har möjlighet. Kom ihåg att varje grej räknas! 

Kanske jag borde skriva ihop något pausgympa program som man kan göra enkelt på 5 minuter? Är det något du tycker skulle var kul och intressant?