Ett rosa Helsingfors och ett lugnare vardagstempo - Mina tankar inför 2019

Hej kära du. Hoppas din dag varit toppen! Min har varit fin med både skola och ett härligt möte. Har känt mig så energifylld hela dagen vilket ju alltid är en känsla man uppskattar lite extra mycket. På tal om energi, i dag tänkte jag dela med mig av tankar jag haft senaste tiden kring vardagstempo och vad jag vill uppnå under år 2019.

Under jullovet funderade jag mycket på livet, på tempo, på vad som är viktigt och inte. Det blir i princip alltid så för mig. Att tankarna snurrar som mest när livet lugnar ner sig och jag bara är. Jag har också lyssnat på en massa podcast som gett mig riktiga tankeställare. Det som jag funderat mest på är det här med vardagstempo.

helsingfors.jpg

Vi har bara ett liv - Varför stressa igenom det?

En sak som majoriteten av alla gäster i podcasterna jag lyssnat på konstaterat är att de tycker vi borde stressa mindre, och det vet ni att jag verkligen håller med dem om. Men bara för att jag håller med om det, och gärna pratar om det till och med andra, så behöver det automatiskt inte betyda att jag är perfekt inom det området. För just det här med vardagstempo är något som jag märkte att spårade lite under år 2018, och detta är något jag vill ändra på.

Under helgerna är jag alltid ganska lugn och tempot är lågt. Men på veckorna är tempot högt, vilket jag gillar, men ibland övergår det höga tempot till stress, och det gillar jag inte. Jag vill känna att jag lever mitt liv, inte stressar igenom det. Att jag njuter av att ha ett högt tempo på veckorna och ett lugnt på helgerna. Att jag hinner med, tar in det jag får uppleva och är närvarande till 100 %. Hitta gränsen mellan ett härligt vardagstempo och ett inte så härligt stresstempo.

Alla människor har lika mycket tid, det gäller bara hur man väljer att prioritera den.

Sade Fanny så smart i hennes och Ilas podcast. Det var en mening som jag hört så många gånger men som aldrig riktigt fastnat förrän nu när jag varit så inne i dessa tankar. Jag har ju personligen mycket kunskap inom detta område eftersom det är ju en stor del av vad jag jobbar med och vill jobba med ännu mer i framtiden. Trots det är det något jag i mitt egna liv kan bli bättre på!

Passande bild till ämnet. Lär dig se var i livet du ska bromsa i och vad du ska trycka på gasen.

Passande bild till ämnet. Lär dig se var i livet du ska bromsa i och vad du ska trycka på gasen.

Varför är jag så öppen med det här på bloggen då? Kanske någon kan undra. Borde jag inte leva det perfekta stressfria livet med tanke på att bloggen och mycket av mitt jobb handlar om vardagsbalans och välmående. Och visst är det så, men jag gillar att ta med just dig på resan i att utvecklas och hitta ännu mer vardagsbalans. Jag hoppas att det att jag delar med mig av hur det känns och mina tankar kring ämnet, gör att även du som läser får med dig något i ditt liv.

För tillfället går jag mycket igenom olika prioriteringar i livet och funderar på vad jag vill lägga tid på och vad som är viktigt. Hur jag ska göra för att inte planera in för mycket men inte för lite heller. Helt enkelt bygga det liv just jag vill ha. I dag tänkte jag dela med mig av några frågor jag ställt mig, som jag hoppas kan hjälpa även dig i ditt liv.

Fem frågor som är bra att ställa sig för att hitta balans och ett härligt vardagstempo:

Springer livet bara fram eller hinner jag njuta av det fullt ut?

Vad kan jag göra för ett lugnare vardagstempo?

Vad är relevant och viktigt för mig? Vad vill jag prioritera och vad kan vänta?

Vilka relationer ger mig energi och vilka tar?

Hinner jag varva ner på kvällarna för att ta mig i säng i tid?

Sätt dig ner och fundera på svaren på frågorna. Finns det något du borde prioritera annorlunda och vad kan du göra för att uppnå en hållbar förändring som verkligen fungerar. För min del handlar det till exempel inte om att ta bort något utan att prioritera annorlunda. Fokusera på det som är viktigt och göra en förändring utan att egentligen ändra på antal lediga timmar och jobbtimmar.

Den magiska staden Helsingfors

Den magiska staden Helsingfors

Så här avslutande vill jag ännu konstatera en sak som jag verkligen märkt av extra mycket nu när jag tagit mig tiden att varva ner och det är hur galet vackert Helsingfors är just nu. Känns som att de senaste dagarna verkligen levererat, förutom i dag då som varit en aning gråare. Vi har fått njuta av fint ljus, fantastiskt vinterväder och snö som täcker marken. Föredrar verkligen alla gånger lite kallare väder och snö på gatorna än plusgrader och slask. Hoppas detta håller i sig!

Nu ska jag säga tack för mig för i dag. Hörs imorgon!

Hur ser ditt vardagstempo ut just nu? Är det hållbart eller vill du också förändra något under år 2019 för att uppnå än mer hållbar vardag?