Vilka är de viktigaste faktorerna för mig för en lyckad resa?

Tallinn.jpg

Under sommaren var jag iväg på några korta resor. Jag har rest både till Malta, Tallinn och till Riga och just nu då Prag. Under resornas gång har jag funderat på vilka fem faktorer som är absolut viktigast för mig för en lyckad resa och detta är vad jag kommit fram till. 

CorinneMichelle.jpg

Sällskapet

Jag kan helt ärligt säga att jag inte gillar att resa själv. En del tycker ju verkligen om att resa ensam men för mig lockar inte tanken överhuvudtaget. För mig är en stor del av glädjen med att resa att jag får dela den med någon annan. Sällskapet får gärna ha samma tanke med resan så att man inte behöver dividera åt tusen olika håll för att komma fram till vad man vill hitta på. Just nu är vi på resa med min familj. Även Laban är med så detta resesällskap är verkligen det bästa man kan få om man frågar mig.

CorinneTallinn.jpg

Sevärdheter och vackra landskap

Jag är inte den som brinner för att se alla kyrkor, museer eller viktiga hus men jag gillar att det finns mycket att se på. Gärna något med spännande historia och vacker arkitektur. Jag dras inte till de största turist attraktionerna om de inte innebär fin utsikt. Jag är rätt svag för höga toppar där man kan se ut över landskapet. Gillar även att gå runt i stora statsparker, gärna sådan som är lite mer skogsaktig med gamla stora träd. Dock vill jag ändå se det viktigaste om jag besöker en ny stad, så det måste bli en bra balans mellan sevärdheter och vackra landskap. 

papannivallettapasta.jpg

Maten och kaffet

Detta är en av de absolut viktigaste faktorerna för att jag ska trivas på en resa. För mig är det lyx att få prova på nya maträtter och smakupplevelser. Jag går verkligen helhjärtat in på att hitta de bästa restaurangerna, jag måste nog erkänna att jag är rätt kräsen. Därför hoppas jag att ni verkligen litar på mig i mina café och restaurangrecensioner för de är framtagna med ett ytterst skeptiskt öga.

kafferesa.jpg

För att jag ska prova en restaurang när vi är ute och reser kollar jag först upp den på Tripadvisor och läser igenom recensionerna. Sedan kollar jag in deras hemsida och meny. Därefter restaurangens sociala medier, helst instagram om de har det. Då brukar jag kolla in vad kunderna har lagt upp eftersom man oftast får se den ärliga versionen av maten då. Om restaurangen fortfarande verkar bra och inte fått många negativa recensioner så väljer jag den till slut. Hittills har jag faktiskt aldrig blivit besviken efter denna procedur så det är lätt värt besväret. 

Kaffet är också viktigt. Det ska vara smakrikt, starkt och med ren tydlig karaktär. 

riga.jpg

Kultur och genuinitet

När jag reser vill jag inte bara bo på ett hotell och leva all-inclusive livet. Jag tycker inte det är något fel med det men för mig passar det inte alls. När jag reser vill jag upptäcka landet och kulturen. Jag vill lära mig om deras historia, hur befolkningen mår och vad som är viktigt för landet. Jag vill lära känna arkitekturen och vill gärna se den genuina delen av en stad och land, inte den turistiga. 

rigaresa.jpg

Stämning och känsla 

Jag hatar att känna mig otrygg. Gillar inte känslan av att måsta kolla bakom mig hela tiden när jag går på kvällarna och höra hur folk ropar efter mig. För mig spelar stämningen mycket roll för om jag ska trivas eller inte. Till exempel i Aten kände jag mig ofta otrygg och var flera gånger med om att någon följde efter mig när jag gick till lägenheten. I till exempel Malta eller Split kände jag mig inte alls otrygg och kunde därmed njuta betydligt mer av resan. 

maltaresa.jpg

Stämning och känsla är också viktigt i hur människor behandlar varandra. I Lettland var personal på caféer mm. inte supertrevliga vilket alltid gav lite tråkig smak medans de i till exempel Österrike och Italien oftas är supertrevliga och verkligen höjer stämningen. 

Samma gäller boende. Jag gillar fina hotell (som säkert de flesta andra) men tycker det är minst lika viktigt med trevlig personal som trevliga hotellrum. De behöver inte vara världens lyxrum för att jag ska trivas men det får gärna vara rent och fräscht. Denna helg bodde vi i en stor lägenhet istället för hotell och det tyckte jag fungerade toppen.

Det var de fem viktigaste kategorierna enligt mig. Hur ser det ut för dig?