Flytta din blogg från Nouw - Några punkter som är bra att veta på förhand!

Ända sedan jag flyttade min blogg från Nouw till eget har jag fått frågor av andra bloggare kring flytten och olika problem som uppstod längs med vägen. Jag har länge tänkt på att det säkert är andra bloggare än de som hört av sig till mig som har samma funderingar och därför har jag nu kommit fram till att skriva ett inlägg om saken.

Jag hoppas detta inlägg om kan hjälpa någon annan i samma situation. Dessutom får ni läsare en inblick i en del av bakgrundsarbetet som sker här på bloggen som ni troligen inte märker av, vilket jag hoppas ni tycker är intressant. 

Bra att veta om man vill flytta sin blogg från Nouw

Jag flyttade alltså min blogg från Nouw till Squarespace vilket innebar en hel del förändringar. Den största skillnaden är att jag gick från att blogga för en bloggportal till att vara helt egen. Nu äger jag allt och har alla rättigheter till mitt material. För mig var detta ett steg jag länge har tänkt ta och jag har inte ångrat mig en sekund. Att flytta från Nouw var dock inte en helt enkel historia, vilket en flytt troligen aldrig är oavsett vilken plattform du flyttar från.

kaffeochmjolk.jpg

Borttappade och för stora bilder vid export från Nouw

Jag hade bloggat för Nouw i nästan ett år när jag bestämde mig för att flytta bloggen. Ett år innebär många bilder och mycket text. Vid flytten tappade jag en stor del av inläggens bilder, vilket ni fortfarande kan se på en del inlägg här på bloggen. I kaoset tog jag beslutet att manuellt lägga in bilder i mina lite viktigare inlägg, dvs. inlägg jag lagt mycket tid och hjärta i så som recept, djupa tankar, välmående inlägg med mera, och låta de andra inläggen vara. Bara det arbetet att manuellt leta upp och lägga in bilder i inläggen har tagit enormt mycket tid och var något jag var helt oförberedd på så det kan vara bra att veta om på förhand.

En del bilder hängde dock med men även dem blev det lite problem med eftersom de blev tredubbelt så stora än normalt vilket gör att hela sidan täcks av bilden som är så stor. Dessutom tappade jag en del av inläggens text vilket gjort att en del inlägg tyvärr är nästan oläsbara men som tur var det inte så många och gick rätt så lätt att fixa till.

Bra att veta när du flyttar din blogg från Nouw

Summering och konstig kod i URL

Sen blev det även tokigt med tanke på URL:en eftersom varje Nouw inlägg alltid börjar som en ”vanlig” URL men slutar med en kod. Detta är inte så bra med tanke på SEO samtidigt som det inte är bra heller att göra om inläggens URL för att det då blir brutna länkar. En jobbig detalj som tyvärr inte kan göras så mycket åt.

För att summera mina tankar så skulle jag säga så här. Om du planerar att flytta din blogg från Nouw så ska du vara beredd på att det kommer strula och en del av ditt innehåll tyvärr kommer gå förlorat. Samtidigt är det ju bättre att göra undan flytten så fort som möjligt eftersom du då mister möjligast lite material. Om du vet om att du någondag vill flytta din blogg så skulle jag göra det så fort som möjligt. Om du däremot trivs toppenbra på Nouw och inte har några planer på att flytta så har du inget att oroa dig för. :) 

Har du flyttat från Nouw och har du då upplevt något liknande? Dela gärna med dig om du har några tankar som kan vara till nytta för andra som funderar på att göra samma sak!