MILJÖMEDVETENHET UTAN DÅLIGT SAMVETE

Detta inlägg är skrivet i samarbete med Spark Sustainability

Att jag tycker det är viktigt att värna om miljön kommer knappast som någon överraskning för någon av er med tanke på att jag rätt ofta skriver om det här på bloggen. Problemet blir ofta att man känner sig ganska hjälplös i klimatfrågan. Finns det verkligen något man personligen kan göra? 

corinnespark.jpg

För mig resulterar de ibland i dåligt samvete och jag tror att vi är fler som känner lika, att man vet att man borde tänka och leva miljövänligt men man vet inte riktigt hur. Ett gäng tjejer däremot vet svaret på frågan och idag kan jag stolt berätta åt er om mitt nya samarbete med Spark Sustainability

spark.jpg

Spark Sustainability är ett företag, eller närmar ett fenomen som vill vara med och motverka klimatförändringen genom att öka medvetenheten kring miljöfrågor. På deras hemsida kan man lära sig en massa om klimatpåverkan, bland annat att vi som privatpersoner kan göra mycket för att medverka i att stoppa klimatförändringen.

Många av våra dagliga val kan göra skillnad, och det är det Spark Sustainability vill öka förståelse kring och framförallt hjälpa oss att veta vilka val vi kan göra för miljöns skull. På deras hemsida, som förövrigt är otroligt fin, kan du gå in och läsa mer om vilka olika val du kan göra för att leva så miljövänligt som möjligt. 

sparksustainability.jpg

Förutom att Spark Sustainability jobbar för miljön så finns det även en annan sida som jag tycker så mycket om med dem, nämligen att företaget grundats och drivs av ett gäng unga entusiastiska entreprenörer. Jag tycker det känns så bra att som ung entreprenör, eller åtminstone kommande, kunna lyfta fram och samarbeta med andra entreprenörer. 

Foto: Johanna Rosenlew

Foto: Johanna Rosenlew

Grundarna och delägarna till Spark Sustainability ser ni här: Anna Eriksson, Kyara Smit, Amanda Björnberg, och Felicia Aminoff.  Dessutom har de många teammedlemmar som hjälper dem i deras arbete. 

Tjejerna vill med sitt företag öka medvetenheten och få folk att leva mera miljövänligt utan att få dåligt samvete. De menar att den rätta vägen inte är att stå med piska och skälla på folk som inte lever miljövänligt utan att det är bättre att fokusera på att med hjälp av information och tips motivera folk till att leva mer miljövänligt. De tycker att varje val för miljön räknas, oavsett om det är litet eller stort. Det kan jag verkligen hålla med dem om. 

sparkcarbondonut.jpg

På Spark Sustainabilitys hemsida hittar ni deras Carbon Donut som de så fint valt att kalla den. Det är alltså en kalkylator som räknar ut hur mycket jag och du påverkar miljön med vårt levnadssätt. Jag har själv gjort detta test och jag tänkte ni skulle få följa med under processen och även se mitt resultat som gjorde mig lite rädd samtidigt som det var väntat.

corinnespark.jpg

I testet fick jag fylla i olika frågor kring hur jag lever. Till exempel hur mycket jag flyger, vilket visade sig vara en hel del med tanke på att jag lever i ett distansförhållande = rätt så många flygtimmar per år. Jag fick också fylla i hur mycket el jag använder i mitt hushåll per år, vilket jag helt ärligt inte hade någon aning om, men det gick som tur lätt att kolla upp på elräkningen.

Dessutom fick jag uppskatta bland annat hur mycket jag shoppar, kör bil och vad jag äter för typ av mat. Jag upplevde att det var lite svårt att förstå vad som menades när man skulle fylla i hur mycket man shoppar, men jag försökte tänka jämfört med min familj och vänner för att komma fram till mitt svar. Matdelen var rätt så lätt att fylla i, eftersom jag nästan 90% av tiden äter vegetariskt. 

I och med att jag är vegetarian, men äter fisk undantagsvis, så vet jag att mina matvanor inte påverkar miljön supermycket jämfört med till exempel en person som äter både kött och mjölkprodukter. Mina flygningar däremot gjorde att jag fasade för att se resultatet.

carbondonut.jpg

Efter bara några minuter hade jag fyllt i hela testet och fick mitt resultat. Resultatet ser ni på bilden ovan. Jag konsumerar tydligen 7500 kg koldioxid per år. Hela 45% av min konsumtion består av flygningar! Fastän det inte är så långt mellan Stockholm och Helsingfors så blir det en hel del.

Den gula delen är mat, vilket ni kan se att inte är så stor och den röda är värme, som för min del är 16%. Jag har förnybar el hemma och därför finns inte el-kategorin med. Den orangea delen är konsumtion vilket jag helt klart kunde bli bättre på. Jag shoppar inte så ofta, men ändå med jämna mellanrum. Ibland kanske mer för att jag vill ha något fastän jag egentligen inte behöver det. Eftersom jag inte har någon bil finns inte den kategorin med i min Donut, men om du kör bil kommer du få åtminstone en till kategori i ditt test. 

corinnesparksustainability.jpg

Så nu har jag koll på läget! På Sparks hemsida kan jag läsa att jag konsumerar ganska medelmåttigt. Det som helt klart gör min siffra så hög är flygningarna. Eftersom hela konceptet kring Carbon Donut:en och Spark Sustainability är såpass nytt så har de inte ännu hunnit få in personliga råd vad man kan göra för att minska sitt avtryck, men det kommer inom snar framtid!

Just nu får jag därför lägga upp egna mål och de ser ut såhär: 

Mina mål för att leva miljövänligare

 • Flyga mindre. Eftersom jag ju såklart vill umgås med Laban så ofta jag kan så kommer det bli svårt. Men jag tänker mig att jag borde kunna få till det så att jag stannar längre perioder i Sverige och inte bara flyger över en helg. På så sätt blir det mindre av och an. 
   
 • Shoppa mer hållbart. Fastän jag inte shoppar mycket så kunde jag shoppa mindre och framförallt från märken som är miljövänliga och tänker på hållbarhet. Dessutom finns det massor med second hand butiker jag borde spana in istället för att alltid köpa nytt. 
   
 • Sluta använda el och värme i onödan. Alltid släcka lampor som inte används, vilket jag tycker jag är rätt bra på men bättre kan jag! Samt sänka värmen hemma när jag åker iväg på längre resor till Sverige. 
   
 • Äta mer veganskt. I några veckor framöver tänker jag införa veganska dagar! Jag är inte beredd att gå över till en helt vegansk kost men däremot känns det absolut tänkbart att ha sådana dagar ibland. 

  Nu uppmuntrar jag dig att gå in och göra Carbon Donut testet och se hur du ligger till! Är du nyfiken att spana in mer av Spark Sustainability så rekommenderar jag att kolla på deras Instagram där de delar med sig av ännu mer tips för ett miljövänligare liv. Nu får vi hålla tummarna att jag lyckas hålla mina mål. Ha en fin kväll, kram!

Stort tack även till Henrik von Martens som fotat bilderna i detta inlägg, du är grym!