NÄR HAVET FÖRVANDLAS FRÅN BLÅTT TILL GRÖNT

Jag älskar skärgårdslivet vilket troligen blivit rätt så klart här på bloggen. Hållbarhet och miljö är också väldigt viktigt för mig och jag försöker tänka på miljön varje dag. Ibland gör jag såklart också val som inte är bra för miljön, till exempel när jag flyger. Men jag tror att man ändå kan göra en stor skillnad, trots att man inte är perfekt. 

alger.jpg
alger.jpg

Idag på morgonkvisten vaknade vi av en sorglig syn, som någon av er kanske redan sett på min Instagram Story. Hela vår strand var full med blågröna alger som färgat havet alldeles grönt. Det var så tjockt av alger att man inte ens såg ner till havsbotten, vilket man i vanliga fall gör. Det såg ut som om man bytt ut havsvattnet mot ärtsoppa. 

Bilderna i detta inlägg är tagna vid klockan 13 idag. Då hade det redan börjat luckras upp lite, men som ni kan se var läget fortfarande illa. Den som påstår att detta inte är på grund av att vi människor på jorden smutsat ner så mycket som vi gjort, borde ta sig en tur ut till skärgården och se dessa syner själv, för det är inte vackert. 

algerbarosund.jpg

Om jag någon dag har lyckan att få barn vill jag att de ska kunna njuta av känslan att bada på landet, precis som jag fick när jag var ung. Men det är inte säkert att de kommer kunna det vilket gör mig ledsen. Jag vill att de ska få se och njuta av klara, blåa och framförallt rena hav. 

Vi kan inte blunda för hur situationen ser ut i dagsläget, utan istället måste vi fortsätta jobba för miljön. Tänka på vilka val vi gör, varje dag. Inte låtsas som ingenting eller ännu värre skjuta upp problemet. Vi måste ta tag i det nu. 

Vill du börja leva mer miljövänligt på en gång men vet inte hur du ska gå till väga? Läs då till exempel mitt inlägg Mindre plast mer medvetenhet - mina bästa tips för miljövänliga val eller  inlägget Fem tips för att äta mer miljövänligt. Är du intresserad av fler inlägg kan du till exempel spana in bloggen Grön i Åbos Zero Waste inlägg.

Kom ihåg att ingen kan rädda hela världen men alla kan vi göra något!