Tips för att få ett långdistansförhållande att fungera

Att vara i ett långdistansförhållande kan ibland vara riktigt tufft och kämpigt men det finns också många fördelar. Tidigare i höst fick jag frågan om jag kunde tipsa lite om hur man får ett långdistansförhållande att fungera och nu har jag äntligen satt mig ner och funderat och skrivit ner mina absolut bästa tips. Nu så här efteråt märker jag att många tips också kan vara till hjälp egentligen i alla förhållanden så jag hoppas du får med dig något nyttigt efter att du läst detta inlägg.

Tips för att få distansförhållanden att fungera på bästa vis

Tips för att få ett distansförhållande att fungera 

 • Ni måste kommunicera med varandra. Var ärliga och prata om allt. Spara inte svåra diskussioner till senare utan rensa luften om det behövs. Berätta hur du mår och känner, oavsett om du har en bra eller dålig dag. Våga visa känslor. Tips! Prata gärna på FaceTime eller liknande tjänst så att ni kan ha video. Då kan ni både se varandras reaktioner men också koncentrera er på samtalet på ett helt annat vis.

 • Ha en plan. Bestäm när ni ska träffas nästa gång oavsett om det är nära eller långt bort. För mig hjälper det enormt mycket att veta hur många dagar det är kvar innan vi ses igen. Sen tycker jag  också att det är bra att diskutera och planera hur länge ni tänkt ha ett distansförhållande och när ni skulle kunna lösa det så att ni kan bo tillsammans eller åtminstone i samma land eller till och med stad. 

 • Acceptera att ni lever i ett distansförhållande. Jag tror det blir väldigt jobbigt att leva i ett distansförhållande och hela tiden påminna varandra om hur det kunde vara. Visst får man gärna drömma om hur livet skulle se ut om ni till exempel bodde ihop, men att varje dag påpeka hur jobbigt det är att vara ifrån varandra och hur jobbigt det är med distans tror jag bara sliter mer än det gör gott.

 • Hitta system som fungerar för er. I mitt förhållande fungerar det till exempel så bra att stiga upp riktigt tidigt på måndag morgon och ta första flyget till Helsingfors istället för att åka på söndag kväll. Visst blir det alltid en kort natt mellan söndag-måndag men att få gå och lägga sig tillsammans och börja veckan ihop känns så mycket mer värt det än några fler timmar sömn.

IMG_1891.JPG

Välfungerande långdistansförhållande utan dåligt samvete

 • Prioritet varandra utan att ge dåligt samvete. Det kommer finnas dagar där du får prioritera bort något kul för att ni ska kunna träffas och umgås (vilket såklart också är jätteroligt!). Att då påminna varandra om vad ni valt bort för att kunna umgås är oftast bara onödigt och tär mer än det ger. Visst är det viktigt att inte ta den andra för givet men minst lika viktigt att inte skapa dåligt samvete i onödan.

 • Ta vara på tiden ni får ihop. Passa på att ta ut allt du kan av tiden när ni kan träffas. Strunta i mobiler och annat tidsfördriv. Kramas och pussas mycket. Prata. Visa varandra uppskattning. Gå ut på promenader och laga god mat. Umgås med nära och kära. Lägg er i soffan framför en bra serie och bara håll om varandra.

   

 • Våga leva vardagsliv tillsammans. Jag tror att man lätt vill göra allting extra festligt när man äntligen får umgås. Det förstår jag och de gör vi också ibland. Man vill ju göra tiden tillsammans extra bra. Men för förhållandets och framförallt framtidens skull tror jag det är bra att också våga leva vardagsliv tillsammans. Tvätta kläder och städa hemma. Laga matlådor inför veckan. Ät rester från gårdagens middag. Betala räkningar osv.

  Jag tror att man gör en stor tjänst inför framtiden att inte bara ha värsta feststämningen när man träffas och släppa alla måsten, hur svårt och ibland tråkigt det än må kännas. När man gör vardagssysslor ihop så lär man känna varandra på ett annat sätt än till exempel på en semester och då får ni också se hur en vardag tillsammans kunde fungera. Jag märker till exempel hur vi skapat oss vardagsrutiner trots att vi egentligen inte har en ”vanlig vardag” ännu ihop. Men på helgerna känns det naturligt att jag till exempel tar hand och tvätten och går och plockar undan i lägenheten medan killen diskar och gör fint i köket efter vi ätit.

 • Gå in helhjärtat och tro på ert förhållande och er framtid. Det är inte alltid det lättaste som finns att leva i ett distansförhållande, eller egentligen vilket förhållande som helst men det går om man vill. Jag tror starkt på att man måste tro på sitt förhållande och gemensamma framtid för att få det att funka. Visst kan det komma svackor men det hör till.

Sist men inte minst. Kom ihåg att allting verkligen går om man vill men att man måste vara beredd att också jobba för det. Är ni beredda att göra allt och lite till så kommer ni fixa det! <3

PS. Har du något bra tips gällande distansförhållanden eller förhållanden överlag? Dela gärna med dig!