Precis så som jag önskar att en morgon ska se ut - Mot ett liv utan stressiga morgnar

Jag har funderat mycket den senaste tiden på det här med att vi alla har makten över att förändra vårt liv och då speciellt tänkt på mina morgnar. För ska jag vara helt ärlig så är mina vardagsmorgnar just nu allt annat än vad jag önskar mig och det är något jag vill förändra. Det finns undantag men oftast ser mina vardagsmorgnar ut så här:

morgonstund.jpg

Klockan ringer kring 7.30. Ljudet av väckarklockan skriker i mitt öra och jag uppfattar det som allt annat än behagligt. Jag stänger av larmet och försöker piggna till genom att tända mina bollampor som sprider ett mysigt ljus i rummet. Hur jag än försöker vakna till så känns ögonlockarna så otroligt tunga.

Till sist tar jag mig upp, konstaterat att det än en gång tagit mig alldeles för länge att stiga upp. Jag lagar frukost och äter den alldeles för länge i mitt kök som är rätt så mörkt såhär på höstvintern. Sedan blir det stressigt och jag springer omkring i lägenheten. Plockar med mig datorn här, väskan där och packar snabbt ihop mina saker. Bokstavligen springer in i duschen, sminkar mig på under fem minuter. Drar på mig mina kläder och rusar ut till spårvagnen som oftast anländer exakt samma tid som jag.

Mysigt va? Haha, inteee. Blir stressad bara jag tänker på saken.

frukosthosellen.jpg
frukostscones.jpg

Senaste tiden har jag försökt komma på vad det egentligen är som gör att morgonen känns först väldigt jobbig, sedan trög och till sist stressig. Eftersom jag sover minst 8 timmar per natt vet jag att det inte beror på sömnbrist utan att det sitter i mina egna rutiner och framförallt i min rådande tidsoptimism.

Så finns det morgnar som i dag, som påminner mig om hur otroligt värdefullt det är att göra om sina rutiner om man inte är nöjd med situationen. I dag vaknade jag upp bredvid Ellen som tjoade “Godmorgon”. Vi steg upp och jag började morgonen med att baka scones åt oss. Därefter åt vi frukost framför Nyhetsmorgon. När Ellen åkte iväg gick jag i duschen i lugn och ro. Gjorde mig i ordning och kollade till sist mailen innan jag i lugn och ro traskade iväg till mitt möte. Precis så lugnt och harmoniskt som jag önskar att mina morgnar skulle se ut.

Vakna i tid och minimera stress på morgonen

Visst förstår jag att varje morgon onekligen kommer börja med att jag drömmigt bakar scones till frukost men det är mera tempot jag är ute efter. Jag har redan kommit långt på vägen med att låta telefonen vila under morgonen men jag behöver också hitta rutiner som gör att jag kan känna att jag har tid för att äta, klä på mig och göra mig i ordning i lugn och ro. Kanske kolla upp något jag behöver veta inför dagen, helt enkelt bara börja dagen lugnt.

Så nu har jag bestämt mig för att börja vakna en halvtimme tidigare än jag brukar. Har ju tidigare gjort en liknande grej men då med 15 minuter som fungerade så bra under våren men när hösten och mörkret kom så glömdes det bort.

I framtiden tänker jag göra exakt samma saker som jag brukar på morgnarna men helt enkelt bara med mera tid. Fortsätta med att lägga mig samma tid på kvällen för att det sedan ska kännas lättare att vakna ungefär på morgonen. Göra små förändringar som jag är säker på att kommer har stor skillnad. Allt går om man verkligen vill. Nu får ni hålla tummarna för mig att det går vägen!

Hur önskar du att dina morgnar ser ut? Är du en sådan som har det lugnt och mysigt på morgnarna eller är det fullt ös medvetslös när du vaknar?