Ett steg mot en hållbarare värld med Spark Sustainability

Detta inlägg är ett reklamsamarbete med Spark Sustainability

Hållbar livsstil med Spark Sustainability

Det har nu gått cirka tre månader sedan jag började mitt samarbete med Spark Sustainability och det känns så häftigt att blicka tillbaka på allt som hänt under dessa månader. Man kan minst sagt säga att många bäckar små blivit till något större.

Förutom att jag börjat tänka mer på miljön har Spark Sustainability verkligen etablerat sig både i Finland och Sverige. Jag har glatt kunna följa med hur många finlandssvenska och svenska bloggare och influencers lyft upp Spark och deras arbete.  

När vi inledde vårt samarbete gjorde jag några mål inför de kommande veckorna. Ett av dem var att shoppa mer medvetet. Det här var verkligen en punkt jag ville jobba mycket på och under de senaste månaderna kan jag stolt säga att jag gjort stora framsteg på den fronten.  

sara-kurfess-745439-unsplash.jpg

Sedan augusti månad har jag inte köpt något annat än ett par skor, några hudvårdsprodukter som jag verkligen behövde, tre hårtofsar och nya underkläder. Åtminstone är det allt jag kommer ihåg och jag brukar ha väldigt bra koll på mina inköp.

Jag har även köpt en jacka men det var second hand och känns därmed mer okej. Jag har märkt hur mycket saker jag faktiskt har och hur lite jag egentligen behöver köpa nytt. Jag har också rensat hela min garderob och skänkt de kläderna jag inte använder längre till välgörenhet. 

Lära sig skilja på att verkligen behöva eller bara vilja ha

Samarbetet med Spark och hela klimatdebatten har verkligen fått mig att tänka mycket kring min egna konsumtion och vad jag egentligen behöver och vad jag bara vill ha. På ett sätt har det gett mig lite klimatångest, när jag tänker på hur mycket jag och många andra konsumerat eller fortfarande konsumerar. Samtidigt vill jag inte heller leva helt begränsat och aldrig köpa något för att till exempel skämma bort mig själv om jag tagit mig till ett mål, men jag har ett helt annorlunda sätt att se på konsumtion nu.

Jag tycker att det är helt okej att köpa något nytt då och då, bara det inte är för mycket och för ofta. Dock tycker jag att det är viktigt att när man väl köper något så ska det vara ett genomtänkt beslut. Inget spontanshoppande utan hållbara köp som gärna även gynnar företag som satsar på miljövänliga produkter.

Miljömål för 2019.

Mina miljömål för år 2019

I framtiden kommer jag fortsätta ha miljömässiga mål och så här tänkte jag att mina mål för år 2019 ska se ut.  

🍀 Använda slut innan jag köper nytt. Här tänker jag främst på hudvårdsprodukter. När flaskan är tom kan man köpa nytt, inte före det. Samt komma ihåg att tänka på vad jag behöver istället för vad jag vill ha. Dessutom vill jag fortsätta med regeln att när en sak kommer in måste en annan ut. Speciellt när det gäller mina kläder. 

🍀 Fortsätta äta mer vegansk mat. Byta ut en del mjölkprodukter mot veganska osv.  

🍀Tänka på vilka produkter jag använder. Alltid välja miljövänliga (och djurvänliga) produkter, framförallt tvål mm. men även se på klädernas material och välja de miljövänligare alternativet.

🍀 Fortsätta prata och skriva om miljön och hur vi kan leva miljövänligt. Helt enkelt inspirera andra till att göra mer miljövänliga val. Jag kommer också fortsätta skapa vegetariska och veganska recept med fokus på inhemska råvaror, för som jag lärde mig under Spark Sustainabilitys diskussionskväll, finns det mycket man kan göra för miljön bara med hur man äter. Om jag då kan få någon att byta ut, vi säger en kötträtt i veckan mot en vegetarisk så gör det redan skillnad.

nasselvafflor.jpg

Det känns bra att ha några mål spikade som jag tänker fortsätta följa. Jag är mycket väl medveten om att dessa val inte kommer kompensera till exempel alla timmar jag sitter i flygplan mellan Sverige & Finland men jag vet att de ändå har en skillnad. Varje steg i rätt riktning helt enkelt.

Avslutande tänkte jag tipsa om Sparks kommande julkalender som vi kommer få ta del av på deras Instagram! De ryktades lite om att den julkalender ska vara fullproppad med bra tips så se till att spana in den.

Vad har du för klimatmål för år 2019?