I vilka situationer tänker du onda tankar om dig själv? - Stärk din självkänsla Del 2

Det har blivit dags för nästa del i min korta inläggsserie om att stärka din självkänsla. I denna serie fokuserar jag på hur du pratar med dig själv. Innan du läser detta inlägg så passa på att läsa det första inlägget Hur pratar du med dig själv? - Stärk din självkänsla Del 1 om du missat det.

Som jag skrev i första inlägget har jag själv jobbat mycket med min självkänsla under de senaste 10 åren och det tror jag är en stor orsak till att jag verkligen lärt känna mig själv och känner en stor trygghet i mig själv. Något jag verkligen inte tar för givet och som såklart också går upp och ner ibland.

Höj din självkänsla del 2

När jag började stärka min självkänsla kom jag fram till att det oftast var i några situationer och speciellt med en del människor jag kunde tänka onda och onödiga tankar om mig själv. De kunde även vara att andra människor satte griller i mitt huvud.

Till exempel hade jag en kompis som under mina tonårsår kunde kommentera mitt utseende och personlighet på ett negativt sätt som sedan till slut gjorde att jag själv började tycka likadant som henne, fastän jag ju inte alls tyckte det från början. Hon kunde få mig att ändra åsikt totalt. Nuförtiden känner jag mig så stark i mig själv att jag klarar av att låta såna negativa kommentarer rinna av mig.

Det gör mig dock väldigt ledsen att tänka att jag förut påverkades så mycket av andras kommentarer.

Stärk din självkänsla med Corinne Grönholm

Vilka situationer och vilka personer får dig att tänka onda tankar om dig själv?

Jag hoppas att du under dessa två veckor verkligen tagit dig tiden på att observera dina tankar och hur du pratar och tänker om dig själv. Nu vill jag att du under följande dagars tid börjar observera vilka situationer och vilka personer som gör eller på något vis påverkar ditt sätt att tänka och prata med dig själv på ett negativt sätt.

Det kan till exempel vara en person som tar mycket energi av dig och som säger taskiga kommentarer eller pikar. Det kan vara situationer där du känner dig stressad eller kanske trött. Det kan vara situationer där du är nervös eller kanske en situation där du känner dig osäker. Vad det än är, lägg ingen värdering i det utan bara observera och skriv ner. Hittar du kanske något mönster?

Om du har ork så fundera även i vilka situationer du tänker positivt om dig själv och med vilka människor. Vad vi sen ska göra med all denna information vi har kartlagt under dessa veckor får ni veta i del tre av denna serie. Lycka till, kram! <3