REDO FÖR LIVETS UTMANINGAR MED HJÄLP AV MÅLBILDER

Under hela min idrottskarriär jobbade jag väldigt mycket med mental träning. Efter att jag la ner karriären har jag fortsatt med detta på egen hand.

Att jag är stark mentalt ser jag som en av mina bästa egenskaper. Visst kan även jag ha svackor men jag har verkligen hittat ett sätt som fungerar och som gör att jag oftast känner att jag kan fixa utmaningar som jag ställs inför. När jag peppar mig mentalt inför något så använder jag mig ofta av målbilder.

Varför är det bra med målbilder?

Målbilder har alltid hjälpt mig i flera aspekter men speciellt med motivationen och att tro på att något kan lyckas. Jag är en visuell människa och ser ofta på saker ur ett bildperspektiv. Därför har målbilder blivit ett så välfungerande koncept för mig eftersom det hjälper mig att se vad det är jag strävar mot. 

När jag har något jag vill jobba hårt för så hjälper det mig att skapa en bild i huvudet av hur det kommer se ut när jag lyckas. Jag brukar sätta mig på någon fin plats, till exempel som på bilden ovan och bara låta fantasin flöda. Måla upp situationer och fundera på hur det kommer kännas när jag tar mig till mitt mål. Sedan sparar jag bilden & känslan på minnet och gräver fram den när det känns som att det aldrig kommer gå. Då fylls jag igen av motivation när jag påminns om vad det är jag strävar mot.

Till exempel har jag som mål att under mina studieår sakta men säkert kunna börja leva mer på egenföretagande och bloggen. Att kunna utveckla det jag jobbar med nu samtidigt som jag studerar. Detta skulle göra mitt liv ännu mer flexibelt än vad det är nu och framförallt tror jag att det skulle passa mig väldigt bra och vara fruktansvärt roligt.

Ibland känns det som att det inte kommer gå, men då brukar jag gå ut på en promenad, sätta mig vid havet och bara låta tankarna flyga omkring. Lägga på musik och måla upp bilder om hur framtiden kommer se ut. Låta ett leende sprida sig på läpparna och bara suga in all energi och pepp som tanken av framtiden ger mig.

Det viktiga är att jag ser målbilderna som verkliga händelser i mitt liv. Som att det kommer vara möjligt att det händer bara jag jobbar hårt för det. Själva vägen dit, hur jag ska gå till väga osv. är sedan ett helt annat kapitel, det jag jobbar med här är mer att fyllas av motivation och att peppa mig själv. Det praktiska tar jag sedan itu med på annat sätt. Viktigaste är att känslan är rätt.

Tycker du att det är intressant att läsa om sådana här mentala knep man kan använda sig av? Skulle du vara intresserad av att läsa mer om konkret hur man kan gå till väga?