Varför dricker du inte? - Kan man festa nykter?

Efter att ha spenderat en vecka i Vasa på den berömda Pampasveckan började jag fundera närmare kring det här med att festa nykter. Det känns som att det är en fråga som går het just nu. Kan man festa nykter? Enligt mig är det självklart att man kan det, men för alla är det troligen inte så sjävklart och därför tänkte jag i dag skriva om mina tankar om ämnet.

Man kan festa nykter OCH ha kul

Jag har sedan länge tagit ett val att oftast avstå alkohol på tillfällen där det förväntas att man ska dricka, har även skrivit om det förut. Oftast tar jag hellre en kaffe eller en alkoholfri drink på AW:n eller middagen. Visst kan jag ibland ta en öl eller fler när jag går ut (dock alltid med måtta), men det är mera ett undantag än en regel.

Jag gillar att gå ut nykter, att inte behöva ha ångest över att må illa följande dag och att alltid veta att jag klarar mig själv oavsett vad. Speciellt gillar jag känslan av att jag inte behöver alkohol för att ha kul, tvärtom har jag oftast roligast utan. Det finns dock en fråga som jag börjar bli riktigt trött på nu och det är frågan...

Tips! Missa inte mitt inlägg Gå ut nykter och ha kul - Tips hur du festar loss nykter!

Ser ni bilderna ovanför? Det är från en kväll på Ollis under Pampasveckan, 100 % full på vatten.

Varför dricker du inte? - Den mest uttjatade frågan i historien

"Varför dricker du inte? "Som så många andra som går ut nyktra får jag ofta frågan varför jag inte dricker. Under årens gång har mina vänner lärt sig att jag ofta är nykter och ingen ifrågasätter det, för dem är det ingen big deal, men när jag möter nytt folk till exempel på krogen så får jag ofta svara på denna fråga. För mig känns det som en så dum grej att ifrågasätta, varför skulle jag inte kunna gå ut nykter? Att sedan få höra kommentarer som: “ Kom igen nu ta en shot, det är ju roligt! “ Gör mig bara trött.

Jag tror att det är viktigt att alla som vet att de ibland kan vara den som ifrågasätter varför någon inte dricker alkohol funderar efter en sekund. Varför är det en så stor grej? Varför inte bara låta det gå förbi och lägga energin på att ha kul istället. Min personliga åsikt är att det inte är något problem om man vill dricka så länge man gör det med måtta, men då borde det ju också vara lugnt att avstå helt och hållet?

Uppmuntra nykterhet och sluta ifrågasätta

Istället för att ifrågasätta borde vi uppmuntra varandra till att ibland gå ut nyktra. Våga stå mitt på dansgolvet och skaka rumpa utan en gnutta alkohol i blodet. Uppmuntra till att ta en alkoholfri drink nästa gång på AW:n och framförallt till att sluta ifrågasätta andras val till att inte dricka. Jag tycker mig redan se en positiv förändring i detta men ännu är det en lång väg kvar. I framtiden hoppas jag kunna ta valet att vara nykter en kväll eller inte, utan att måsta förklara mitt val.

Brukar du gå ut nykter? Vilka reaktioner har du fått?

Ps. Vill du läsa mer om samma ämne? Spana in Danielas inlägg (klick), riktigt läsvärt!