LYSSNAR DU HELHJÄRTAT?

Photo:SofiaJern

Vet ni vad jag tänkt mycket på? Hur himla viktigt det är att man lyssnar helhjärtat, speciellt i dagens läge när vi har så mycket distraktioner runtomkring oss. Att man inte försöker multitaska när man umgås med någon. Att det som händer i den digitala världen inte är det väsentliga just då när någon som sitter bredvid dig har något den vill berätta åt dig om.

Har ni reflekterat över hur jobbigt det är att berätta något åt någon som samtidigt sitter och scrollar på mobilen? Eller att prata med någon som verkar vara i helt andra världar och som knappt reagerar när du berättar något?

Jag tycker det är viktigt att verkligen aktivt visa åt den man pratar med att man lyssnar. Att visa att man bryr sig om vad den andra har att säga. Jag försöker verkligen tänka på detta, att till exempel lägga undan telefonen helt och hållet när jag träffar en kompis över en fika. Ibland kan det ju ske undantag förstås, du kanske väntar på ett viktigt samtal och det är ju såklart helt okej, men jag tycker det är bra att ha som regel att mobilen får vila när man umgås. Jag blir glad när jag märker att den jag umgås med verkligen vill höra vad jag vill berätta, när den visar att den vill umgås helhjärtat.


Om jag har en period när jag tänker på mycket och reagerar på att jag är lite distraherad, så brukar jag säga det åt den jag umgås med. Att jag just nu har väldigt mycket på gång. Att det inte är meningen att verka som att jag inte lyssnar, men att det snurrar mycket tankar och att jag verkligen är intresserad av vad den andra har att säga och att jag försöker stänga av de andra tankarna. Så att den andra vet, att jag verkligen bryr mig och vill höra vad den har att säga. 

I min familj har vi som regel att man inte får ta fram mobilen när man sitter i matbordet. Det är en regel som inte har några undantag och det är faktiskt en av de bästa reglerna jag vet. För då blir de bra diskussioner, alla lyssnar på varandra och ingen försvinner in i en annan värld. Den regeln kommer jag ta med mig i min framtida familj.

Hur tänker du kring detta ämne? Reagerar du på när någon gör något annat samtidigt som ni för en diskussion eller brukar du inte lägga märke till det?