VAR KOMMER DU IFRÅN?

Hej på er! Idag har jag varit i skolan hela dagen. Därefter skulle jag egentligen åka iväg till Ekenäs på ett planeringsmöte men det flyttades framåt på grund av sjukdom, så istället åkte jag hem till mina föräldrar och gick ut med Linus. Perfekt dag för detta eftersom det varit så fint höstväder idag. Under min promenad började jag spinna på en tanke som jag haft en tid nu. Hade egentligen tänkt skriva om något helt annat idag men jag kände att jag vill dela med mig av detta och så hoppas jag ni vill dela med er av hur ni brukar säga och göra. Tycker nämligen detta är väldigt intressant.

Den senaste tiden har jag lärt känna väldigt mycket nya människor vilket jag tycker är helt fantastiskt roligt. När man lär känna nya människor brukar man ofta börja med att presentera sig och därefter följer en del frågor så som frågan Var kommer du ifrån? Det är här min tankegång blir alldeles snurrig. För i över 23 års tid har jag svarat Grankulla fastän jag egentligen inte bott där sedan början av år 2010. Nu snackar vi 2017, och jag hasplar fortfarande fram Grankulla som ett första svar. Under hösten har jag dock börjat med att säga Grankulla och därefter att jag bor i Hagalund. Detta har dock fått mig att fundera, varför kommer automatiskt den staden man vuxit upp i, som ett första svar? När jag bodde i Sverige var det betydligt enklare. De flesta konstaterade: Du kommer från Finland va? Så man behövde bara svara ja på den frågan. Därefter brukade jag säga att jag kom från Helsingforsregionen eftersom det är typ 1 chans på 100 att någon från Sverige hört om Grankulla.

Tillbaka till frågan var kommer du ifrån? När jag tänker efter så finns det i mitt fall inte bara ett svar på den frågan, jag har nämligen hunnit bo i både Esbo - Grankulla - Gällivare - Tärnaby och nu Esbo under mitt liv. Innebär detta då, att jag egentligen kommer från Esbo? Njae, skulle jag säga. För då hade det nog varit mitt automatiska svar. Frågan var bor du, är däremot mycket lättare, för mitt hem är i Esbo och det finns inget flum kring det. Däremot var jag kommer ifrån kommer nog alltid vara lite av en svår fråga. För egentligen skulle jag vilja säga Helsingforsregionen eftersom det skulle inkludera Grankulla (min ursprungliga hemstad), Esbo (där jag bor nu), Helsingfors (där jag gärna hänger och i framtiden vill prova på att bo i). Så i framtiden kommer jag troligtvis vara lika förvirrad i mitt huvud när jag ska svara på denna fråga och kommer troligtvis fnissa lite åt mig själv. För egentligen är det strunt detsamma vad jag säger eftersom både Esbo och Grankulla är rätt, men det är ett intressant ämne att fundera lite på. Kanske man kommer därifrån det känns känslomässigt närmast, vad tror du?

Vad svarar du på frågan? Din nya hemort eller din gamla?