Våga prata

Vet ni vad jag tycker vi alla ska bli ännu bättre på? Att våga säga till en vän eller familjemedlem: hej kan vi prata? För det är så mycket viktigare än man någonsin kan tro och därför är just detta temat för veckans livsstilsinlägg.

Så som jag skrev igår, går vi alla ibland igenom tuffare tider. Vi lever i ett samhälle där det delvis blivit lättare att ta upp att livet inte är glassigt hela tiden, men ändå kan det vara fruktansvärt svårt ibland. Vi är ju som alla vet mycket mer stressade och inne i vårt eget, vilket kan göra att steget att våga prata med andra människor om mer allvarliga saker än dagens väder och morgondagens fest, kan kännas jobbigt. Om det finns något som hjälpt mig ta mig igenom sommarens förändring, så är det just att prata. Vissa gånger har jag kunnat ringa en kompis och snackat om något som tyngt i början av samtalet som sedan slutat i en massa skratt och ett lättat hjärta.

Vissa problem tenderar att växa inuti oss om vi inte säger dem rakt ut. De kan kännas så stora och svåra. I en del fall kan det då hjälpa att höra någon annans åsikt om saken, se lite olika synvinklar eller kanske höra hur någon annan löst en liknande situation. Jag önskar att detta kan vara en del av mitt framtida yrke, att hjälpa andra hitta lösningar till problem. Ibland kanske inte problemet löses med att prata, men det lättar åtminstone på hjärtat en stund.

Det är inte bara viktigt att våga prata när det är något som tynger, det är minst lika viktigt att våga prata när något är härligt och kul! Att våga dela med sig och reflektera gör så mycket. Så nästa gång du känner att du så gärna skulle vilja prata om något med en vän, familjemedlem eller ja, vem det nu kan vara. Våga göra det! Våga säga att du skulle vilja snacka lite. Nästa gång kanske det är tvärtom, att kompisen frågar dig istället. Ju mer vi visar åt varandra att tröskeln att komma och prata är så låg (helst osynlig) desto mer bidrar vi till ett mer öppet och välmående samhälle. Man behöver absolut inte prata om allt med alla, men när man känner för att prata med någon så ska man också våga göra det. Hoppas ni alla fått en fin start på den nya veckan, kram!