Mjuka underbara havrefrallor med sesamfrön

havrefrallor.jpg

Vips så var det söndag igen och så, som ni säkert redan vet, är söndag den ultimata bakdagen om man frågar mig. Provade detta recept en extra gång igår och nu vet jag att alla mått är som de ska. Detta bröd doftar himmelskt, smakar så gott och är härligt mjukt. Brödet passar perfekt på brunchen, till soppan eller som mellanmål. Receptet är också ganska enkelt så även den lite mer ovana bagaren kommer klara detta galant!

mjukahavrefrallor.jpg
havrebrod.jpg

Mjuka havrefrallor med sesamfrön

Recept ca. 10 mellanstora frallor

  • 30 g jäst

  • 4 dl kokande vatten

  • 1 dl kallt vatten

  • 1 dl havrekli

  • 2 dl havregryn

  • 3 msk rapsolja

  • 1 dl sesamfrön

  • salt

  • 6-7 dl vetemjöl

Topping: turkisk/grekisk eller vegansk yoghurt & sesamfrön

Koka upp 4 dl vatten. Häll i havregryn, havrekli och det kokandet vattnet i en stor bunke. Rör om och låt stå i 10 minuter. Rör om men jämna mellanrum med en slickepott så att konsistensen börjar likna lite en gröt.

När det gått 10 minuter: Häll ner 1 dl kallt vatten i blandningen, och smula ner jästen. Rör runt med en slickepott så att jästen löses upp. Tillsätt därefter olja, salt och sesamfrön under omrörning. När allting blandat ihop sig är det dags att börja tillsätta mjöl.

Om det finns möjlighet att använda en bakmaskin rekommenderar jag att använda den. Tillsätt mjöl tills degen blivit fast men fortfarande är lite kletig. Knåda degen i minst 5 minuter. Låt jäsa under en bakhandduk i 40 minuter.

Värm upp ugnen till 230 grader. Mjöla en lite större yta som du kan baka ut på. Ta fram en plåt och täck den med bakplåtspapper. Forma degen till runda bröd och lägg dem på plåten, använd så mycket mjöl som det behövs för att kunna forma bröden. Pensla bröden med turkisk/grekisk yoghurt och toppa med lite sesamfrön.

Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Grädda bröden i ugnen i ca. 10-15 minuter. Håll koll så att bröden inte bränns!

Hoppas det smakar :)