Kalljäst nässelbröd med tranbär

kalljastnasselbrod.jpg

Kalljästa bröd är toppen när du vill börja nästa dag lite extra lyxigt. Du rör bara ihop degen kvällen innan, låter den jäsa under natten och så är det bara på morgonen att forma till önskad form, toppa och lägga in ugnen och vips så har du nybakt bröd framför dig. Detta nässelbröd med tranbär är saftigt och fantastiskt gott. Passar utmärkt till brunchen eller med en god soppa.

kalljastnasselbrodtranbar.jpg

Kalljäst nässelbröd med tranbär

Recept en limpa

10 g jäst

1 dl havrekli

1 dl rågmjöl

0.75 dl torkade tranbär

lite salt

2 msk rapsolja

2.5 dl vatten

1.5 dl nässlor (förvällda)

7 dl semlemjöl

eller

3.5 dl grahamsmjöl och 3.5 dl vetemjöl

Topping: grekisk/turkisk eller vegansk yoghurt och havrekli

Värm vattnet tills det blir 37 grader (handvarmt). Tillsätt de förvällda nässlorna och mixa dem med en stavmixer så att de blir till mindre bitar. Tillsätt jästen och rör om tills jästen löst upp. Tillsätt därefter olja, havrekli, salt och tranbär, rör om.

Tillsätt mjöl tills degen blivit fast, det gör inget om allt mjöl inte kommer till användning. Degen behöver inte bearbetas mer än nödvändigt utan när den blivit fast är den klar. Täck bunken med färskplast och ställ in i kylskåpet.

På morgonen: Ta ut degen från kylskåpet. Lägg lite mjöl i bunken, forma degen till önskad form och lägg den på ett bakplåtspapper. Lägg ugnen på 230 grader. Låt degen jäsa under en bakhandduk så länge ugnen blir varm. Pensla brödet med grekisk eller turkisk yoghurt och strö över lite havrekli. Grädda brödet i ca. 30 minuter.

Hoppas det smakar :)

kalljastnasselbrod.jpg
kalljastnasselbrodmedtranbar.jpg