Mindre plast mer medvetenhet - mina bästa tips för miljövänliga val

sommar2017.jpg

Idag vill jag prata med er om något vi borde bli så otroligt mer medvetna om. Något vi verkligen kan göra en skillnad med och framförallt något som berör varenda en av oss som lever på denna jord. Jag pratar givetvis om miljön. Denna gång vill jag prata om användningen av plast. Inspirationen fick jag idag på morgonen när jag öppnade Svenska Yles nyhetssidor och läste deras tips på hur man kan minska användningen av plast i sin egna vardag. I artikeln (Klick) stod det såhär, vilket jag tycker var smart sagt.

"Det goda med att plastproblemet orsakas av människans konsumtion är att vi genom att ändra på våra vanor också kan bidra till att lösa problemet.

- Då det gäller plastskräp spelar vår egen konsumtion en stor roll. Naturligtvis finns det också plast som kommer direkt från industrin, men det här är ett av de miljöproblem där vi kan göra mycket också på individnivå, konstaterar WWF:s havsexpert Janica Borg."

Många anser att det inte gör någon skillnad för miljön om det är endast några enstaka personer som lever miljövänligt, men det stämmer inte. Därför vill jag nu utmana bloggare och även läsare att dela med sig av några tips på hur man minskar på sin plastkonsumtion! Ju mer tips desto bättre :)

corinnesommar2017.jpg

Varför tycker jag detta är viktigt? Jag tycker det är viktigt för att jag, du och flera generationer framöver ska kunna njuta av ren natur. Jag tycker det är viktigt för att vi kan göra skillnad bara vi aktivt väljer det. Jag tycker det är viktigt att vi värnar om våra djur, för de tar mycket skada av bland annat plasten som skräpar omkring i haven. Jag tycker det är viktigt för att vi inte längra kan blunda för att vår konsumtion har konsekvenser. Som exempel kan man ta glaciärer som smälter eller sköldpaddor som dör för att de fastnar eller äter upp plast när de tror att de är mat.

Nu är det dags för mina tips!

björk.jpg

Mina tips för miljövänliga val utan plast

1. Använd tygkass istället för att ta en ny plastpåse varje gång du handlar mat.

2. Ta inte en plastpåse åt varje enskild frukt eller grönsak som du köper. Nej bananer behöver inte en påse, inte purjolök heller. Mindre plastpåsar helt enkelt!

3. Panta dina plastflaskor, lägg varenda liten plastbit i sopkorgen (eller ännu bättre plast sorteringen) men släng aldrig något i naturen. Släng för den delen inte heller glasflaskor på marken så behöver man inte vara orolig för att små tassar ska skära sig ❤️

4. Använd hållbara vattenflaskor som du kan diska och använda pånytt.

5. Brukar du frysa ner mat? Köp hellre matlådor i glas än i plast. De är tusen gånger mer behändigare då du kan både ha dem i ugnen, frysen och micron och de håller betydligt längre! Samtidigt får du inte heller plastpartkilar i maten, du förbrukar mindre plast och det är mer hygieniskt.

Det var fem tips från mig! Vilka är dina bästa tips för att använda mindre plast? Kommentera gärna och om du skriver ett inlägg i samma ämne får du gärna länka till det också ☺️