Snabba, nyttigare hamburgerbröd med nässlor - Veganskt recept

Nyttigare hamburgerbröd med nässlor

Hamburgare känns som en maträtt som serveras i många hem när det är helg. Det finns många sätt att lyxa till denna klassiska rätt på, bland annat genom att laga hemlagade bröd. Det höjer vilken burgare som helst.

Senaste tiden har nässlorna vuxit i full fart ute i naturen och vi har passat på med mamma att plocka så mycket vi hittat. Perfekt att frysa in och använda i ett senare skede. Förra helgen gjorde vi tofu-hamburgare och bakade då hamburgerbröd med råg och nässlor. Nässlorna ger verkligen en fin smak till bröden samtidigt som de blir lite extra fina med gröna detaljer. Nedan hittar du receptet!

Snabba hamburgerbröd med nässlor
Snabblagade hamburgerbröd med nässlor

Snabba hamburgerbröd med nässlor

 • 2.5 dl vatten

 • 1.5 dl nässlor (förvällda)

 • 2 dl rågmjöl

 • 20 g jäst

 • en nypa salt

 • 0.5 tsk honung*

 • 5 dl havresemlemjöl** (ev. mer om det behövs)

  * Byt mot annat sötningsmedel om du inte äter honung
  ** Kan bytas ut mot 0.75 dl havrekli och 4.5 dl vetemjöl

  Topping: turkisk eller vegansk yoghurt & sesamfrön

Gör såhär:

1. Börja med att koka upp vatten. Tillsätt nässlorna när vattnet kokar. Dra av kastrullen från plattan när det fått koka upp ordentligt och häll ut vattnet.

2. Värm upp 2.5 dl vatten tills det blir fingervarmt och häll det över nässlorna. Mixa därefter nässlorna så att de inte finns stora bitar kvar. Tillsätt jäst och rör om tills den löses upp. Tillsätt därefter lite salt och honung.

3. Lägg därefter i allt rågmjöl i bunken och rör om. Fortsätt med att tillsätta havresemlemjöl tills degen blir fast och fin. Knåda degen ordentligt i 10 minuter. Låt degen jäsa i 40 minuter på en varm plats.

4. Baka ut och forma till runda hamburgerbröd. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.

5. Pensla bröden med turkisk yoghurt och toppa med lite sesamfrön. Grädda i 230 grader i ca. 10-15 minuter. Håll koll så att bröden inte bränns!

Hoppas det smakar :)

Veganska hamburgerbröd