Sötpotatis & Halloumibiffar med myntasås

Finns det något godare än kombinationen av halloumi och sötpotatis? Tror inte det. Därför bestämde jag mig för att skapa ett recept med just dessa huvudingredienser och så blev mitt recept på Sötpotatis-och halloumibiffar till! De är gjorda på goda råvaror, de är enkla, innehåller bra med energi och passar perfekt på en solig sommardag men även på vintern när man vill tänka tillbaka på den goda sommarmaten. Serveras med myntasås samt tomat och mozzarellasallad. Receptet varsågoda!

 Halloumibiffar med sötpotatis

Sötpotatis & Halloumibiffar

Recept räcker till fyra portioner ca. 4 biffar per man

1 stor sötpotatis (batat), eller två små

4 ägg

1 paket halloumi (200g)

0.5 dl skorpsmjöl

3 morötter

1 gul lök

salt & peppar

chiliflakes & paprikapulver

Gör såhär:

1. Ta fram en stor bunke och knäck ner alla äggen i bunken. Tillsätt skorpsmjölet och rör runt så att det blandas om. Låt blandningen stå i 10 minuter.

2. Börja med grönsakerna och rotfrukterna medan blandningen står och drar sig. Skala och skölj morötterna och sötpotatisen. Skala löken. Skär morötterna och sötpotatisen i bitar och löken på hälften. Riv morötter, sötpotatis och löken antingen i en matberedare eller för hand. Det är rätt mycket att riva så rekommenderar verkligen att använda dig av maskin.

3. Tillsätt de rivna rotfrukterna och löken i bunken och krydda med salt, peppar, paprikapulver och chiliflakes. Riv ner halloumin och rör om ordentligt. Forma blandningen till runda biffar och pressa ordentligt ut onödig vätska.

4. Hetta upp en stekpanna och tillsätt fett att steka i. Stek sedan biffarna på hög värme. Kontrollera så de inte bränns.

5. Ta bort biffarna från pannan och lägg dem i en ugnsfast form. Låt dem sedan gräddas klart i ugnen på 150 grader i ca. 10 minuter. Sedan är de klara att servera!

6. Servera biffarna med en tomat& mozzarella sallad samt yoghurtsåsen nedan.

Hoppas det smakar :)

 Sötpotatisbiffar med halloumi och myntasås
 Vegetariska biffar med sötpotatis och halloumi

Myntasås med honung

  • 1 dl Grekisk yoghurt

  • 10 Färska myntablad ( eller ca. 1-2 tsk torkad mynta)

  • 0.5 Tsk honung

  • Chiliflakes (några varv med kvarnen)

  • Salt & peppar

Klipp myntan i mindre bitar och blanda ihop alla ingredienser i en skål och servera. Enkelt och gott!