Att betona rätt och tänka efter - Två fraser att tänka på för att undvika dålig stämning

corinnelinus.jpg

Idag vill jag spinna vidare på temat självutveckling. Jag har ju skrivit om det tidigare både här och här. Idag tänkte jag skriva om två uttryck som ni kan fundera på. Det är något som jag själv tänker på varje vecka. Något jag hela tiden försöker bli bättre på och framförallt att märka innan jag gör det. Jag pratar om att utan att egentligen mena det, skapa dålig stämning med två klassiska uttryck, som troligtvis de flesta av oss någon sagt. Dessa uttryck är:

"Usch, jag är så trött."

"Jag är så stressad"

Två korta meningar som troligtvis både du och jag sagt hundratals gånger. Dessa uttryck säger man ofta rätt spontant, för att förklara hur man känner sig. När du funderar efter, hur många gånger tror du att din känsla smittat över sig på någon annan i rummet?

Visualisera att du kommer in i ett rum där de flesta sitter och dricker kaffe och tar det lugnt någon minut, tänk dig till exempel fikarummet på ditt arbete. De sitter där fridfullt och småpratar.

Du kommer in i rummet och konstaterar rakt ut i luften "Åh jag är så stressad" och ser riktigt besvärad ut. Eller så kanske du tar till det andra uttrycket. Sätter dig ner med en stor suck och konstaterar lite surt "Usch jag är så trött". Egentligen menar du inte något mer än att bara få det ur dig.

Men dessa meningar skapar en negativ energi tillsammans med ditt kroppsspråk vilket gör att flera i sällskapet även börjar känna en stressande känsla och tänker på att de också är lite trötta och hängiga. För vi funkar så vi människor, vi snappar lätt upp andras energier.

Men om jag är stressad och trött då? Tänker du kanske nu. Visst är det okej att vara det ibland, och även säga det, men jag tycker man kan tänka på dessa två tips innan man säger något.

1.Tänk efter

Hjälper det mig att uttrycka att jag känner mig stressad? Blir jag piggare av att berätta rakt ut hur trött jag är? Är svaret nej på dessa frågor, är det bra att tänka efter en extra gång om det verkligen ger dig något att slänga ur dig kommentaren.

2. Betona rätt och formulera om

Om svaret är JA, kan du försöka formulera om dig, så att du inte smittar av dig med den negativa energin. Sätter du dig ner utan sucken och istället lugnt konstaterar "Oj vad skönt med en liten paus, märkte att jag känner mig lite trött idag, så det blir bra att få vila lite" kommer sällskapet troligen inte uppfatta dig som negativ.

Att byta ut " Jag är så stressad" till "Idag har jag mycket att göra", funkar också rätt bra. Chansen att det smittar av sig är betydligt mindre när man inte använder ordet stress, eftersom de lätt får människor att associera till en negativ känsla

Två uttryck som används ofta, och som lätt kan förmedla en energi som du inte vill förmedla. Bra att tänka på i framtiden och du, ett sista råd. Om du märker att du lätt snäser till åt någon när du känner dig trött och stressad är det bra att be om ursäkt för att inte lämna kvar en dålig stämning. Ett simpelt

"Jag ber om ursäkt, det var inte meningen att snäsa" kan göra stor skillnad. För visst är det så, att ingen annan ska behöva bli ledsen på grund av din trötthet eller stress.

Hoppas du gillade inlägget, kommentera gärna om det väckte några tankar eller funderingar ☺️