Hitta dina styrkor och lär dig förbättra och hantera dina sämre sidor!

Vi har alla personliga styrkor som vi uppskattar med oss själva. Vi har också sidor av oss själva som vi gärna skulle vilja förbättra. Det ska vi kolla närmare på i dag. Förra veckan gav jag er en uppgift i mitt inlägg Vad för du med dig när du stiger in i rummet? Uppgiften gick ut på att fundera på dessa två frågor:

  • När du stiger in i ett rum där det sitter människor, vad bidrar du med till atmosfären?

  • Vad önskar du att du bidrog med, hur vill du uppfattas?

Har du inte läst inlägget rekommenderar jag dig att göra det innan du läser detta inlägg eftersom det är en uppföljare på förra inlägget.

Vilka dina personliga styrkor och vad vill du förbättra?

Jag hoppas du tagit dig tiden att fundera på dessa frågor och nu känner för att gå vidare i processen. Under veckans gång kanske du har märkt att du både för med dig något positivt och negativt när du stiger in i ett rum.

Det kan också hända att du tycker att du bara för med dig positiva eller negativa saker. Om du anser att du bara för med något negativt så ber jag dig att fundera en gång till, för alla vi har något positivt som vi bidrar med! <3

Vilka personliga styrkor vill jag förbättra?

Vad för jag med mig när jag går in i ett rum, vilka är mina styrkor?

För att göra detta så lättförståeligt som möjligt tänkte jag ta mig själv som exempel. Jag har kommit fram till att när jag stiger in i ett rum tycker jag att jag för med mig positiv energi. Detta är även någon jag vill föra med. Jag ser detta som en av mina styrkor.

När jag känner mig osäker innan jag t.ex. stiger in i ett rum med nya människor så brukar jag påminna mig själv om denna styrka. Jag tänker även på att positiv energi är en färskvara som också kan försvinna och därför gäller det att fundera på hur jag för fram min styrka. Mitt sätt att föra med mig positiv energi är att jag lyssnar på personen som pratar, väljer att se det positiva i situationer, är glad och peppar andra människor.

Nu är det din tur!

Vad/Vilka är dina positiva styrkor?

Tänk på att en styrka kan vara mycket. Du kanske är den som bidrar med värme, med kunskap, med ett lyssnade öra eller med ett gott skratt, det finns en massa exempel på styrkor.

Lär dig hantera och förbättra dina svagare sidor!

Lär dig märka av, hantera och förbättra dina sämre sidor med hjälp av tre steg

Jag har även sidor som är mindre bra, och som jag ogärna ser att jag för med mig när jag stiger in i ett rum eller ansluter mig till ett sällskap. När jag är trött och hungrig och till exempel kommer hem, kan det hända att jag ibland inte tänker på att jag tar med mig min trötthet och hungerskänsla i rummet, vilket oftast resulterar i korta svar och lite kort stubin. För att förbättra något man inte ser som sin positivaste sida kan man ta hjälp av dessa punkter

1. Observera dig själv, när kommer denna negativa sida fram?

I mitt fall kommer denna sida fram när jag är trött, hungrig eller väldigt stressad. Hur ser det ut för dig?

2. Vad kan jag göra för att undvika att denna situation uppstår?

I mitt fall se till att jag får i mig mat med jämna mellanrum så att jag aldrig blir så hungrig att det påverkar mitt humör. Även att lära mig hantera situationen och tänka noga efter innan jag reagerar. Jag brukar fråga mig själv: Är jag verkligen arg på det vad personen sade eller är jag egentligen arg för att jag är hungrig? I 9 fall av 10 är svaret att jag är hungrig.

3. Prova dig fram och hitta lösningarna som fungerar

När du hittat själva problemet är det dags att åtgärda det. Vad funkar för dig? Hur kan du märka av situationen på förhand och hur lär du dig förebygga att situationen uppstår? Testa dig fram! Genom att prova lär du dig mer om dig själv och kom ihåg att ingen utveckling sker på en sekund, men det sker inte heller någon förändring om du inte tar steget att göra den.

Har du några frågor? Tveka inte att fråga. Jag vet att detta kan vara ett ämne som är svårt att förstå såhär via text men jag hoppas ändå att ni fått med er något nyttigt för framtiden.