Våra bästa tips för ett välfungerande långdistansförhållande

Att ha ett distansförhållande är inte lätt. Ska jag vara ärlig var jag rätt orolig och fundersam på idén i höstas när vi bestämde med Beni för att prova och se om de funkar. Mina tidigare erfarenheter av långdistansförhållande var kanske inte de bästa och därför kändes det lite småjobbigt att gå in i ett distansförhållande, speciellt när kalendern visade att mina lediga dagar knappt excisterade. Måste säga att det var rätt modigt av Beni att vilja gå in i ett distansförhållande med någon som reste hela tiden och vars liv kretsade 24/7 kring idrott och olika tävlingar,träningar och mål.

Nu, snart ett år senare flyttar Beni tillbaka till södra Finland, och som ni vet flyttade jag hit i December. Under detta år har vi både bott i olika land och i samma land. Som mest har vi haft 600 km mellan varandras hem och ibland flera tusentals kilometer mellan oss. Ibland har vi kunnat träffas tre- fyra gånger i månaden medan det ibland har kunnat gå upp till två månader innan vi har kunnat ses. Det har även funnit tilfällen då en träff varit inplanerad, men blivit avbokad i sista sekund. Dock har det även gått åt andra hållet, att en lucka plötsligt dykt upp och vi har kunnat träffas tidigare än tänkt. Fastän det inte alltid varit så lätt så måste jag ändå konstatera att vi klarade detta långdistans-år helt galet bra. Med tanke på att vi knappt hade varit tillsammans någon veckan innan det genast var dags för mig att åka iväg på ett tre veckor långt lager till Österrike och därefter börja vårt långdistans förhållande på riktigt så är det rätt häftigt att vi fortfarande håller ihop och har det bättre än någonsin. Nu vill jag dela med mig av våra bästa tips för att klara ett långdistansförhållande. Hoppas det kan vara till hjälp för någon av er :)

1. Prata.
Enda sedan start har vi haft det som regel nummer ett, att man alltid ska vara ärlig och prata med varandra, oavsett vad det handlar om. Detta tycker jag är så otroligt viktigt i alla förhållanden, oavsett om det är på distans eller inte.

****

2. Boka in nästa träff.
Fastän det ibland känts näst intill omöjligt att boka in nästa träff, så har vi alltid försökt att göra det. Fastän det datumet skulle vara flera månader bort, så är det ändå bättre att ha något att se fram emot och något att längta efter, än att inte ha det. Att längta efter något som inte riktigt är bestämt, är rätt så svårt.

****

3. Prioritera tid.
Fastän det ibland kanske känns som att det skulle finnas andra saker man kunde göra än att prata i telefon så är det ändå viktigt att prioritera tid för att prata med varandra, helst varje dag. Visst finns det tillfällen då man inte kan eller har så mycket för sig att tiden inte räcker till, men om man börjar tänka efter så finns det alltid tid för en pratstund. Kanske det inte blir ett maratonsamtal men några minuter är bättre än inga. På mina mest hektiska dagar brukade jag ringa Beni t.ex. påväg till gymet eller matbutiken. Lär er uppskatta varje minut ni kan ha kontakt, istället för att bli osams över att den andra inte hinner prata så mycket för att den har saker för sig.

****

4. Värdera dagarna ni kan umgås.
Det här är så viktigt. När ni väl ses, så gäller det att värdera de dagarna högt. Skit i telefonera, lämna dem hemma och umgås istället. Hitta på sånt ni tycker är roligt. Försök att göra undan vanliga måsten tidigare, så att ni inte behöver göra det under dagarna ni ses. Kramas mycket och visa hur mycket ni uppskattar och betyder för varandra.

****

5. Andas, pausa och tänk om.
Ibland blir man osams, men det händer ju i de flesta förhållanden och är helt normalt. Dock märkte vi ett mönster efter ett tag, och det var att vi började tjafsa lättare när vi varit länge ifrån varandra. Egentligen fanns det inget att bråka om, men man saknade varandra så mycket att det på något sätt skapade dålig stämning. När vi sedan märkte detta mönster så var det mycket lättare att pausa situationen, tänka efter om det nu verkligen fanns något att vara osams över och så bryta den dåliga stämningen. I princip varje gång slutade med att vi skrattade åt oss själva och situationen. Bästa tipset är alltså att andas, pausa, tänka om och sedan börja prata om något annat och inte elda på den dåliga stämningen.

****

6. Vill ni, så går det.
Det här har vi verkligen trott på under hela detta år, att om båda vill så kommer vi få det att fungera. Visst är det sjukt jobbigt ibland och allt känns hopplöst. Men man måste bara acceptera att dessa dagar kommer ibland men att de också går förbi. De bra dagarna är sen lite extra härliga och speciellt de dagarna ni träffas kommer kännas så bra.

Det var några tips det. Har du ett långdistansförhållande? Vad är dina bästa tips?