Våra bästa tips för ett välfungerande långdistansförhållande

1. Prata.

Enda sedan start har vi haft det som regel nummer ett, att man alltid ska vara ärlig och prata med varandra, oavsett vad det handlar om. Detta tycker jag är så otroligt viktigt i alla förhållanden, oavsett om det är på distans eller inte.

****

2. Boka in nästa träff.

Fastän det ibland känts näst intill omöjligt att boka in nästa träff, så har vi alltid försökt att göra det. Fastän det datumet skulle vara flera månader bort, så är det ändå bättre att ha något att se fram emot och något att längta efter, än att inte ha det. Att längta efter något som inte riktigt är bestämt, är rätt så svårt.

****

3. Prioritera tid.

Fastän det ibland kanske känns som att det skulle finnas andra saker man kunde göra än att prata i telefon så är det ändå viktigt att prioritera tid för att prata med varandra, helst varje dag. Visst finns det tillfällen då man inte kan eller har så mycket för sig att tiden inte räcker till, men om man börjar tänka efter så finns det alltid tid för en pratstund. Kanske det inte blir ett maratonsamtal men några minuter är bättre än inga. På mina mest hektiska dagar brukade jag ringa min kille t.ex. påväg till gymet eller matbutiken. Lär er uppskatta varje minut ni kan ha kontakt, istället för att bli osams över att den andra inte hinner prata så mycket för att den har saker för sig.

****

4. Värdera dagarna ni kan umgås.

Det här är så viktigt. När ni väl ses, så gäller det att värdera de dagarna högt. Skit i telefonera, lämna dem hemma och umgås istället. Hitta på sånt ni tycker är roligt. Försök att göra undan vanliga måsten tidigare, så att ni inte behöver göra det under dagarna ni ses. Kramas mycket och visa hur mycket ni uppskattar och betyder för varandra.

****

5. Andas, pausa och tänk om.

Ibland blir man osams, men det händer ju i de flesta förhållanden och är helt normalt. Dock märkte vi ett mönster efter ett tag, och det var att vi började tjafsa lättare när vi varit länge ifrån varandra. Egentligen fanns det inget att bråka om, men man saknade varandra så mycket att det på något sätt skapade dålig stämning. När vi sedan märkte detta mönster så var det mycket lättare att pausa situationen, tänka efter om det nu verkligen fanns något att vara osams över och så bryta den dåliga stämningen. I princip varje gång slutade med att vi skrattade åt oss själva och situationen. Bästa tipset är alltså att andas, pausa, tänka om och sedan börja prata om något annat och inte elda på den dåliga stämningen.

****

6. Vill ni, så går det.

Det här har vi verkligen trott på under hela detta år, att om båda vill så kommer vi få det att fungera. Visst är det sjukt jobbigt ibland och allt känns hopplöst. Men man måste bara acceptera att dessa dagar kommer ibland men att de också går förbi. De bra dagarna är sen lite extra härliga och speciellt de dagarna ni träffas kommer kännas så bra.

Det var några tips det. Har du ett långdistansförhållande? Vad är dina bästa tips?