Fem tips för att ta kontrollen över din nervositet

corinneskog.jpg

För tillfället skriver många inträdesprov eller kanske håller sina sista föredrag i skolan. Tänkte därför att det passar bra med ett livsstils-inlägg som handlar om nervositet.

De flesta av oss har någongång varit nervösa. Att vara nervös är bra, så länge det är hanterbart och du känner att du har koll över din nervositet. När du är nervös aktiveras dina sinnen lite extra vilket gör att du är mer alert och kan prestera bättre. När nervositeten tar över sker dock motsats effekt och då blir den oftast mera av ett hinder än ett hjälpmedel. Idag vill jag därför dela med mig av fem suveräna tips på hur du tar kontrollen över din nervositet.

Fem tips för att ta kontrollen över din nervositet

1. Fokus. När du vet att du ska utsätta dig för en situation där du lätt blir nervös, är det bra att förbereda dig på vad din absolut viktigaste uppgift är. Till exempel om du ska hålla ett tal. Lägg då fokuset vid att du ska prata lugnt och tydligt, om du vet att du lätt börjar prata supersnabbt när du blir nervös. Välj att fokusera på just detta och försök inte att tänka på tusen andra saker du ska göra samtidigt.

Tänk bara: Lugn och tydligt. Kommer du in i en situation där du genast blir nervös och inte har hunnit förbereda dig är mitt bästa tips att andas en gång riktigt djupt och därefter tänka Lugna ner dig och så fokusera på det viktigaste i situationen du står inför.

2. Öva. Det bästa sättet att lära sig att ta kontrollen över sin nervositet är att öva. Har du ett stort föredrag på kommande som du vet att du kommer vara grymt nervös över? Se till att öva mycket innan. Fråga en familjemedlem/vän om de kan lyssna på ditt föredrag eller stå och prata ut i ett tomt rum och föreställ dig att du har publiken framför dig.

3. Acceptera. Många tror att det bästa sättet att få undan känslan av nervositet är att ignorera den och tänka "jag är inte nervös". Som ni kanske också märkt så funkar detta sätt lite mindre bra. Istället uppmuntrar jag er att tänka "Okej, nu är jag nervös men det är inte så farligt, jag accepterar det." Då vänder du hjärnans tankesätt genom att acceptera nervositeten istället för att trotsa den. När du accepterar den blir den lättare att hantera eftersom du inte behöver lägga energi på att trotsa den.

4. Sträck på dig & Andas. Suck, tänker ni nu. Har hon inget roliga tips att komma med? Men detta är för bra för att inte ta med. Att andas tre riktigt djupa andetag är det bästa sättet att lugna ner kroppen och tankarna. Nu menar jag inte att ni ska ta tre snabba panikslagna andetag utan tre riktigt djupa där ni andas ända från magen. Räkna till fyra när du andas in och till fyra när du andas ut, upprepa två gånger till. Sträck på dig ordentligt samtidigt. Försök släppa tankarna och bara fokusera på att räkna. Efter du andas klart ska du försöka flytta fokuset till din uppgift enligt tips nr.1.

5. Belöna. Har du precis fixat den där nervösa arbetsintervjun eller föredraget? Belöna dig själv! Tänk på vad som gick bra, spara det djupt i minnet och ta med dig de sakerna till nästa gång. Strunta i det som gick mindre bra och fokusera istället på vad som gick bra. Beröm dig själv. Gör därefter något du tycker om, umgås med en kompis, drick en god kopp kaffe eller ja, vad du nu gillar att göra. Det är viktigt att inte bara förbereda sig, utan även att efteråt tänka på vad som gick bra och ta med sig det till nästa gång.

Har du något bra tips? Dela gärna med dig :)