Kom ihåg att ta en paus! Tips för att samla energi på bästa sätt

balans.jpg

Dessa måndags inlägg om olika livsstilsfrågor har kommit att bli lite av mina favoriter. Jag gillar att fundera och skriva och fundera lite till på vad jag ska tipsa om denna gång. Hoppas även ni som läser gillar dem! 

Jag vill fortsätta på ämnet stress & stresshantering lite till. Idag vill jag att vi pratar lite mer om pauser. För visste ni att de är grymt viktiga för att vi ska vara på topp och för att vi ska orka överhuvudtaget? Kroppen behöver en paus då och då för att få en snabb återhämtning och för att slappna av. Pauserna behöver inte vara långa, gärna fler korta än bara en lång. Nedan 3 tips angående pauser.

Råd för att samla energi och ut bästa möjliga effekt av pauser

1. Bra kvalitets pauser med rörelse. När du tar en kort paus från jobb eller skola, så gäller det att försöka ta en så bra kvalitets paus som möjligt, om du sedan vill fortsätta jobba effektivt. En bra kvalitets paus innebär t.ex att du rör på dig lite, tar en kort promenad runt kvarteret, hoppar lite och rör på axlarna eller att du stiger upp, dricker lite vatten och pratar några ord med en kollega eller vän.

En bra kvalités paus innebär med andra ord inte att du kollar igenom din mail eller sociala medier. Om du inte kan hålla dig, rekommenderar jag att först gå se på mobilen, och sedan lämna några minuter kvar för att röra på dig lite och låta hjärnan vila från teknik och arbete.

solnedgång.jpg

2. 30 minuters systemet. Forskning visar att vi arbetar som bäst och effektivast om vi arbetar ostört i 25 minuter och därefter tar en 5-10 minuters paus. Därefter fortsätter man arbeta 25 minuter effektivt, och så igen en 5-10 minuters paus.

Under den 25 minuter effektiva arbetstiden är tanken inte att man ska kolla till sina sociala medier med jämna mellanrum utan tanker är att verkligen jobba med fullt fokus på sin arbetsuppgift. Om du t.ex. håller på att läsa inför ett prov är det här en ypperlig metod. Ha det då som regel att du inte får använda din telefon under den effektiva 25 minuters perioden, då ger du dig själv möjligheten att arbeta så effektivt och fokuserat som möjligt.

Under pauserna ska du stiga upp och röra på dig. Se tips nr. 1. Det finns även de som hellre arbetar 45 min och sedan har en 10 min paus. Prova dig fram vilkendera som funkar bäst för dig. Över 45 minuter är dock inte att rekommendera.

3. Ordentliga matpauser. Många kanske inte tänker på vilket ypperligt tillfälle t.ex. lunchrasten är att återhämta sig. Låt därför lunchpausen vara en stund då du lägger undan arbetet för stunden och istället tänker på annat. Reservera, om möjligt, tid till att äta i lugn och ro och till att ha några minuter där du rör lite på dig. Om du hinner och har möjlighet är det toppen att gå ut en stund på lunchrasten, då får du extra mycket återhämtning samt lite extra syre vilket aldrig skadar! Notera att du inte behöver röra på dig eller vara ute länge för att det ska ha effekt. Bara ett par minuter har redan stor skillnad!

Det var några tips om pauser, hoppas du hade nytta av detta inlägg och tänker på detta i framtiden.

Ta hand om dig, kram <3

Ps. Du har väl inte missat min andra inlägg om stress & stresshantering? Du hittar dem HÄR.