Måste man åka långt för att upptäcka nytt?

Att resa är ju något som de flesta gillar och vill göra mycket av. Jag själv reste ju till Grekland senast förra veckan. Att resa är enligt mig både roligt, intressant och viktigt. Det är bra att ta sig utanför sin egen lilla bubbla och se något nytt, lära sig nytt om andra människor eller varför inte om historia.

Att åka iväg på en lång resa är dock inte möjligt för alla. En del kanske kan resa någongång ibland medan andra kan resa hur mycket som helst, oftast är detta en ekonomisk fråga. De finns även de som helt enkelt inte har råd att resa. Något som kanske inte många tänker på är att man inte alltid måste åka långt och dyrt för att kunna upptäcka något nytt.

Varför jag väljer att skriva om just det här idag är för att jag blev så positivt överraskad över hur vackert Lovisa är och hur lite jag vet om just Lovisa och stadens historia. Visst vet man en del, men det skulle finnas så mycket mer att upptäcka och se. Jag hade till exempel ingen aning om att Lovisas stadshus var en fantastiskt vacker byggnad eller att Lovisas kyrka är otroligt ståtlig. Ni kan se kyrkan på bilden nedan och stadshuset på bilden ovan, fantastiskt vackra byggnader om du frågar mig. Jag fick även veta att Lovisa har några prisbelönta caféer, som jag dock inte kommer hinna besöka i och med att jag har såpass mycket program denna helg, men som jag gärna skulle komma tillbaka och prova någon dag.

Jag tycker att många borde utforska vårt egna land och även andra nordiska länder mer. Har man inte råd eller möjlighet att åka till Spanien eller till andra sidan jorden, så betyder det inte att man inte kan resa alls. Det finns hur många otroliga städer, byar och platser som helst bara i Finland! Jag förstår att många åker utomlands för att kanske komma till ett land med varmare klimat än vi har här, eller för att man vill åka alpint i stora berg osv. Men jag tycker ändå det är viktigt att inte tänka att det enda alternativet att resa är långt utomlands utan att det finns hur många alternativ som helst som inte behöver innebära långa och dyra resor. Att upptäcka, uppleva, utforska och resa kan man göra i princip vart som helst. Det är dessutom mycket miljövänligare att resa med lokalbuss inom Finland än att ta flyget till Spanien.

Därför vill jag uppmuntra er alla att ta i beaktande våra nordiska länder när ni planerar er nästa resa. Speciellt nu på sommarn är det extra härligt här i Norden. Passa på att besöka vackra Norge, svenska städer som Göteborg, Stockholm och områdena runtomkring. I Finland kan ni till exempel besöka Åbo och dess skärgård, Lovisa, Borgå, Raseborg och inte att glömma fantastiska Åland. Bilderna i detta inlägg är tagna både från idag och igår, gårdagens solnedgång var magisk så som ni kan se på bilderna. Ha en fin kväll allihopa 💗