Social tid - Kvalité framför kvantitet

IMG_5873
Att vara social, ha nära vänner och bra relation tills sin familj är viktigt för många, så även för mig. Att umgås med sina vänner ska vara något roligt, något vi ser fram emot. Att vara och ha en vän innebär att du har någon du vet att du kan lita på, någon du kan umgås med, någon du kan prata med och någon du vet att finns där när du behöver den som mest. Det är även någon du har roligt med, någon du skrattar med och kanske går ut och dansar med. Alla har vi olika sorters vänner. Med en del kan du umgås en hel kväll medan med andra umgås du ofta över en lite kortare träff. Oavsett betyder alla vänner väldigt mycket.

Alla relationer till våra vänner ser olika ut. Det jag vill ta upp idag är en liten fundering, som jag vill att just du ska tänka på. Det är nämligen så att jag ofta pratar med människor som är stressade över att det känner att de måste vara sociala, att de måste träffa en vän just idag och gå på den festen just imorgon, fastän de egentligen inte alls har kraft eller viljan att gå.

IMG_1671I den första delen av mitt måndagsprojekt, vill jag därför att du funderar lite kring hur du lägger upp din tid och energi angående sociala relationer. Det är otroligt viktigt att träffa vänner och hålla upp sin relation till dem, men det är minst lika viktigt att du blir energifylld och framförallt glad över att umgås med dina vänner. Att umgås ska vara något roligt och givande, inte något som river bort energi från dig. Det finns såklart undantag där man inte alltid är glad och energifylld när man umgås med vänner t.ex. om man går igenom en tuff period, men just nu vill jag att du tänker kring en helt vanlig vecka där du planerar in veckans planer med vännerna.

Du jobbar långa dagar och kanske ibland vill du inget hellre än att gå hem och lägga dig i soffan. Just en sådan dag råkar du ha inplanerat en träff med en kompis. Du går dit, umgås lite halvhjärtat, skrattar på fel ställen och glömmer bort dig mitt i en mening. På vägen hem har du dåligt samvete för att du inte umgåtts helhjärtat med din vän. Nästa dag är du lika trött, men har även denna gång bestämt en träff med en vän, vilket resulterar i ett liknande scenario som dagen innan.

Tänk dig då om du istället hade tänkt steget längre, bokat in träff med ena kompisen i början av veckan och nästa träff några dagar senare. Däremellan hade du kommit hem, kanske gått en lång promenad och bara tagit det lugnt och samlat krafter. Inför dina träffar med vännerna skulle du känna dig förväntansfull och glad, för du vill verkligen träffas, och du vill verkligen ha roligt, du har nämligen energi till det. Du vill umgås helhjärtat och nu kan du det.

När jag var 15 år gammal var jag expert på att träffa så många kompisar som möjligt under en så kort tid som möjligt. Jag ville hinna träffa alla, och visa dem att det betydde mycket för mig. Egentligen är det inget fel med detta, men i detta skede utbytes kvalitéts tid mot kvantitet. Jag märkte hur jag blev bara tröttare och mindre energifylld av att umgås med vänner, fastän de egentligen borde vara tvärtom. Där och då valde jag att börja omprioritera, vilket jag är väldigt nöjd över i denna dag.

Att vara social och umgås helhjärtat ger både dig och kompisen så mycket mer, än när du försöker satsa på kvantitet men bara är där halvhjärtat, fastän du egentligen inte vill det men helt enkelt inte har energi till mer. För att vi ska hålla energin högt uppe måste vi tänka och fundera kring det mesta i livet. Både jobb, sociala relationer, olika evenemang mm. Det roligare ska vara roligt, inte något som bara tar energi. Det gäller att tänka kvalitét framför kvantitet. <3