Pajdeg med grahamsmjöl och kvarg

Degen till matpajer kan lätt bli en riktig kaloribomb i och med att den oftast innehåller mycket smör och vitt mjöl. Detta tyckte jag att det var dags att ändra på och har därför experimenterat i köket lite. Jag har nu tagit fram ett recept på pajdeg där jag bytt ut en del av det vita mjölet mot grahamsmjöl och en del av smöret till kvarg. På så sätt får man ett mycket bättre pajbotten näringsmässigt plus att pajen blir mycket fräschare och inte så fet i smaken.

 Pajdeg med kvarg och graham

Pajdeg med graham och kvarg

Receptet är för en stor paj

1.5 dl grahamsmjöl

1 dl vetemjöl

200 g kvarg

50 g smör/margarin (jag använder oivariini)

Gör såhär:

1. Ta fram smöret så att det hinner bli rumstempererat. Blanda vetemjöl och grahamsmjöl i en bunke, lägg i resten av ingredienserna. Blanda alla ingredienser snabbt till en fast pajdeg, antingen för hand eller med en matberedare.

2. Tryck ut pajdegen i en pajform och tryck ut pajdegen längs med kanterna. Förgrädda i ugnen i 10 minuter på 225 grader.

3. Låt pajbottnet svalna en aning innan du fyller det med fyllning. 

Om du söker inspiration till vad du kan fylla ditt pajskal med kan du till exempel kika på min Vegetariska Kantarellpaj eller Vegetarisk grönkålspaj med kikärter och örter.