Att göra vardagen lite bättre 

IMG_0471Jag tror att varje människa kan påverka sitt liv till det bättre, men att det inte alltid kommer gratis. Vi måste vara beredda på att jobba för att vardagen ska bli snäppet bättre. Vissa saker kan vi helt enkelt inte påverka, men de saker vi kan påverka är det även bra att jobba för. Jag tror även det är viktigt att inte hela tiden tänka att något måste bli bättre, eller att du eller jag måste bli bättre utan ibland tror jag det är väldigt sunt att bara uppskatta livet så som det är just nu. Jag tror att en fin balans mellan att vilja göra något bättre, ändra något till de bättre och att uppskatta livet som det är just nu, gör att vi kan hitta ett sunt sätt i att utvecklas men ändå inte att vi blir stressade över att utvecklingen måste ske på en gång.

Många, även jag för några år sedan, tror att man måste göra enorma åtgärder för att ändra på faktorer i en själv eller ens liv för att man ska märka en skillnad och för att det ska vara hälsosamt för oss. Nuförtiden vet jag att ingen livsstilsförändring går att göra över en natt, utan att man måste ta det i små steg och vara stolt och glad över varje steg åt rätt håll. Låt mig ta ett exempel från mitt egna liv.

Enda sedan jag flyttade tillbaka till Finland har jag tappat bort min sunda väldigt jämna dygnsrytm. Förut gick jag alltid och la mig i tid, någonstans kring 22-22.45. De flesta nätter sov jag minst 9 timmar. Innan en tävling eller på läger kunde jag gå i sängs redan efter 21, för att jag prioriterade sömnen väldigt högt.

Nu när jag har börjat på ett nytt kapitel i livet har jag lite tappat bort min sköna dygnsrytm. Nuförtiden kan jag ibland lägga mig i tid men ibland även alltför sent. Detta är något jag märker och vet att jag påverkas av och jag vet att jag mår mycket bättre när jag har en bra rutin där jag går och lägger mig i tid. Det är få saker som jag tycker är lika irriterande som att vara riktigt trött. Den senaste tiden har jag jobbat mycket på just min dygnsrytm och det går hela tiden framåt. Dock förväntar jag mig inte att jag nu pang kommer lägga mig varje dag innan 22.30 och att problemet därmed är löst. Nej. Jag tänker att varje minut jag lägger mig tidigare, är ett steg i rätt riktning.

För att få en hållbar förändring måste man ta små steg framåt. De flesta fall där människor förändrar drastiskt på något i sitt liv, brukar tyvärr oftast leda till att man faller tillbaka i gamla spår. Nu menar jag inte att det sker så för alla, men de finns många fall när personer varit för strikta med sig själv, vilket lätt till att förändringen inte hållit i sig så länge.

Nästa måndag tänkte jag därför börja med ett nytt litet projekt som jag planerat ett tag nu. Som ni vet är jag utbildad livsstilsrådgivare och har länge tänkt på att jag gärna skulle dra igång någon form av projekt angående det här på bloggen. Det kommer bli små tips och även en del vetenskaplig fakta. Det kommer tas upp små detaljer, detaljer man kanske inte tänker på varje dag. De kommer vara små men även stora grejer. Allt för att hjälpa dig att göra din vardag lite lite bättre.