Vegansk palsternackssoppa

Ibland kan en hederlig soppa vara det bästa man kan äta efter en lång dag. Denna soppa är helt vegansk, går fort att göra och innehåller bra energi. Den är samtidigt rätt billig då de flesta ingredienser inte kostar många euro. Om du inte vill göra soppan helt vegansk går det bra att byta ut havregrädden mot "vanlig" matlagningsgrädde. Denna soppa funkar alltid och den smakar himmelskt gott! Passar bra som lunch, middag eller varför inte som en liten förrätt.

Recept 4 portioner

1.5 liter vatten

4 medelstora potatisar

3 palsternackor

den vita delen av en purjolök

1/2 gullök

saften från 1/2 citron

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl havregrädde

salt & peppar

Toppa med: lite olivolja, stekta svampar och strimlad purjolök

Börja med att koka upp vatten i en stor kastrull. Smula i buljongtärningen i vattnet. Tvätta rotfrukterna & purjolöken noga, du behöver inte skala dem bara du tvättar dem ordentligt. Skär rotfrukterna och löken i stora tärningar och lägg i det kokande vattnet. Dra ner temperaturen om vattnet kokar för häftigt. Koka hellre med lägre värme och lock än med hög värme utan lock. Koka tills rotfrukterna är mjuka, ca 10 minuter, och mixa med en stavmixer tills det inte finns några klumpar kvar.

Häll i havregrädden, pressa ner citronsaften och mixa lite till så grädden rörs om i soppan. Smaka av med salt och peppar och låt soppan sjuda i två minuter. Stek under tiden lite svamp och krydda med salt och peppar. Vi använde oss av trumpetsvamp men t.ex. champinjoner funkar lika bra! Lägg upp soppan i skålar, ringla försiktigt över lite god olivolja samt toppa soppan med svamp och strimlad purjolök. Servera soppan med en skiva bröd och gott pålägg.

Hoppas det smakar :)

Ps. Om du är blandkostare så tror jag att lite knaperstekt bacon skulle kunna funka jättebra som topping till denna soppa!