Det där underskattade flygplansläget

IMG_5548
Den senaste tiden
har jag lovat mig själv att oftare börja använda mig av en viss funktion på min telefon, nämligen flygplansläget. Det läget när absolut ingenting kan göra så att telefonen vibrerar och man blir påmind om den digitala världen. För fastän jag tycker mycket om allt med sociala medier och digitalisering överhuvudtaget så kan jag inte låta bli att skrämmas av både min egen och andras konstanta användningar av telefoner, datorer etc.

Jag började egentligen märka min egen användning av telefonen när jag blev uppmärksam över hur ofta folk bokstavligen går rakt på mig i Kampen, under morgonrusningen när alla går vidare från bussterminalen. Det händer verkligen varje dag att jag i sista sekund får hoppa åt sidan när en mötande person stirrar ner i telefonen utan att titta framåt. Jag började därför följa med mitt egna användande allt mer och märkte att jag själv också använder min telefon skrämmande mycket per dag.

När jag blivit allt mer uppmärksam har jag också märkt av hur mycket lappar det finns omkring på t.ex. daghem och sjukhus angående mobiltelefoner. Som exempel kan tas Mejlans sjukhus i Helsingfors där det finns uppklistrat stora lappar på väggarna med texten
" Gå inte och kolla ner i telefonen när du går i korridoren, se upp för stora mötande vagnar".
Tänk att ett sjukhus måste lägga upp lappar för att vi inte kan slita oss såpass mycket från telefonen att vi kollar upp när vi går i korridorerna.

IMG_3922
Som ett annat exempel kan tas detta daghem som har en stor lapp på ingången till gården där det står på finska " Var god och avsluta ditt samtal och förbered dig för dagens viktigaste möte". På något sätt tycker jag det var väldigt fint skrivet, men samtidigt är det ju tragiskt att man ens måste lägga upp en sådan lapp. För visst borde vi bli bättre på att stänga av telefonen och fokusera fullt ut på de människorna vi träffar just i den sekunden i det verkliga livet.

Den senaste tiden har jag därför börjat lägga undan telefonen allt mer, eller rent av använda mig av flygplansläget,  på såna tillfällen som jag vet att jag inte behöver min telefon och när jag verkligen inte behöver vara kontaktbar. Nu vill jag vara tydlig med att jag inte tycker vi ska stänga av helt och hållet, men jag tycker det är bra om man med jämna mellanrum låter telefonen vara och helt enkelt är utan den en stund. Framförallt tycker jag det är bra om varje person tänker över hur mycket man använder sig av främst mobiltelefonen per dag.

img_0495
Bara senaste veckan 
har jag antingen lämnat telefonen i väskan, eller helt och hållet haft den på flygplansläget i bland annat dessa tillfällen: När jag var på grabbkvällen i fredags, under begravningen i lördags (rätt så självklart förstås), under yogapasset igår, när jag fikat med släktingar & vänner osv.  En rolig detalj är från i fredags när min kompis försökte ringa oss när han var på väg till restaurangen där vi skulle äta. När han kom fram var han alldeles förvånad att ingen av oss hade svarat och när det visade sig att alla hade telefonen i väskan eller i jackfickan istället för på bordet framför oss.

Som avslutande vill jag ännu ta upp en sista detalj som jag som livsstilsrådgivare tycker är fruktansvärt viktig, och det är det här med telefonen och nattsömn. Det är bevisat otaliga gånger att användning av mobiltelefonen precis innan man ska sova, eller ännu värre, mitt på natten om man vaknar, försämrar kvaliteten på nattsömnen väldigt mycket. Därför är mitt bästa och viktigaste tips att stänga av internet på telefonen när det är dags att sova. Då minimerar du risken att bli störd av din telefon under natten eftersom alla appar är avaktiverade. Man kan t.ex. lägga telefonen på "stör ej läget" och ställa in några funktioner när telefonen får störa och inte. Bästa skulle ju vara företås att lägga telefonen på flygläget, men om du är som jag och har lätt för att försova dig så kan det kännas lite oroligt att veta att ingen kan ringa dig om du råkar försova dig.

Det som jag verkligen vill avråda alla från är att ta upp telefonen mitt i natten om du vaknar. Gör vad som helst annat, läs en bok, rita etc. Men ta inte upp telefonen eller andra elektroniska apparater. Låt mobilen vara under hela natten, jag lovar dig, det händer knappast något så otroligt spännande att det inte kan vänta till morgonen.

img_8420