Recept på enkel grahamslimpa med

Dags att presentera veckans första recept! Jag hoppas ni är inspirerade till att baka bröd för detta recept måste ni testa. Min tanke när jag experimenterade fram detta recept var att göra ett ganska klassiskt mjukt bröd med en god, lite knaprig skorpa. Detta bröd har ganska lång jästid så se till att planera lite i förtid.

enkelgrahamslimpa.jpg

Recept på enkel grahamslimpa

Receptet räcker till en stor brödlimpa

  • 1 paket jäst ( 50 g)

  • 1 matsked olivolja

  • 5 dl vatten

  • 1 dl havrekli

  • 5 dl grahamsmjöl

  • 5-6 dl vetemjöl

Garnering: olivolja och salt (flingsalt eller kvarn)

Så här gör du:

1. Smula ner jästen i en stor bunke. Värm vattnet fingervarmt, cirka 37 grader, och häll lite av vattnet ner i bunken. Lös upp jästen genom att försiktigt röra runt med en slickepott.

2. Tillsätt olivoljan och resten av vattnet. Om du har en matberedare är det en stor fördel att använda den i detta recept. Tillsätt havrekli och grahamsmjöl under omrörning.

3. Lägg sedan i vetemjölet i omgångar så att degen hela tiden bearbetas samtidigt. Låt degen knådas i 15 minuter. Tillsätt vetemjölet eftersom tills degen släpper från kanterna. När degen knådats i minst 15 minuter är det dags för degen att jäsa. Täck över bunken med en ren kökshandduk och låt degen jäsa i 60 minuter.

4. Sätt ugnen på 270 grader (om det går, annars funkar 250 grader också). Ta fram en bakplåt och täck den med bakplåtspapper. Strö över mjöl på pappret. Stjälp försiktigt upp degen på bakplåten och forma den till en limpa.

5. Skär några stora snitt i degen och låt den jäsa under en handduk ytterligare 15 minuter. Pensla sedan brödet försiktigt med olivolja och strö över flingsalt. Ställ brödet in i ugnen och dra ner värmen till 250 grader. Grädda i ca. 35 minuter eller tills brödet fått färg.

Ps. För den perfekta knapriga skorpan: Ställ in en bakplåt i ugnen längst ner ( alltså under brödets bakplåt) och kasta sedan vatten på den tomma bakplåten längst ner. Akta så du inte bränner dig. Ångorna från vattnet kommer sedan ge brödet den perfekta knapriga ytan.

Hoppas det smakar :)