Kvinnodagen - Hylla och Belysa

Idag är det den internationella kvinnodagen, en viktig dag men samtidigt en dag som man hoppas att inte skulle behövas. Jag tycker det är bedrövligt att vi fortfarande måste ha denna dag, för att belysa och visa upp hur orättvist samhället är. Jag önskar att vi i framtiden bara har denna dag som en symbol till en tid som varit, men att alla årets 365 dagar är en kvinnodag. Att vi inte längre har de problem vi har i dagens läge. 


Det verkar finnas två sätt att se på den internationella kvinnodagen sådär generellt. Antingen hyllar man kvinnor och ropar ut grattisar och delar ut choklad och blommor. Eller så går man tvärtom och belyser hur långt vi har kvar här i världen och i Finland innan vi kan glädja oss åt ett jämställt samhälle. Många väljer att placera sig någonstans emellan, en av dem är jag. Jag ser inte att kvinnodagen bara ska handla om något negativt. Dock inte en del som helt och hållet ska lämnas bort. Jag tycker man ska både ha med det positiva och det negativa.

Jag tycker om den delen av kvinnodagen där man hyllar kvinnor, starka kvinnor, snälla kvinnor, underbara kvinnor. Det gillar jag. Vi ska ge mera kärlek och mindre hat. Men vi får inte heller glömma bort den tunga sidan och bara fokusera på det positiva.

Jag har haft turen att födas i ett land där man har möjligheten att göra så mycket och där man som kvinna har det ändå rätt bra i jämförelse till många andra länder.

Jag vet att jag har möjligheten att gå långt, bara jag tar den. Dock är det inte lätt, speciellt inte som kvinna, vilket i och för sig också är väldigt tragiskt. För det är verkligen så mycket åsikter, förutfattade meningar och ojämlikhet som sätter käppar i hjulet för kvinnor.

Enligt mig ska vi tillsammans hjälpa alla kvinnor, inkluderar även mig själv, att ta för sig mer, att bli chefer, våga söka tuffa jobb och helt enkelt gå sin egna väg. Vi ska allt mer försöka motarbeta " Du är ju tjej, du kan inte blablabla". För det finns så många gånger man får höra att man inte kan göra något för att man är kvinna.

Man kan inte söka ett högt uppsatt jobb för att man är kvinna och verkligen inte ett fysiskt tungt jobb. När många hör att någon kvinna är högt uppsatt i ett företag höjer de lite på ögonbryna och klämmer fram ett: oj, det var speciellt. Man ska inte heller egentligen säga emot eller ta illa upp om någon kommenterar ens utseende på ett sätt man inte gillar, vilket är så fel. Bara för att du är kvinna ska du inte behöva acceptera kommentarer och förutfattade meningar som dessa.

Tillbaka till detta med hårt arbete och kvinnor. På det skidgymnasiet jag gick var det ingen skillnad på vem som skulle göra "det hårda jobbet". Tjejerna kunde lika bra borra och bära tunga käppbuntar så som killarna. Tjejerna och killarna fick visa precis lika mycket känslor och frustration. Vi var lika. När jag sedan tränade några pass med en annan träningsgrupp och skulle lyfta upp en tung käppbunt hörde jag någon ropa.

" Nejnej Corinne, lägg ner dendär. Här skiljer vi på killar och tjejer. Tjejer behöver inte släpa på tunga käppbuntar."


På ett sätt var det snällt tänkt men det gjorde mig ändå riktigt frustrerad. För visst kan jag också slita lite och bära käppbuntar. Jag är inte svag och jag går inte av på mitten på grund av lite slitsamt arbete. Detta tänk att tjejer är svaga är något vi måste jobba på att få bort. Tjejer är starka, killar är starka och framförallt är vi starka tillsammans.

Det finns mycket arbete som ännu måste göras. Många kvinnors situation i flera länder är katastrofal. Kvinnorna anses lägre än männen och har inte rätt att bestämma över sitt egna liv. Detta är något som vi måste jobba för att få stopp på, inte bara idag utan alla dagar om året.

I Finland har vi det betydligt bättre än många kvinnor i andra länder, men det är ändå inte tillräckligt. Kvinnor utsätt för bland annat våld, sexuella trakasserier och mycket annat även här. Det är viktigt att vi aldrig nöjer oss utan fortsätter kämpa. Men allt måste inte vara negativt.

Vi måste också komma ihåg att se hur långt vi hittills har tagit oss, för att motiveras att fortsätta framåt. Vi ska fortsätta hylla kvinnor. Vi ska hylla människor, oavsett kön, som jobbar för jämlikhet oavsett vilken dag det är. För det behövs människor som kämpar för detta.

Idag är det den internationella kvinnodagen, en dag då vi ska hylla kvinnor. Därför vill jag hylla varenda starka underbara kvinna därute. Jag vill hylla min fantastiska mamma och mina starka släktingar, bland annat mina kusiners mamma som verkligen visar hur häftig arbetskarriär en kvinna kan göra bara hon alltid tror på sig själv och arbetar hårt. Jag vill hylla mina fantastiska vänner och mentorer. Jag vill hylla alla kvinnor, inte bara idag, utan alla 365 dagar om året <3