Att lära sig tyda signaler vid stress - frågeställningar att ställa åt dig själv

skogsolnedgang.jpg

Vet ni vad? Idag är jag stolt över mig själv. Jag vaknade på morgonen och kände mig så fruktansvärt krasslig. Ögonen rann, halsen värkte och huvudet dunkade. Hade sovit rätt så dåligt och bestämde mig för att det är bättre att vila och jobba hemifrån samt avboka dagens alla planer, istället för att trotsa kroppens signaler och köra på som vanligt.

Så idag har jag suttit hemma på soffan och jobbat. Nu vet jag att detta är verkligen en lyx att kunna göra så, men vill ändå ta upp detta för att visa att det är viktigt att lyssna på kroppen signaler. För vet ni vad? Jag mår riktigt bra nu. Halsontet har försvunnit och ögonen har slutat rinna.

Jag tror helt enkelt det blev för mycket stress så kroppen sa ifrån. Såklart jag är trött och i behov av mycket sömn inatt men tror jag hade varit betydligt mer trött och troligen riktigt förkyld om jag hade ångat på som vanligt idag.

corinnevidhavet.jpg

Jag är glad att jag är där jag är idag. Att jag kan lyssna på min kropp. Om detta hade skett 5-6 år sedan så hade jag knappast lugnat ner på takten överhuvudtaget utan hade troligen tränat fyra timmar och jobbat åtta på det.

Jag hörde en gång en kommentar om att man måste känna på känslan av att det blir för mycket innan man lär sig lyssna på kroppens signaler. Jag hoppas att mina texter gör att ni som läser lär er att lyssna på kroppen utan att behöva känna på när det blir för mycket först. Att ni kan lära er av de misstag jag gjorde för ca. 5-6 år sedan.

Kvistar Mars.jpg

Frågor du bör ställa dig själv när kroppen ger signaler om för mycket stress

Ibland kan kortvarig stress vara helt okej, men om den stressen blir för stor och kroppen säger ifrån så måste man helt enkelt stanna upp och omprioritera. Jag brukar ställa mig själv några frågor när jag är i situationer som idag. Såhär lyder de:

 • Hur har de senaste dagarna varit, har jag stressat mycket?
   
 • Beror krassligheten på för lite sömn?
   
 • Vad är viktigast att göra just idag? Vad kan flyttas till en annan dag när jag är piggare och mer energisk?
   
 • Vilka är de största stressfaktorerna i mitt liv just nu? Kan jag göra något åt dem för att de ska bli mindre?
   
 • Hur kan jag lösa och omstrukturera dagen för att få den så stressfri som möjligt?

Jag tror det är viktigt att med hjälp av dessa frågor omprioritera dagens händelser och ta en ordentlig funderare på vilka de största stressfaktorerna är och om man kan göra något åt dem. Dagens samhälle och alla vi som lever i det, har en tendens att rusa fram i 150% utan att stanna upp en endaste gång. Allt ska gå snabbt och effektivt. Ingen har tid att stanna upp och om man gör det måste det vara inbokat i kalendern.

Detta är verkligen något man måste fundera över i sitt egna liv. Fundera över vad som är viktigt och hur du kan ha en så stressfri vardag som möjligt. Stanna upp och lyssna till dig själv och din kropp, för kom ihåg, du har bara en kropp som ska orka sig igenom hela livet.