Broccoli & Halloumibiffar med lime- och chilisås

När jag styr ihop en brunch vill jag gärna bjuda på vegetarisk mat som jag vet att många gillar. Mitt recept på Broccolibiffar med halloumi har alltid varit en storfavorit bland gästerna och därför måste jag såklart dela receptet här på bloggen. Dessa blir alltid otroligt goda. 

De är helt vegetariska och har en väldigt god och ren smak. Stort plus för att de inte är så tidskrävande utan går snabbt att laga. Dessa biffar funkar både som en del av en brunch men även som lunch eller middag! Äter du det som lunch/middag tror jag en stor sallad skulle passa utmärkt till.

broccolihalloumibiffar.jpg

Broccoli & Halloumibiffar

Recept ca 5 portioner

1 broccoli

3 morötter

1 gul lök

1 halloumi (200g)

4 ägg

salt & peppar

chiliflakes

2 msk havrekli

Gör såhär:
Riv grönsakerna och halloumin med ett rivjärn eller i en matberedare med rivjärns funktion. Pressa ur vätskan ur de rivna grönsakerna, de behöver inte vara helt torra men så att du får bort en del vätska.

Blanda ägg, kryddor och havrekli i en bunke och låt det stå och svälla i fem minuter. Tillsätt de rivna grönsakerna och halloumi i bunken. Rör om försiktigt men ändå så att alla ingredienser rörs om ordentligt. Smaka av smeten och tillsätt mer kryddor vid behov.

Hetta upp en stekpanna på medelstark värme. Lägg i lite olja eller smör för stekning. Ta cirka 2-3 matskedar smet och forma det till en biff. Lägg grönsaksbiffen i pannan och tryck ut smeten med en stekspade och forma till en rund fin biff. Stek ca. 4 minuter per sida. Servera grönsaksbiffarna med lime & chilisåsen som du hittar nedan. 

Lime & chilisås

2 dl naturell yoghurt

saften från 1/2 lime

chiliflakes eller chilisåssalt & peppar

ev. lite fetaost

Skär limen i två delar och pressa ut saften från ena halvan. Blanda ihop alla ingredienser i en skål och smaka av. Tillsätt av de olika ingredienserna vid behov. Om du inte använt fetaost kan det ibland behövas lite salt. 

Hoppas det smakar <3