Mina tankar kring träning och upplägg

img_7659
Som jag skrev igår har jag börjat hittat tillbaka till träning och glädjen i tränandet. För att inte träningen ska kännas som något måste eller som något tråkigt har jag lagt upp några riktlinjer åt mig själv. För mig är det viktigt att träning inte blir ett stressmoment utan något som ger energi och stressar ner. För att träningen ska vara som jag tänkt mig har jag bland annat lagt upp dessa riktlinjer:

1. Bestämt vad som är tillräckligt. Detta gäller alla oss som tränar för att må bra, för att bli starka och för vår egen skull. Det blir lätt att man tänker att man aldrig gjort tillräckligt, " lite mer" är kanske en tanke som snurrar i huvudet. Därför har jag bestämt mig att de kommande 4 veckorna ska jag träna 3-4 gånger per vecka, inte mer och helst inte mindre. Sedan när fyra veckor gått, ser jag om jag vill höja till 4-5 gånger i veckan eller om jag stannar på 3-4. Under dessa fyra veckor planerar jag in mina 3-4 träningspass varje vecka. Sedan när jag gjort passen så känner jag mig klar, om det sedan är redan på fredag eller på söndag är inte så noga. Bara man inte känner att man aldrig är riktigt nöjd.

2. Träna med kompis / familjemedlem. För att träningen ska kännas rolig just nu känner jag att jag gärna tränar med någon annan. Då kan man sporra varandra, samtidigt som man kan hitta på upplägget för träningen tillsammans istället för att stå och grubbla ensam. På onsdagar tränar jag nuförtiden med min vän Basse, och på yoga går jag tillsammans med mamma. Då tränar jag 1-2 pass ensam vilket känns precis lagom.

3. Välj en träningsform du tycker om. När jag tränar ensam är jag helst på gymet eller kör någon form av snabbhet. En lugn löprunda tycker jag också om att göra ensam med en bra podcast eller peppig musik i hörlurarna. Däremot tränar jag helst ben och intervallpass tillsammans med sällskap. Att åka längdskidor är t.ex. inte alls min grej, därför gör jag inte det utan istället hittar jag på någon annan träningsform som ger lika bra konditionsträning som längdskidåkning.

4. Äta rätt och sova mycket. För att träning och hela vardagen egentligen ska kännas rolig och peppande är det så viktigt att sova tillräckligt och äta regelbundet bra mat. Att träna på tom mage är inget jag rekommenderar så se till att äta ca. 1,5 timme innan din träning så du har bra med energi under passet.

5. Acceptera. Detta är väl kanske svåraste punkten för mig, att acceptera att ibland har man helt enkelt inte lust att träna. Fastän jag planerat in att träna på måndag kväll, så kanske jag är så trött och sliten att jag bara vill ligga på soffan och kolla netflix. Då brukar jag fundera om jag på riktigt är trött eller om jag bara är lat. Är jag verkligen trött, så flyttar jag passet en dag framåt. Känner jag mig bara lat brukar jag rycka upp mig och helt enkelt bara dra mig ut och träna. Känslan efteråt är så värt det alla gånger. Men som sagt, ibland kanske man vill göra allt annat än träna, och då är det faktiskt helt okej.

6. All träning är bra träning, och all motion är nyttigt. Fastän jag bestämt mig att träna 3-4 pass i veckan, försöker jag ändå röra på mig varje dag. Jag promenerar rätt mycket, antingen går jag ut med hunden en sväng eller så hoppar jag av bussen lite tidigare för att få en skön promenad hem. Minst 30 minuter per dag vill jag känna att jag motionerat under de dagar som inget träningspass är inplanerat. Motion får mig att känna mig piggare samtidigt som det är skönt med lite frisk luft.

7. Var stolt och nöjd. Har du tränat så mycket som du tänkt dig denna vecka? Bra! Har du känt dig stark och stolt över dig själv? Ännu bättre. Det viktigaste är inte vem som tränar mest utan istället att vi mår bra av träningen.

Detta var en del av mina riktlinjer, hoppas ni får någon nytta av dem. Om det är något ni funderar över eller har synpunkter på är det bara att fråga. Bilderna är tagna från dagens promenad i solskenet, man måste passa på att njuta nu när det är så fint väder!
img_7685