Språk - en rikedom

[vimeo 199625218 w=640 h=360]

Att jag tycker tvåspråkigheten i Finland är en rikedom är knappast en nyhet för någon. Jag har alltid varit stolt över att jag är finlandssvensk och tycker att ju mer språk du kan och har möjlighet att lära dig, desto bättre. Fastän jag bott länge i Sverige har jag alltid försökt hålla kvar min finska. Jag har försökt läsa finska böcker, prata mycket med mina finskspråkiga kompisar och helt enkelt försökt på alla sätt att inte tappa det finska språket.

Samma gäller engelskan, även med den försöker jag att uppehålla ett så bra språk som möjligt. Jag ser på serier på engelska utan text. Har jag text på, är den på engelska. Jag läser artiklar på engelska och skriver meddelanden med mina engelskspråkiga kompisar. Eftersom svenska är mitt modersmål och något jag har ganska lätt för behöver jag inte aktivt jobba så mycket med den. Dock märker jag att jag utvecklas i mitt svenska språk här på bloggen! Jag skriver ju varje dag många hundra ord här, vilket självklart gör att även mitt svenska språk utvecklas.

Språk är en rikedom och något man får så otroligt mycket nytta av i livet. Jag har kompisar från många olika länder i världen, och utan ett gemensamt språk hade jag knappast lärt känna dessa människor lika lätt. Jag har nära vänner från till exempel Sverige och Norge som jag kan kommunicera med tack vare min svenska. Jag har goda vänner från Finland som jag kan prata både finska och svenska med. Jag har även vänner från bland annat Österrike och Canada som jag kan kommunicera med tack vare min engelska. Jag har även läst tyska, dock är den lite knacklig men när jag är i Alperna försöker jag alltid prata tyska, bara för att jag vet att det uppskattas samtidigt som det är nyttigt för mig.

Ovan har jag lagt upp ett klipp, och nedan ett annat. Dessa klipp är tagna från sidan Molempi Parempi som är ett projekt där man genom 52 korta klipp visar vilken gåva tvåspråkighet är. Jag tycker klippen är väldigt intressanta och bra. Enligt mig borde alla kolla på dem oavsett om du är finlandssvensk, finskspråkig eller någonting mitt i mellan, eller varför inte vilken språkig som helst egentligen.

[vimeo 198643465 w=640 h=360]