En gång emigrant, alltid emigrant?

img_1530

När jag skrev inlägget om man misslyckats när man flyttar tillbaka, fick jag som sagt väldigt många intressanta kommentarer och meddelanden. I en kommentar stod bland annat detta:

" Men en sak vill jag säga, speciellt när man bott några år i ett annat land: en gång emigrant, alltid emigrant. Flyttar du tillbaka till Finland kommer du i något skede att längta tillbaka till Sverige och vice versa. Om du inte vantrivts kommer du för alltid att stå med ett ben i varje land. "

Dessa ord fick mig att börja fundera lite, kommer det vara så för mig? Kommer jag alltid att längta någon annanstans i slutändan? Nu har jag såklart inte svaret på denna fråga, det är ju omöjligt att veta efter att precis ha flyttat tillbaka till Finland. Tänkte ändå berätta hur jag tänker just nu, så får vi väl se om jag skrattar åt mig själv eller om jag nickar instämmande efter några år.

Jag vill på något sätt tro, att jag kommer hitta ett lugn i att vara tillbaka i Finland. Jag tror inte jag kommer längta tillbaka till just Sverige. Inte för att jag inte trivdes där, för det gjorde jag verkligen, men det känns inte som att Sverige skulle vara mitt andra hemland, utan mera ett land jag bodde i några år.

dsc_0070 dsc_0071

Som person är jag väldigt intresserad av världen och vad den har att erbjuda. Skulle absolut inte ha något emot att bo utomlands någon annan gång i livet, men tror ändå att Finland kommer kännas som mitt hem. Jag har t.ex. enda sedan jag var tretton år drömt om att bo i Österrike någongång i livet, eller kanske ha en lägenhet där som man kunde åka till ibland. Dock är ju detta önsketänkande men ibland får man drömma stort.

För mig hade det känts väldigt roligt att ha ett jobb där jag får resa mycket. Få se olika platser, träffa olika sorters människor och stöta på olika sorters kulturer, men ändå alltid ha ett hem att komma hem till. På något sätt känns det som att detta hem kommer vara i Finland. Jag vet inte, det får vi helt enkelt se. Men vad tror ni? Tror ni man alltid kommer längta vidare om man en gång bott någon annanstans en längre tid? Skulle vara roligt att veta, finns ju inget rätt eller fel svar, enligt mig i varje fall :)