Snöstorm och blixtar- är det möjligt?

img_4069
Igår var jag med om något som jag inte ens tänkt mig att kunde hända.
Jag var påväg hem efter att ha blivit bjuden på en underbar middag hos mina goda vänner Cessi&Seba. Jag körde bil hem och det var en riktigt intensiv snöstorm på gång så sikten var lite sämre än vanligt. När jag var nästan hemma, närmare bestämt rakt utanför brandstationen i Grankulla så händer något som jag aldrig varit med om förr. På det området är det 40 hastighetsbegränsning, jag körde kanske 45 km/h.

Plötsligt blixtrar det till framför ögonen på mig! Min första reaktion var att tvärbromsa, sedan blev jag sjukt rädd för det började mullra riktigt ordentligt för någon sekund. Jag fattade verkligen ingenting. Min första tanke var att de hade lagt en fartkamera som var extra känslig utanför brandstationen. Men samtidigt tänkte jag att det blir ju helt livsfarligt om de gjort det, för det ljuset som blixtrade till, gjorde att jag inte såg någonting för kanske 1-2 sekunder. Det var så otroligt starkt, allt var bara helt vitt. När jag kom hem berättade jag allt detta åt Pappa och vi kom fram till att det troligen är vinterblixtar och åska.

Idag när jag vaknar och går in på MVT3 (klick) nyhetssida ser jag att det tydligen varit åska igår! Det är många i just Esbo och Grankulla området som sett och hört detta samt blivit lika chockade som jag. Enligt mtv3 artikeln händer det att det blixtrar & åskar på vintern ytterst sällan och endast vid riktigt hårt snöfall. Under mina 6.5 år i svenska lappland har jag sett många norrsken, men aldrig har jag varit med om vinteråska. En händelse rikare med andra ord!